• Foto: Fredrik Sandberg/TT

”Ohållbar situation på SVT Nyheter”

Publicerad 31 oktober 2017, kl 13:27

Ändrade arbetsrutiner på SVT:s lokala nyhetsredaktioner har lett till ökad stress och en alltmer pressad arbetssituation. Nu kräver Unionen tillsammans med Journalistförbundet SJF att något ska göras innan problemet eskalerar och anställda drivs in i långa sjukskrivningar.

Det här är inte längre en hållbar situation, anser facken på SVT. I veckan skrev Unionen och SJF på nyhetsredaktionen i Karlskrona ett gemensamt brev till ledningen med just det innehållet. ”Det är inte en fråga om utan när ambitiösa och lojala medarbetare kommer att drivas in i en längre sjukskrivning", heter det i brevet.

Men problemet är inte begränsat till Karlskrona. Det bekräftar Gun Karlsson, ordförande för den centrala Unionenklubben på SVT efter ett telefonmöte (under tisdagen) med de lokala fackföreträdarna i landet. SVT har lokala nyhetsredaktioner på 33 platser i landet.

– Det finns i hela landet, men är värst på de mindre orterna där det kan vara tio eller ännu färre personer som jobbar, säger Gun Karlsson.

Enligt henne beror problemet på att SVT ändrat arbetssätt på de lokala nyhetsredaktionerna. Numera ska de anställda lägga mer tid på webben och sociala medier, utöver jobbet med de vanliga sändningarna.

– Det handlar om väldigt ambitiösa personer som jobbar hårt och ändå inte hinner med det de är satta att göra. Och speciellt känsligt blir det när folk är borta och man inte tar in ersättare. Allra värst är det för kvällsreportrana som jobbar ensamma och ska förbereda för morgonens nyheter.

Ännu går det inte att avläsa den ökade pressen i antalet sjukskrivningar, enligt Gun Karlsson. I stället har personal på flera orter valt att gå ned i arbetstid för att orka med.

Nu har facken begärt möte med SVT centralt för att försöka hitta en lösning.

– De flesta upplever att omorganisationen är en ren skrivbordsprodukt. Meningen var att inflödet till redaktionerna skulle öka, men så har det inte blivit. I stället arbetar alla hur mycket som helst och arbetsmiljön är dålig, säger Gun Karlsson.

Läs mer: Unionen stämmer SVT i AD

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
niklas.ha[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  5 tips för Skypemötet

  Det blir allt vanligare med anställningsintervjuer via Skype. Men vad ska man tänka på i den situationen? Här får du rekryteraren Jessica Fogelsjöös bästa tips.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Två i veckan dör av mobbning

  Utfryst, ignorerad, trakasserad. Varje dag utsätts 100 000 människor för mobbning på sina arbetsplatser. Den grymma behandlingen ger mardrömmar, stress och depressioner – och leder i värsta fall till självmord.

 • Läs även...

  Electrolux utreder varför 70 fick sluta efter coronaprotest

  Nyligen blev 70 anställda vid Electrolux fabrik i Mexiko av med jobbet sedan de protesterat mot att skyddsåtgärderna mot corona inte var tillräckliga på arbetsplatsen. Nu har företaget inlett en intern utredning om vad som hände på fabriken.

 • Läs även...

  Stress värst för arbetsmiljön

  Var tionde arbetsplats bedriver inte något systematiskt arbetsmiljöarbete. Det visar fackförbundet Unionens Arbetsmiljöbarometer där 7 av 10 pekar ut stress och arbetsbelastning som det största problemet.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.