Annons
Annons
 • Under torsdagskvällen enades fack och arbetsgivare om ett nytt Industriavtal. Foto: Anders Wiklund / TT

Nytt industriavtal klart

Publicerad 31 mars 2016, kl 19:41

Det nya avtalet för industrin som skrevs på under torsdagskvällen är värt 2,2 procent på ett år. "Det har alla förutsättningar att bli normerande på svensk arbetsmarknad", säger Unionens ordförande Martin Linder.

Av avtalets 2,2 procent utgör 0,2 procent avsättningar till delpensionen eller flexpensionen. Utöver  nivån och längden har man kommit överens om att tillsätta arbetsgrupper om arbetsmiljön och jämställdheten.

- Vi, Facken inom industrin, hade fyra gemensamma krav: att få löneökningar som ger våra medlemmar reallöneökningar, att få ytterligare avsättning till flexpensionen och ett förbättrat arbete för jämställdhet och arbetsmiljö. Vi lyckades på samtliga områden, konstaterar Martin Linder.

Arbetsgivarna ger uttryck för en mörkare syn på det nyss träffade avtalet.

- Det är bra att vi har tecknat ett avtal. Det ger oss möjlighet att få ordning på arbetsmarknaden. Men vi tycker att nivån blev för hög. Det stärker inte vår konkurrenskraft, det kan gå ut över jobben i Sverige, säger Åke Svensson, Teknikföretagens vd.

En sak som båda parter är ense om är dock vikten av att den överenskomna nivån nu ska bilda det så kallade märket, det vill säga nivån på löneökningarna även på övriga delar av arbetsmarknaden.

- Nu måste vi jobba tillsammans för  att de andra parterna ska respektera avtalet, säger Per Hidesten, Industriarbetsgivarnas vd.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Så påverkar pandemin din lön

  I år får löntagarna räkna med mindre pengar i plånboken. Men på lite längre sikt återhämtar sig ökningstakten – trots pandemins härjningar. Den bedömningen gör två experter som Kollega pratat med.

 • Läs även...

  Industriarbetsgivarna: 2020 ett förlorat år

  Utrymmet för löneökningar i den kommande avtalsrörelsen är ytterst begränsat. Det anser Industriarbetsgivarna enligt vilka den svenska industrin befinner sig i en djup lågkonjunktur som det kommer att ta flera år att återhämta sig ifrån.

 • Läs även...

  Tysklands största fack vill ha fyradagarsvecka

  Det tyska fackförbundet IG Metall vill korta arbetsveckan till fyra dagar. Syftet är att rädda jobb som försvinner när arbetsuppgifter automatiseras. Även i Sverige kan kortare arbetstid bli en het fråga i årets avtalsrörelse.