Annons
Annons
 • Facket på Ericsson reserverade sig mot att munskydd skulle vara obligatoriskt. Foto: Henrik Montgomery / TT, Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Obligatoriskt munskydd på Ericssonanställda

Publicerad 30 september 2020, kl 15:58

Anställda på Ericsson måste från och med i dag bära ansiktsmask i företagets lokaler. Unionenklubben reserverade sig mot att munskyddet är obligatoriskt och anser att social distansering fortfarande är bästa sättet att skydda sig och varandra från coronasmitta.

Under tisdagen gick det ut en global instruktion till samtliga 100 000 anställda på telekomföretaget Ericsson att det är obligatoriskt för alla anställda att bära ansiktsmask på kontoren.

– Frågan har varit uppe till förhandling på Sverigenivå och förhandlingen avslutades i oenighet, säger Anders Kåwe, ordförande på Unionenklubben i Kista.

– Vi och de andra facken reserverade oss mot att ansiktsmask skulle vara obligatoriskt. Vi tycker det hade räckt med en rekommendation att bära mask i de fall där man inte kan undvika nära kontakt med andra.

Ericsson har, enligt Anders Kåwe, varit duktiga på att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och anpassat verksamheten för att minska risken för smittspridning. Majoriteten av de anställda jobbar hemma och kommer att fortsätta göra det.

Företaget har nu ställt ut lådor med ansiktsmasker här och var på kontoren och skickat ut noggranna instruktioner samt en video om hur masken ska användas.

Vad händer om någon ertappas utan mask?
– Det finns inga specifika sanktioner för det.

– Vi har valt att inte driva frågan vidare, utan måste som fackförbund säga till våra medlemmar att de ska bära ansiktsmask på jobbet. Men vi framhåller att det bästa sättet att undvika smitta är att hålla social distans, säger Anders Kåwe.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Digital jobbstart för studenter på Ericsson

  Många av Ericssons framtida medarbetare rekryteras direkt från de tekniska högskolorna och universiteten. I år fick de 400 studenter som tog ett kliv in i koncernen under sommaren ett helt digitalt välkomnande.

 • Läs även...

  H&M och Telia tillbaka på kontoret

  Att ta sig till och från jobbet och komma tillbaka till kollegorna och kontoret är en oro för många anställda, även om coronan minskar. På H&M kommer medarbetarna in en gång i veckan medan man på Telia överväger munskydd.

 • Läs även...

  Arbetslösa får vänta länge på a-kassa

  Anders Lindström har väntat tio veckor på ersättning från Unionens a-kassa, trots att han skickat in alla intyg. Han är kritisk till att kassan inte informerar om de långa handläggningstiderna.

 • Läs även...

  Många beredda avstå löneökningar tillfälligt

  Höjd lön är det absolut viktigaste när nya kollektivavtal ska tecknas. Ändå skulle många kunna tänka sig att avstå årets löneökningar för att få behålla jobbet under coronapandemin. Det visar Kollegas Novusundersökning.

 • Läs även...

  Inget högskoleprov i höst – gamla resultat gäller

  Höstens högskoleprov ställs in på grund av corona. Men det går att damma av äldre provresultat att söka in på för den som vill kompetensutveckla sig.

 • Läs även...

  Coronavarsel på nöjesparker

  Lyfts inte maxgränsen för allmänna sammankomster ser det mörkt ut för landets nöjesparker. Liseberg har varslat närmare en fjärdedel av sina anställda och koncernen som äger Gröna Lund 110 heltidstjänster.