Annons
Annons
 • Foto: Colourbox (montage Magdalena Taubert)

Nytt råd ska värna den svenska modellen i EU

Publicerad 1 oktober 2018, kl 15:53

Fack och arbetsgivare går ihop för att slå vakt om den svenska arbetsmarknadsmodellen på EU-nivå. I ett nybildat råd samsas företrädare från huvudorganisationerna inom privat sektor.

Det är LO, PTK och Svenskt Näringsliv som ingår i det nybildade Arbetsmarknadens EU-råd. Tillsammans ska de tre organisationerna göra gemensamma ställningstaganden kring lagstiftning på EU-nivå. På så vis vill de värna kollektivavtalens ställning som i Sverige är mycket starkare än i de flesta andra EU-länder, där mycket i stället regleras i lagstiftning.

Orsaken till att rådet bildas är, enligt ett pressmeddelande, att alltmer lagstiftning och andra EU-initiativ påverkar arbetsmarknadsområdet.

Vi har i dag ett bra samarbete på den fackliga sidan i dessa frågor men ska vi kunna värna och utveckla den svenska arbetsmarknadsmodellen måste vi arbeta gemensamt med arbetsgivarsidan

säger Martin Linder, PTK:s ordförande, i pressmeddelandet.

Peter Jeppsson, vice vd i Svenskt Näringsliv, anser att EU-medlemskapet är positivt för både företag och medarbetare, men att initiativen till lagstiftning på EU-nivå utsätter den svenska modellen för påfrestningar.

Därför är det viktigt att vi parter på den privata sidan kan agera tidigt och gemensamt för att värna parternas autonomi och avtalsfrihet.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Facken kritiska till ny visselblåsarlag

  Ett nytt EU-direktiv ska förbättra skyddet för europeiska arbetstagare som vill larma om olagligheter. I Sverige är risken att det blir tvärtom, varnar flera fackförbund.

 • Läs även...

  Nej från LO till las-uppgörelse

  Las-förhandlingarna misslyckades ännu en gång efter att LO sagt nej till slutbudet.
  – Det innehöll en del som var bra, men alldeles för många skulle stå utan anställningsskydd, sa Susanna Gideonsson, ordförande för LO, på en presskonferens.
  PTK var dock nöjda med förslaget.

 • Läs även...

  Amazon anklagas för övervakning av fackligt anslutna

  Fackanslutna jämställs med terrorister när Amazon övervakar sina anställda. Nu kräver en lång rad fackföreningar, däribland Unionen, att EU-kommissionen utreder bolagets metoder.

 • Läs även...

  Facken gör tummen ner för medlarnas lönebud

  Totalt 4,5 procent över 29 månader är ett oacceptabelt lågt bud – Facken inom industrin säger nej till det första budet från de oberoende medlarna i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna accepterar däremot budet.

 • Läs även...

  Las-förhandlingarna återupptas

  PTK, LO och Svenskt Näringsliv återupptar förhandlingarna om las, lagen om anställningsskydd, i morgon torsdag. Det meddelar parterna i ett pressmeddelande.

 • Läs även...

  "Politikerna kommer ge parterna mer tid"

  Claes Stråth, tidigare generaldirektör för Medlingsinstitutet, är övertygad om att politikerna kommer ge las-förhandlarna mer tid för att slippa få frågan i sina knän.