Annons
Annons
 • LO-facken går in i avtalsrörelsen 2016 var för sig. Foto: Pontus Lundahl/TT

Oenigt LO stärker industrifacken

Publicerad 21 oktober 2015, kl 12:30

LO-förbunden misslyckades med att komma överens om gemensamma krav inför avtalsrörelsen. Unionens förhandlingschef Niklas Hjert tror att det kan bli en stökig avtalsrörelse men säger samtidigt att LO:s beslut ökar betydelsen av Facken inom industrin.

Under onsdagsmorgonen meddelade fackförbunden inom LO att de inte kommer gå in i avtalsrörelsen med gemensamma krav, vilket de oftast gör. Att man inte lyckats komma överens beror till stor del på att Kommunal gått ut hårt för att få till en lönesatsning på sina medlemmar och då särskilt på undersköterskor.

Unionens förhandlingschef Niklas Hjert tycker att det är beklagligt att LO inte får ihop samordningen eftersom avtalsrörelsen blir mer förutsägbar om man gemensamt förklarar vad man vill uppnå och har en gemensam bild.

- Det är klart att det finns risk för en stökig avtalsrörelse, säger Niklas Hjert.

Däremot tror han inte att LO-förbundens oenighet påverkar Facken inom industrin negativt.

- Det här ökar betydelsen av Facken inom industrin som den viktigaste samordningen på den fackliga sidan med de avtal där märket sätts, säger han och uttrycker inga farhågor om att industrifacken inte ska få ihop sina krav.

Att avsaknaden av facklig samordning på LO-sidan skulle gynna arbetsgivarsidan tror Niklas Hjert inte och menar att det missgynnar avtalsrörelsen i stort.

Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv, säger i en kommentar från arbetsgivareorganisationen att det är bekymmersamt att LO inte kommit överens men att de utgår från att ”samtliga förbund inom LO tar sin del av ansvaret för lönebildning och sysselsättning”.

- Facklig huggsexa om lönerna skulle allvarligt försämra förutsättningarna för Sveriges konkurrenskraft och för fler jobb, säger Carola Lemne i ett pressmeddelande.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Ny funktion ska minska sjukskrivningar

  Det kan ta lång tid att komma igen efter att ha gått in i väggen. Men tack vare rehabkoordinatorn på pappersbruket Billerud Korsnäs blev Lottas sjukfrånvaro kort. Insatserna fick även positiva effekter på arbetsplatsen.

 • Läs även...

  Gör din röst hörd!

  I dessa tuffa tider har facket mycket stor betydelse. Till exempel genom att teckna kollektivavtal om korttidspermitteringar för att rädda företag och jobb. Och för att hålla emot när näringslivet håller omotiverat hårt i lönepengarna.

 • Läs även...

  Många beredda avstå löneökningar tillfälligt

  Höjd lön är det absolut viktigaste när nya kollektivavtal ska tecknas. Ändå skulle många kunna tänka sig att avstå årets löneökningar för att få behålla jobbet under coronapandemin. Det visar Kollegas Novusundersökning.

 • Läs även...

  Facken gör tummen ner för medlarnas lönebud

  Totalt 4,5 procent över 29 månader är ett oacceptabelt lågt bud – Facken inom industrin säger nej till det första budet från de oberoende medlarna i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna accepterar däremot budet.