• Foto: Colourbox

Obegränsad semester kan vara jobbfälla

Publicerad 29 september 2014, kl 15:26

Tanken på obegränsad semester kan få pulsen i mången utsliten tjänsteman att stiga. Men även om det finns en del företag som anammat filosofin om semester när andan faller på så finns det all anledning att vara skeptisk till fenomenet.

Virgin Group gick ut nyligen och deklarerade att deras anställda hädanefter ska få  åtnjuta obegränsad ledighet. Fast det gäller inte alla 50 000 Virginanställda över världen, utan i första hand runt 170 personer som jobbar på Virgin Management  och Virgin Unite.  Men om semesterexperimentet, som inleddes i somras, faller väl ut kan man tänka sig utvidga det.

Det är upp till den anställda att själv fatta beslut om och när han eller hon vill ta några timmar, en dag, en vecka eller en hel månad ledigt, skriver Virgins grundare Richard Branson i sin blogg.

Men helt fritt fram att dra när andan faller på tycks det ändå inte vara. Enligt Virgin Groups vd, Josh Bayliss, så kommer personalen att ”behålla sin nuvarande semesterrätt, men kan begära ytterligare dagar utan att begränsas av en maxgräns”. Det framgår heller ingenstans om de obegränsade semesterdagarna skulle vara betalda eller ej.

Virgin är ingalunda först med sin semesteridé – Richard Branson inspirerades av Netflix, som inte har någon specifik semesterpolicy utan i stället helt enkelt förlitar sig på att deras anställda gör det jobb de blivit ålagda att göra och inte lägger sig i var och när. Enligt CNN Money så har även företag som till exempel SurveyMonkey och Ask.com obegränsad semester inskrivet i sina policys.

Men policys som bygger på att de anställda ska ta semester när de själva tycker att det funkar att vara borta från jobbet kan leda till att personalen får för lite ledigt. I USA tar till exempel 40 procent av de anställda aldrig ut alla sina 16 betalda semesterdagar, enligt Businessweek.

När känner man sig någonsin 100 procent trygg över att ens frånvaro inte på något sätt skulle skada företaget eller karriären – något Branson menar är en förutsättning för att man ska ta ledigt?

- Min spontana reaktion när jag läste det är att det verkar som ett företag som inte bryr sig om viloperioderna utan skjuter ifrån sig arbetsgivaransvaret, säger Daniel Gullstrand, arbetstidsexpert på Unionen.

- Vi styrs ju inte enbart av våra önskningar utan framför allt styrs vi av förväntningar och normer som säger att vi ska vara goda arbetskamrater och jobba mycket.  Det är visserligen positivt med arbetsgivare som ger anställda rätten att välja hur och när de vill vara lediga, men som arbetsgivare måste man också säkerställa att anställda faktiskt tar ledigt.

Daniel Gullstrand anser att det ligger i arbetsgivarens intresse att se till att det finns tid för återhämtning:

- Ledighet förebygger inte bara ohälsa, utan ökar dessutom produktiviteten. Man måste kunna ta paus från jobbet utan att det får konsekvenser för karriären och kollegor, annars tar folk inte ledigt, säger Daniel Gullstrand.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Sämre arbetsmiljö på bilbesiktningen efter avreglering

  Större tillgänglighet och valfrihet för kunden. Men ensamt och utsatt för bilbesiktningsteknikern. Att avreglera Bilprovningen har gett en del grus i maskineriet.

 • Läs även...

  Bökigt att jobba när barnen är hemma

  Riksdagen har nu gett regeringen möjlighet att stänga skolorna. Om stängningen blir verklighet försvinner en stor del av arbetskraften. Och redan nu kämpar många föräldrar med att hinna med sina jobb.

 • Läs även...

  Apoteksanställda går på knäna

  Tio timmars arbete utan pauser, chefer som förbjuder stolsittande och skriande vikariebrist. Förtroendevalda slår larm om arbetsmiljön på landets apotek.
  – Det finns inte längre finns några marginaler, säger Lena Svensson på Apotek Hjärtat.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.