Annons
 • Industrin står för en fjärdedel av Sveriges utsläpp av växthusgas. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ökad satsning för att minska industriutsläpp

Publicerad 6 september 2019, kl 11:37

Regeringen vill förstärka stödet för att få till ett teknikskifte som minskar utsläppet av växthusgaser inom industrin, men ändå säkra jobben. De närmsta åren föreslås en fördubbling av anslaget till 600 miljoner kronor per år.

Senast år 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. Det beslutade riksdagen för två år sedan. I samma veva lanserade regeringen det så kallade Industriklivet. Då beslutades det att 300 miljoner kronor per år skulle satsas mellan 2018 och 2040 för att stötta omställningen mot nollutsläpp.

Den satsningen kunde också motiveras med att man genom att hjälpa svensk industri att ställa om även säkrade jobben. De företag och länder som går före i omställningen skulle få stora konkurrensfördelar, hette det. Framför allt riktar Industriklivet in sig mot industri med processrelaterade utsläpp, bland annat stålindustri och cementindustri. Totalt handlar det om industrier med cirka 32 000 anställda.

Den föreslagna ökningen till 600 miljoner kronor per år under åren 2020 till 2022 motiverar miljö- och klimatminister Isabella Lövin med att det är ont om tid.

– Det är ju viktigt att alla i samhället ska vara med på resan till nollutsläpp. Det finns vissa tunga industrier som står för väldigt stora utsläpp i dag och de behöver göra tekniksprång. Och det är bråttom, säger hon till Ekot.

Förslaget ingår i budgetpropositionen som bygger på en överenskommels mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Läs också: Studenter kräver att arbetsgivarna tar klimatansvar

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2019-09-27.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Unionen välkomnar valet av Nordmark

  Unionen är positivt till att Eva Nordmark blir arbetsmarknadsminister. Hennes fackliga bakgrund och förståelse för partsmodellen är en stor fördel, enligt Martin Linder, Unionens ordförande.

 • Läs även...

  Eva Nordmark blir arbetsmarknads­minister

  TCO:s ordförande Eva Nordmark blir ny arbetsmarknadsminister. Det står klart sedan statsminister Stefan Löfven presenterat sin regeringsförklaring under riksdagens öppnande i dag. Unionens Peter Hellberg går upp som tillförordnad TCO-bas.

 • Läs även...

  Rekordmånga är sjukskrivna

  Antalet sjukskrivna tjänstemän har fördubblats de senaste tio åren. Kvinnor är sjukare än män – men allt fler män sjukskrivs på grund av psykiska diagnoser. Unionen tror att bättre rehabilitering på jobbet kan få ner sjuksiffrorna.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.