• Foto: Colourbox (montage Magdalena Taubert)

Nytt råd ska värna den svenska modellen i EU

Publicerad 1 oktober 2018, kl 15:53

Fack och arbetsgivare går ihop för att slå vakt om den svenska arbetsmarknadsmodellen på EU-nivå. I ett nybildat råd samsas företrädare från huvudorganisationerna inom privat sektor.

Det är LO, PTK och Svenskt Näringsliv som ingår i det nybildade Arbetsmarknadens EU-råd. Tillsammans ska de tre organisationerna göra gemensamma ställningstaganden kring lagstiftning på EU-nivå. På så vis vill de värna kollektivavtalens ställning som i Sverige är mycket starkare än i de flesta andra EU-länder, där mycket i stället regleras i lagstiftning.

Orsaken till att rådet bildas är, enligt ett pressmeddelande, att alltmer lagstiftning och andra EU-initiativ påverkar arbetsmarknadsområdet.

Vi har i dag ett bra samarbete på den fackliga sidan i dessa frågor men ska vi kunna värna och utveckla den svenska arbetsmarknadsmodellen måste vi arbeta gemensamt med arbetsgivarsidan

säger Martin Linder, PTK:s ordförande, i pressmeddelandet.

Peter Jeppsson, vice vd i Svenskt Näringsliv, anser att EU-medlemskapet är positivt för både företag och medarbetare, men att initiativen till lagstiftning på EU-nivå utsätter den svenska modellen för påfrestningar.

Därför är det viktigt att vi parter på den privata sidan kan agera tidigt och gemensamt för att värna parternas autonomi och avtalsfrihet.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Han tar över Svenskt Näringsliv

  Jan-Olof Jacke, vd för Astra Zeneca blir ny vd för Svenskt Näringsliv.
  – Det är en klok man som förstår vikten av bra dialog och det hoppas jag att han lyckas föra vidare hos Svenskt Näringsliv, säger Mikael Hansson, ordförande för Unionenklubben på Astra Zeneca i Mölndal

 • Läs även...

  Vinarbetare ska få bättre arbetsmiljö

  Systembolaget har inlett ett samarbete med Unionen och den fackliga organisationen IUF. Syftet är att förbättra arbetsmiljön för anställda i vinindustrin. Initiativet kommer från Unionens fackklubb på Systembolaget.

 • Läs även...

  Lex Laval rivs upp

  Under onsdagen väntas riksdagen fatta beslut om att skrota den omstridda lagen som trädde i kraft efter den uppmärksammade blockaden i Vaxholm. Beslutet välkomnas av facken.

 • Läs även...

  Han förbättrar skyddet för visselblåsare

  Martin Jefflén arbetar för att öka det rättsliga skyddet för visselblåsare på Europanivå. Sedan 2013 är han ordförande för Eurocadres, som organiserar sex miljoner chefer och specialister.

 • Läs även...

  Facket bra för ekonomin

  Starka fackföreningar och den svenska partsmodellen har haft stor betydelse för demokratin och människors ekonomiska välstånd. Det visar en forskningsrapport från Futurion.

 • Läs även...

  "No deal" kan slå hårt mot svenska jobb

  I kväll röstar brittiska parlamentet om utträdesavtal för Brexit som premiärminister May har förhandlat fram med EU. Blir det ett nej riskerar tusentals svenska företag och jobb att drabbas.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.