Annons
Annons
 • Från och med 1 juni kan anställda på Liseberg omfattas av det nya avtalet mellan Unionen och Arbetsgivaralliansen. Foto: Adam Ihse/TT

Nytt kollektivavtal i upplevelsebranschen

Publicerad 3 juni 2015, kl 14:41

Unionen och Arbetsgivaralliansen har kommit överens om ett nytt avtal för tjänstemän i kultur och upplevelsebranschen. Det nya avtalet ger bland annat en större flexibilitet i arbetstid och schemaläggning.

Branschen Upplevelse och Kultur är en av Arbetsgivaralliansens största branscher med cirka 1 600 anställda, varav många ungdomar och säsongsanställda.

Företagen i branschen har tidigare följt ideella och idéburna organisationsers avtal, men har nu på arbetsgivarorganisationens initiativ ingått ett nytt avtal med Unionen som är mer anpassat efter branschens särskilda förutsättningar.

- Många företag i den här branschen har till exempel öppettider som skiljer sig från andra branscher och behöver en större flexibilitet vad gäller arbetstid och schemaläggning. Det nya avtalet är bättre anpassat för det. Vi vill också se till att våra medlemmar ändå kan få balans och kan kombinera familjeliv och annan fritid med jobbet, säger Silvia Prego, ombudsman på Unionen.

Från Unionens sida är det framför allt två delar man är särskilt nöjd med i avtalet: medarbetare ska ha inflytande vid schemaläggningen och minst två dagars vila i veckan, var tredje vecka två lediga dagar i följd innefattande söndag, annars ska särskild kompensation utbetalas. Silvia Prego lyfter också en skrivning om rasternas förläggning, som ska förhindra delade pass. 

Avtalet är ettårigt och gäller från och med 1 juni 2015 till och med den 30 april 2016. På så vis kommer avtalet att hamna i fas med övriga under den kommande avtalsrörelsen. 

I dagsläget omfattas dock inga medlemmar av det nya avtalet. Under sommaren och hösten kommer lokala förhandlingar att hållas på företagen och steg för steg är tanken att företagen i branschen ska flytta över från det gamla till det nya avtalet. Enligt Silvia Prego är flera av branschens företag angelägna om att så snart som möjligt omfattas av det nya, särskilt på grund av anpassningen av arbetstidsreglerna.

- Ett av de största vi haft kontakt med hittills är Liseberg i Göteborg. 

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
 • Läs även...

  ”Det är en riktig pisslön”

  I callcenterbranschen tjänar anställda hälften så mycket som en genomsnittlig medlem i Unionen. Även trotjänare och de som presterar på topp har låga löner. Nu vill till och med arbetsgivarna se en ny lönemodell.

 • Läs även...

  Peter Hellberg tar över klubban i UNI Europa

  Unionens förste vice ordförande Peter Hellberg kommer under fyra år också vara ordförande för branschfederationen UNI Europa, som företräder sju miljoner anställda inom privat servicesektor.

 • Läs även...

  Facket fixade kortad arbetstid

  De anställda på Fiskarhedenvillan har äntligen fått till ett avtal om arbetstidsförkortning. Men vägen dit var komplicerad, och krävde snabba beslut, då en bortglömd bilaga i ett kollektivavtal höll på att sänka Unionenklubben.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Debatt: Ge egenföretagare samma chans

  Egenföretagare har samma behov som andra grupper på arbetsmarknaden men ges inte samma förutsättningar, skriver Hans Björkman, ordförande för Unionens egenföretagare i Stockholm.

 • Läs även...

  Debatt: Kritik av arbetsgivare i sociala medier

  Vad du får och inte får säga om din arbetsgivare i sociala medier är oklart. I framtida avtalsförhandlingar måste gränsen bli tydlig kring anställdas rättigheter och skyldigheter, skriver Unionenmedlemmen Staffan Marklund.