Annons
 • Foto: Fredrik Sandberg/TT

”Ohållbar situation på SVT Nyheter”

Publicerad 31 oktober 2017, kl 13:27

Ändrade arbetsrutiner på SVT:s lokala nyhetsredaktioner har lett till ökad stress och en alltmer pressad arbetssituation. Nu kräver Unionen tillsammans med Journalistförbundet SJF att något ska göras innan problemet eskalerar och anställda drivs in i långa sjukskrivningar.

Det här är inte längre en hållbar situation, anser facken på SVT. I veckan skrev Unionen och SJF på nyhetsredaktionen i Karlskrona ett gemensamt brev till ledningen med just det innehållet. ”Det är inte en fråga om utan när ambitiösa och lojala medarbetare kommer att drivas in i en längre sjukskrivning", heter det i brevet.

Men problemet är inte begränsat till Karlskrona. Det bekräftar Gun Karlsson, ordförande för den centrala Unionenklubben på SVT efter ett telefonmöte (under tisdagen) med de lokala fackföreträdarna i landet. SVT har lokala nyhetsredaktioner på 33 platser i landet.

– Det finns i hela landet, men är värst på de mindre orterna där det kan vara tio eller ännu färre personer som jobbar, säger Gun Karlsson.

Enligt henne beror problemet på att SVT ändrat arbetssätt på de lokala nyhetsredaktionerna. Numera ska de anställda lägga mer tid på webben och sociala medier, utöver jobbet med de vanliga sändningarna.

– Det handlar om väldigt ambitiösa personer som jobbar hårt och ändå inte hinner med det de är satta att göra. Och speciellt känsligt blir det när folk är borta och man inte tar in ersättare. Allra värst är det för kvällsreportrana som jobbar ensamma och ska förbereda för morgonens nyheter.

Ännu går det inte att avläsa den ökade pressen i antalet sjukskrivningar, enligt Gun Karlsson. I stället har personal på flera orter valt att gå ned i arbetstid för att orka med.

Nu har facken begärt möte med SVT centralt för att försöka hitta en lösning.

– De flesta upplever att omorganisationen är en ren skrivbordsprodukt. Meningen var att inflödet till redaktionerna skulle öka, men så har det inte blivit. I stället arbetar alla hur mycket som helst och arbetsmiljön är dålig, säger Gun Karlsson.

Läs mer: Unionen stämmer SVT i AD

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  Hade för mycket att göra - blev avskedad

  Medlemmen tog över arbetsuppgifter som tidigare varit fördelade på ett flera heltidsanställda. När hon inte hann med sitt arbete avskedades hon av människorättsorganisationen.

 • Läs även...

  ”Facken är dåliga på att förhandla om pengar”

  Fler anmäler sexuella trakasserier efter Metoo-rörelsen. Men den som vill ha ersättning från arbetsgivaren ska vända sig till en advokat – inte till facket – enligt advokat Michael Fischbein.

 • Läs även...

  Stressen på jobbet ökar bland unga

  En majoritet av landets unga tjänstemän upplever att de är stressade under en vanlig arbetsvecka. Samtidigt vill de ha en karriär där det finns balans mellan arbete och fritid. Det visar en ny undersökning från Unionen.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

 • Läs även...

  "Företaget bryr sig inte om arbetsmiljön"

  Ideliga omorganisationer utan tanke på medarbetarna. Så ser vardagen ut på ett stort svenskt företag, enligt fackklubben.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.