Oftast alkohol på julfesten

Publicerad 9 december 2016, kl 14:29

Skinka, sill och snaps med kollegorna. December är julfesternas tid. Men många dricker mer än de hade tänkt sig. Det visar Kollegas undersökning.

Så här i juletid verkar de flesta svenska företag dra på sig spenderbyxorna. Runt åtta av tio anställda bjuds på julfest av sin arbetsgivare, enligt en Novus-undersökning som har gjorts på uppdrag av Kollega. På festerna serveras alkohol i mycket hög utsträckning: bara elva procent svarar att tillställningarna är alkoholfria.

En av fem har druckit för mycket på en julfest

De flesta dricker måttligt, men en dryg femtedel anser att de har druckit för mycket på en julfest. Och 72 procent har upplevt att en kollega har druckit för mycket alkohol vid julbordet. Bläddra bland frågorna i grafiken nedan!

Cheferna verkar ta det lugnare med alkoholen. 38 procent har upplevt att en chef har druckit för mycket på en julfest.

Undersökningen visar också att de flesta inte är oroliga över sin alkoholkonsumtion. Närmare 90 procent svarar nej på frågan: ”Har du någon gång känt oro över dina alkoholvanor?”. Män är mer oroade än kvinnor och yngre mer oroade än äldre.

Fler, ungefär hälften av dem som svarat, har känt sig oroliga över en kollegas alkoholvanor. Ungefär lika många uppger att deras arbetsplats har rutiner för vad de ska göra om de märker att en kollega eller chef har alkoholproblem.

Fler arbetsplatser har en alkoholpolicy i år

Kollega gjorde en liknande undersökning för fyra år sedan. Det mesta är sig likt i de båda undersökningarna, men två saker skiljer sig. I år svarar fler, nästan 70 procent, att deras arbetsplats har en alkoholpolicy. Det är nästan tio procentenheter mer än vid förra undersökningen.

Dessutom verkar det bli vanligare med alkoholfria afterwork-aktiviteter. I undersökningen från 2012 svarade 37 procent att en after work alltid innebar alkoholkonsumtion. I årets undersökning var den siffran 31 procent.
 

Läs också: "Jag kunde inte dricka lagom"

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  I norr är det avtal som gäller – även inom IT

  Kollektivavtal och IT-företag är en ovanlig kombination. Men inte i norra delen av landet. En möjlig orsak kan vara de starka fackliga traditionerna. IT-företagen själva framhåller att det handlar om att vara en bra arbetsgivare.

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  Kvinnor får mindre företagshälsa

  Företag i kvinnodominerade branscher köper mindre hälsovård än andra. Detsamma gäller mindre företag oavsett bransch, visar en ny undersökning.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

 • Läs även...

  Alla har en del i mobbning på jobbet

  De flesta av oss skulle nog svara nej på frågan om vi någon gång mobbat en kollega. Men alla på en arbetsplats är potentiella deltagare i en mobbningsprocess.

 • Läs även...

  Varför blir chefer destruktiva?

  Alla usla chefer är inte psykopater från början. En del blir monsterchefer på grund av sin arbetsmiljö. Nu ska forskare luska ut hur man kan förhindra ledare från att hänge sig åt maktfullkomlighet och destruktivt beteende.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.