Obligatorisk a-kassa ger inte fler ersättning

Publicerad 21 juni 2010, kl 14:44

Runt hälften av alla arbetslösa får i dag ersättning från a-kassan. Att det inte är fler beror främst på de stränga villkoren, menar A-kassornas samorganisation, SO.

Trots att arbetslösheten 2009 var nästan dubbelt så hög som 2007 betalades i stort sett lika mycket a-kasseersättning ut - 19,5 miljarder kronor respektive 19,4 miljarder.

- Det har hänt något i försäkringen som gör att en mycket mindre andel av de arbetssökande får ersättning, säger Melker Ödebrink, kanslichef på SO.

Han menar att den främsta orsaken inte står att finna i att många lämnat a-kassan, vilket betyder att en obligatorisk a-kassa inte löser problemet. Också de som inte är med i en a-kassa har rätt till grundbeloppet, om de uppfyller arbetsvillkoret. Och det är där skon klämmer, menar Melker Ödebrink. Sedan regelverket ändrades är det fler som inte uppfyller arbetsvillkoret, det vill säga att man har jobbat minst 80 timmar i månaden under de senaste sex månaderna. Om man som halvtidsarbetande är sjuk mer än en eller ett par dagar en månad har man jobbat för lite för att få ersättning från a-kassan om man blir arbetslös.

Inte heller har studerande som slutfört ett program på högskola eller universitet numera rätt till ersättning.

I maj tillsatte regeringen en utredning som ska komma med förslag på hur försäkringen kan "förändras så att alla som har förvärvsarbetat och uppfyller arbetsvillkoret har rätt till en inkomstrelaterad ersättning vid arbetslöshet."

- Det tolkar jag som att de inte tänker göra ett smack åt arbetsvillkoret. Det är allvarligt. En obligatorisk a-kassa är inte lösningen, säger Melker Ödebrink. 

Regeringens direktiv till utredaren tar fasta på att fler ska få en inkomstrelaterad a-kasseersättning, det vill säga 80 procent av sin tidigare lön, upp till taket på 18 700 kronor i månaden. I dag är det endast 12 procent av de arbetslösa som faktiskt kommer upp i 80 procent.

Men Melker Ödebrink menar att det är viktigare att lösa frågan om hur fler ska få ersättning över huvud taget.

- Vi är inte direkt emot ett obligatorium. Det är väl alldeles utmärkt om alla är med och betalar. Men det viktigaste menar vi är att öka legitimiteten i försäkringen, och det gör man genom att sänka avgifterna, höja ersättningen och ändra arbetsvillkoret, säger Melker Ödebrink.

Linda Svensson
Linda Svensson
[email protected]

Kommentarer

Array

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2010-07-12. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Riskerar konkurs: "Det tog tvärstopp"

  Nästan varannan egenföretagare tror att de snart kommer gå i konkurs på grund av coronakrisen, enligt en undersökning bland Unionens medlemmar. Johan Svälas har länge klarat sig bra – men nu har det tagit stopp.

 • Läs även...

  Stor oro bland kulturarbetare

  Över 1 800 kulturarbetare har under mars månad anslutit sig till Unionens a-kassa. Det är ingen tvekan om att coronakrisen har en stor påverkan på kultursverige. En av dem som är oroliga för framtiden är Hanna Olsson Lanneberg på Uppsala Konsert & Kongress.

 • Läs även...

  Nu får Gunnar leva på sin frus lön

  Många egenföretagare är i kris till följd av coronasmittan. För två veckor sedan hade Gunnar Söderberg redan 15 föreläsningar inbokade under våren. Nu är de flesta avbokade.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.