• Foto: Colourbox (montage Magdalena Taubert)

Nytt råd ska värna den svenska modellen i EU

Publicerad 1 oktober 2018, kl 15:53

Fack och arbetsgivare går ihop för att slå vakt om den svenska arbetsmarknadsmodellen på EU-nivå. I ett nybildat råd samsas företrädare från huvudorganisationerna inom privat sektor.

Det är LO, PTK och Svenskt Näringsliv som ingår i det nybildade Arbetsmarknadens EU-råd. Tillsammans ska de tre organisationerna göra gemensamma ställningstaganden kring lagstiftning på EU-nivå. På så vis vill de värna kollektivavtalens ställning som i Sverige är mycket starkare än i de flesta andra EU-länder, där mycket i stället regleras i lagstiftning.

Orsaken till att rådet bildas är, enligt ett pressmeddelande, att alltmer lagstiftning och andra EU-initiativ påverkar arbetsmarknadsområdet.

Vi har i dag ett bra samarbete på den fackliga sidan i dessa frågor men ska vi kunna värna och utveckla den svenska arbetsmarknadsmodellen måste vi arbeta gemensamt med arbetsgivarsidan

säger Martin Linder, PTK:s ordförande, i pressmeddelandet.

Peter Jeppsson, vice vd i Svenskt Näringsliv, anser att EU-medlemskapet är positivt för både företag och medarbetare, men att initiativen till lagstiftning på EU-nivå utsätter den svenska modellen för påfrestningar.

Därför är det viktigt att vi parter på den privata sidan kan agera tidigt och gemensamt för att värna parternas autonomi och avtalsfrihet.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Excelmannen

  På varje arbetsplats finns någon som älskar tabeller och siffror. På Relacom är Per Winbladh: Excelmannen!

 • Läs även...

  Partierna om: Den svenska partsmodellen

  Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.