Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Och 2016 års Guldnapp går till…

… Lärarförbundet och Lärarnas a-kassa! Priset Guldnappen delas årligen ut av Unionen till Sveriges mest föräldravänliga arbetsplats. Fyrabarnspappan Anders Palfi nominerade sin arbetsgivare som ställt upp både praktiskt och emotionellt.
Linnea Andersson Publicerad 24 februari 2016, kl 12:48
Patrik Nygren
Lärarförbundet och Lärarnas a-kassa tilldelades under onsdagen Unionens jämställdhetspris Guldnappen. Priset och värdechecken på 10 000 kronor delades ut av Unionens ordförande Martin Linder. Patrik Nygren

När Unionenmedlemmen Anders Palfi började jobba på Lärarförbundet 2002 var han pappa till en liten pojke. Sedan dess har han fått ytterligare tre söner och har under åren fått stor erfarenhet av att vara småbarnsförälder i arbetslivet. Men att ha fyra barn och jobba heltid har inte varit några problem.

– Jag tycker att Lärarförbundet är föredömligt när det gäller flexibla arbetstider och möjligheten att jobba när och där man kan. Min närmaste chef Roger och hans chef har visat stor tolerans och prov på ett lösningsorienterat ledarskap när mina barn har varit sjuka under längre perioder, säger Anders Palfi, som jobbar med IT-utveckling och projektledning på Lärarförbundet.

Lärarförbundet har en föräldrapolicy som säger att man ska förlägga mötestider efter klockan nio och före klockan 16, att det är tillåtet att jobba på distans och att det ska vara möjligt att vobba när barnen är sjuka. Dessutom kompenserar arbetsgivaren för förlorad arbetsinkomst vid både vab och längre föräldraledighet. Enligt Anders Palfi gör det att de anställda tolkar policyn som att det är viktigt och bra att fokusera på barnen utan att riskera att ekonomin blir lidande.

Men att Anders Palfi verkligen ville nominera Lärarförbundet till Guldnappen just i år beror inte bara på policyn och riktlinjer, utan grundar sig i personlig erfarenhet.

– För två år sedan fick jag en son med speciella behov som föddes med en diagnos och som gör att jag har behövt vara borta mycket. Arbetsgivaren har sett till att det har funkat med arbetslivet när jag har varit på läkarbesök och utredningar. Utöver det har jag känt ett starkt emotionellt stöd från både min närmaste chef och ända upp i ledningen.

Utöver sina egna erfarenheter säger Anders Palfi att hans kollegor också har en positiv bild av arbetsgivarens förhållningssätt till småbarnsföräldrar. När han började på Lärarförbundet var det många 40-talister anställda men i takt med att de har gått i pension har de blivit fler pappor och mammor till yngre barn i personalstyrkan.

Samtidigt påpekar han att det inte enbart är medarbetarna som tjänar på en föräldravänlig arbetsplats utan att även arbetsgivaren kan dra nytta av att attrahera småbarnsföräldrar och se deras styrkor.

Så blir ni föräldravänliga – Anders Palfis tips:

Tänk kreativt – Lås er inte vid 9 till 5-tänket utan hitta flexibla lösningar för både arbetsuppgifter och arbetstid.

Stötta – Småbarnsföräldrar har ett livspussel att bygga, men med rätt stöd från arbetsgivaren kan de vara högproduktiva trots hämtning, lämning, vabb och vobb.

Tillgång i stället för last – Dra nytta av småbarnsföräldrar och deras styrkor. Att få dem att känna sig som en resurs kan både sporra och motivera.

Guldnappen:

Guldnappen är Unionens pris till arbetsplatser som underlättar för sina anställda att förena arbetslivet och karriären med ett aktivt föräldraskap. Priset har även en jämställdhetsaspekt då föräldraskapet får olika konsekvenser för kvinnor och män, i och med att kvinnor oftare går ner i arbetstid när barnen är små och är föräldralediga i större omfattning än man.

Pristagare:
2014: Ramböll
2013: Polarbröd AB
2012: Boliden Group, corporate IT
2011: Ingen utdelning
2010: ITT Water & Wastewater
2009: CSC
2008: Ingen utdelning
2007: Servera
2006: The Nielsen Company
2005: Picab
2004: Kronans Droghandel
2003: Ikea, Sverige

Jämställdhet

Kvinnor missgynnas under föräldraledighet

Var tredje kvinna har känt sig missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. Det visar en undersökning som Unionen har låtit göra.
Publicerad 8 mars 2024, kl 06:01
Till vänster en hög med mynt, till höger en föräldraledig mamma med sitt barn.
Jämställt var det - inte - här. Var tredje kvinna upplever lönemässig diskriminering i samband med föräldraledighet. Det visar en undersökning från Unionen och Novus. Foto: Colourbox/Martina Holmberg/TT.

Vad krävs egentligen för att ett arbetsliv ska vara föräldravänligt? Den frågan har Unionen, med hjälp av Novus, ställt till drygt 1 000 tjänstemän i privat sektor som har barn mellan 0–11 år. Svaren visar att det mest avgörande för att arbetslivet ska fungera med att vara förälder är en chef som har förståelse och en positiv inställning till föräldraskap och arbetsliv.

Undersökningen visar att jämställdheten på svensk arbetsmarknad har en bit kvar. Var tredje kvinnlig tjänsteman uppger att hon på något sätt ha blivit missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. 
Många anser vidare att de inte fått tillräcklig kompetensutveckling, att de gått miste om chans till befordran eller att man blivit tilldelad sämre arbetsuppgifter på grund av sin föräldraledighet. 

Lönekartläggning nyckel till jämställdhet

Svaren visar även att många av de tillfrågade kvinnorna inte ingått i den årliga lönerevisionen. Det är allvarligt, anser Unionens förbundsordförande Peter Hellberg.

− Vi har haft ett förbud mot missgynnande av föräldralediga i snart 20 år, men fortfarande är det här något som drabbar tjänstemän, det är inte okej, säger han och fortsätter:

− Många känner sig missgynnade lönemässigt, att man har halkat efter i löneutvecklingen I många av våra kollektivavtalsskrivningar är det bestämt att man ska ingå i lönerevisionen. Om det är under ett sådant avtal, då bryter man mot det,

Enligt Unionens är de årliga lönekartläggningarna en viktig nyckel för att komma till rätta med oskäliga löneskillnader.

− Det är alldeles för många arbetsgivare som inte gör de här årliga lönekartläggningarna som det faktiskt finns lagkrav på. En tredjedel av lönekartläggningarna visar på osakliga löneskillnader som då rättas till. Vår erfarenhet visar att när man väl upptäcker löneskillnaderna och får diskutera det så brukar det faktiskt rättas till. Lönekartläggningar gör verkligen skillnad, säger Peter Hellberg.

Unionen arbetar aktivt för att det måste bli tydligare konsekvenser för företag som inte genomför lönekartläggningar.

− Idag är uppföljningen från myndigheter och Diskrimineringsombudsmannen för sällan förekommande, och sanktionerna för små. Då blir det inte några incitament för arbetsgivarna att följa lagen som vi ser det, och det måste det bli en förändring på, säger Peter Hellberg.

Text: Sylvester Löfström