Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ökad arbetslöshet påverkar inte a-kasseavgift

Avgiften till a-kassan måste sänkas för att fler ska gå med. Det är budskapet i en debattartikel signerad Anders Borg, Sven Otto Littorin och Cristina Husmark Pehrsson i Dagens Nyheter på tisdagen. Men något utöver den redan utlovade femtiolappen per månad är det inte tal om.
Linda Svensson, Anita Täpp Publicerad 4 november 2008, kl 14:15
Inger Lindström, a-kassan

- Resonemanget när vi diskuterat det här är att en obligatorisk a-kassa kanske inte är rätt väg att gå. Det vi menar är den sänkning med en 50-lapp som lades fram i höstbudgeten. Det är alltså inte tal om att sänka ytterligare med någon hundralapp eller så, säger Karolin A Johansson, pressekreterare hos arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

Till TT säger dock Fredrik Reinfeldt att han kan tänka sig att sänka avgiften ytterligare, beroende på om det finns budgetutrymme.

Inger Lindström, chef på Unionens a-kassa, tycker att en lägre avgift är bra. Men framför allt tycker hon att försäkringen ska vara uppbyggd så att folk tycker att det är värt att betala för den.

- Det vi skulle vilja är att avgiften inte vore så föränderlig. Att inte veta från en månad till en annan hur hög avgiften ska vara är ett orosmoment tycker jag, säger Inger Lindström.

Sedan avgifterna kraftigt höjdes vid årsskiftet 2007 har Unionens a-kasseavgift sjunkit till 214-216 kronor per månad, mot tidigare över 300 kronor.

- Vi tycker att avgiften ska vara i den nivån att fler tycker att det är värt att försäkra sig, och att fler har råd. Men man måste också se över regelverket, säger Inger Lindström.

Från och med juli nästa år ska avgiften alltså sänkas med ytterligare en femtiolapp per månad enligt budgeten. Samtidigt räknar man med högre arbetslöshet, vilket i sin tur påverkar avgiften uppåt.

- Ja, det är en stark koppling. 33 procent av summan vi betalar ut i ersättningar till arbetslösa varje månad ska vi betala till staten i arbetslöshetsavgift.

Kan det bli fråga om en höjning av avgiften?

- Vi har konstaterat att vi har legat lite högt, beroende på låg arbetslöshet. Därför har vi bestämt oss för att behålla samma avgift nästa år. Skulle det bli samma situation som i början eller mitten av 90-talet, att arbetslösheten stiger från månad till månad, har styrelsen fått mandat av stämman att höja avgiften.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.