Annons

Obligatorisk a-kassa ger inte fler ersättning

Publicerad 21 juni 2010, kl 14:44

Runt hälften av alla arbetslösa får i dag ersättning från a-kassan. Att det inte är fler beror främst på de stränga villkoren, menar A-kassornas samorganisation, SO.

Trots att arbetslösheten 2009 var nästan dubbelt så hög som 2007 betalades i stort sett lika mycket a-kasseersättning ut - 19,5 miljarder kronor respektive 19,4 miljarder.

- Det har hänt något i försäkringen som gör att en mycket mindre andel av de arbetssökande får ersättning, säger Melker Ödebrink, kanslichef på SO.

Han menar att den främsta orsaken inte står att finna i att många lämnat a-kassan, vilket betyder att en obligatorisk a-kassa inte löser problemet. Också de som inte är med i en a-kassa har rätt till grundbeloppet, om de uppfyller arbetsvillkoret. Och det är där skon klämmer, menar Melker Ödebrink. Sedan regelverket ändrades är det fler som inte uppfyller arbetsvillkoret, det vill säga att man har jobbat minst 80 timmar i månaden under de senaste sex månaderna. Om man som halvtidsarbetande är sjuk mer än en eller ett par dagar en månad har man jobbat för lite för att få ersättning från a-kassan om man blir arbetslös.

Inte heller har studerande som slutfört ett program på högskola eller universitet numera rätt till ersättning.

I maj tillsatte regeringen en utredning som ska komma med förslag på hur försäkringen kan "förändras så att alla som har förvärvsarbetat och uppfyller arbetsvillkoret har rätt till en inkomstrelaterad ersättning vid arbetslöshet."

- Det tolkar jag som att de inte tänker göra ett smack åt arbetsvillkoret. Det är allvarligt. En obligatorisk a-kassa är inte lösningen, säger Melker Ödebrink. 

Regeringens direktiv till utredaren tar fasta på att fler ska få en inkomstrelaterad a-kasseersättning, det vill säga 80 procent av sin tidigare lön, upp till taket på 18 700 kronor i månaden. I dag är det endast 12 procent av de arbetslösa som faktiskt kommer upp i 80 procent.

Men Melker Ödebrink menar att det är viktigare att lösa frågan om hur fler ska få ersättning över huvud taget.

- Vi är inte direkt emot ett obligatorium. Det är väl alldeles utmärkt om alla är med och betalar. Men det viktigaste menar vi är att öka legitimiteten i försäkringen, och det gör man genom att sänka avgifterna, höja ersättningen och ändra arbetsvillkoret, säger Melker Ödebrink.

Linda Svensson
Linda Svensson
[email protected]

Kommentarer

Array

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2010-07-12. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Det lönar sig att höja rösten

  Unionen förhandlar och ger råd åt tusentals medlemmar varje år. De flesta är nöjda med stödet de får. Men skulle du vara missnöjd finns det mer hjälp att få.

 • Läs även...

  A-kassa stoppas efter förlikning

  Att få ekonomisk kompensation för fel som arbetsgivaren begått kan sätta käppar i hjulet för rätten till a-kassa. Det har tre Unionenmedlemmar fått erfara efter en ny dom i kammarrätten.

 • Läs även...

  Nya regler för föräldrar

  Fler reserverade månader för vardera förälder och möjlighet att lämna över en del av sin rätt till föräldrapenning till morfar. Det föreslår utredningen för den nya föräldraförsäkringen som lämnades över till socialminister Annika Strandhäll under måndagen.

 • Läs även...

  Få tar ut all a-kassa

  Förra året var det bara 19 000 personer som gjorde slut på sina ersättningsdagar från a-kassan. Det visar ny statistisk från Sveriges a-kassor. Sammanlagt var det 232 000 personer som fick ersättning 2018.

 • Läs även...

  Högre a-kasseavgifter ger lägre löner

  Vill du höja lönen? Gå med i a-kassan. En ny rapport visar att en högre anslutningsgrad till a-kassan leder till högre löner samtidigt som medlemstapp är negativt för löneutvecklingen.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.