• Foto: Colourbox (montage Magdalena Taubert)

Nytt råd ska värna den svenska modellen i EU

Publicerad 1 oktober 2018, kl 15:53

Fack och arbetsgivare går ihop för att slå vakt om den svenska arbetsmarknadsmodellen på EU-nivå. I ett nybildat råd samsas företrädare från huvudorganisationerna inom privat sektor.

Det är LO, PTK och Svenskt Näringsliv som ingår i det nybildade Arbetsmarknadens EU-råd. Tillsammans ska de tre organisationerna göra gemensamma ställningstaganden kring lagstiftning på EU-nivå. På så vis vill de värna kollektivavtalens ställning som i Sverige är mycket starkare än i de flesta andra EU-länder, där mycket i stället regleras i lagstiftning.

Orsaken till att rådet bildas är, enligt ett pressmeddelande, att alltmer lagstiftning och andra EU-initiativ påverkar arbetsmarknadsområdet.

Vi har i dag ett bra samarbete på den fackliga sidan i dessa frågor men ska vi kunna värna och utveckla den svenska arbetsmarknadsmodellen måste vi arbeta gemensamt med arbetsgivarsidan

säger Martin Linder, PTK:s ordförande, i pressmeddelandet.

Peter Jeppsson, vice vd i Svenskt Näringsliv, anser att EU-medlemskapet är positivt för både företag och medarbetare, men att initiativen till lagstiftning på EU-nivå utsätter den svenska modellen för påfrestningar.

Därför är det viktigt att vi parter på den privata sidan kan agera tidigt och gemensamt för att värna parternas autonomi och avtalsfrihet.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Han tar över Svenskt Näringsliv

  Jan-Olof Jacke, vd för Astra Zeneca blir ny vd för Svenskt Näringsliv.
  – Det är en klok man som förstår vikten av bra dialog och det hoppas jag att han lyckas föra vidare hos Svenskt Näringsliv, säger Mikael Hansson, ordförande för Unionenklubben på Astra Zeneca i Mölndal

 • Läs även...

  Vinarbetare ska få bättre arbetsmiljö

  Systembolaget har inlett ett samarbete med Unionen och den fackliga organisationen IUF. Syftet är att förbättra arbetsmiljön för anställda i vinindustrin. Initiativet kommer från Unionens fackklubb på Systembolaget.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Kvinnor får mindre företagshälsa

  Företag i kvinnodominerade branscher köper mindre hälsovård än andra. Detsamma gäller mindre företag oavsett bransch, visar en ny undersökning.

 • Läs även...

  ”Politikerna bör hålla fingrarna borta”

  Unionen gör tummen ned för allianspartiernas hot om lagstiftning om lägre ingångslöner. Det är parterna som ska reglera den saken även i fortsättningen, anser Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.

 • Läs även...

  Ny ILO-konvention mot våld och trakasserier

  På midsommarafton röstade FN-organet ILO för en konvention om skydd mot våld och trakasserier i arbetslivet. En konvention som Sveriges arbetstagarparter jobbat hårt för i flera år och som fått medvind av MeToo.

 • Läs även...

  53 fackligt aktiva mördade

  Fjolåret var ett dystert år för fackligt arbete i världen. I tio länder mördades fackligt aktiva. Det visar den årliga rapporten Global Rights Index från världsfacket ITUC enligt vilken den tydligaste försämringen av arbetsvillkoren skedde i Europa.

 • Läs även...

  "Lönerna för de som syr kläder måste höjas"

  Svenska fack har allt att vinna på att stötta facken i Bangladesh, menar Babul Akhter, från textilarbetarnas centralorganisation i landet. Han är i Sverige för att informera klädföretag och investerare om förföljelser av textilarbetare.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.