• Foto: TT

Ohälsa för 88 miljarder

Publicerad 22 april 2014, kl 14:45

Svenskars ohälsa kostade Försäkringskassan 88 miljarder förra året. Bara i sjukpenning gjorde man 2,3 miljoner utbetalningar, visar kassans årsredovisning.

Om du blir sjuk eller skadar dig på jobbet kan du få ersättning från sjuk- eller arbetsskadeförsäkringen. Och det var det många som fick förra året.

Försäkringskassan gjorde i fjol 2,3 miljoner utbetalningar av sjukpenning, vilket motsvarar drygt 26 miljarder kronor. Det var 2000 fler utbetalningar än året innan. Man gjorde även 303 000 utbetalningar av rehabiliteringspenning, även det var en ökning.

I december 2013 hade sammanlagt 333 000 personer beviljats sjukersättning, vilket man får om man har en stadigvarande nedsatt arbetsförmåga på grund av sjukdom. Detta var dock en minskning med drygt 16 000 personer jämfört med året dessförinnan.

Antalet personer med arbetsskadelivränta var 43 600 personer, jämfört med 47 500 under samma period 2012. Allt färre personer ansöker om arbetsskadelivränta. Sannolikt på grund av förändringarna i sjukförsäkringen som genomfördes 2008 och som gjorde det svårare att få ersättning.

Lediga jobb
 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Lättare byta jobb med nytt komvux

  Minst utbildning ska inte längre ge förtur till komvux. I stället ska störst behov prioriteras. Det föreslår en ny utredning. Målet är bland annat att öka möjligheten att byta yrke.

 • Läs även...

  "Försäkringskassans bedöming måste baseras på kunskap"

  Förra året nekades 27 000 personer ersättning från Försäkringskassan. Men trots hård kritik har myndigheten inga planer på att ändra rutinerna.

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.