• Kvinnor tjänar bokstavligt talat mer än män på att byta jobb. Foto: Production Perig/Colourbox.com

Nytt jobb lönar sig för kvinnor

Publicerad 17 april 2018, kl 11:34

Löneskillnaderna mellan kvinnor och män är fortfarande stora. Men nya siffror från TRR Trygghetsrådet ger signaler om att skillnaderna kan vara på väg att utjämnas.

Svensk ekonomi går uppenbarligen för högtryck. För tjänstemän i privat sektor är arbetsmarknaden kanske bättre än den varit sedan finanskrisen.

Många får inte bara nytt jobb. De får också högre lön än de hade på sitt tidigare jobb. Nu visar en ny studie från TRR Trygghetsrådet, som hjälper uppsagda tjänstemän till nytt jobb, att detta är betydligt vanligare för kvinnor än för män. För hela Sverige var andelen kvinnor som fick högre lön 21 procent högre än för männen under årets första kvartal. Störst var skillnaden i Skåne där nära 77 procent fler kvinnor än män fick högre lön på sitt nya jobb än de haft tidigare.

Det här ser TRR som ett möjligt tecken på en förändring.

– Det är första gången vi studerar skillnaden mellan kvinnor och män när det gäller andelen som får en högre lön i sitt nya jobb. Det är intressanta siffror och ger en signal om att löneskillnaderna kan vara på väg att jämnas ut. Det är för tidigt att påstå att det är så. Men det är ett steg åt rätt håll, säger Lennart Hedström, vd för TRR, i en presskommentar.

TRR:s statistik visar även att 50-plussare börjar få allt enklare att hitta ny sysselsättning. Under årets första kvartal fick 40 procent av de uppsagda tjänstemännen i åldern 50-59 år nytt jobb, vilket är en uppgång med 14 procent jämfört med första kvartalet i fjol.

Fakta

År 2016 tjänade kvinnor i snitt 88 procent så mycket som männen. Även med hänsyn till faktorer som att kvinnor och män jobbar i olika yrken och sektorer, har olika utbildningsnivå, olika arbetstid och olika yrken, så kvarstår en skillnad på 4,5 procent. Allra störst är skillnaden för tjänstemän i privat sektor, 7,2 procent. Källa Medlingsinstitutet.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.