Annons
Annons
 • Redan så här långt i år ser Unionens a-kassa en ökning av antalet polisanmälningar om fusk jämfört med förra året. Foto: Pavel Koubek / TT

Ökat fusk med a-kassa

Publicerad 15 maj 2020, kl 14:17

Antalet polisanmälningar om fusk med a-kassa ökar. I veckan dömdes en 33-årig man till dagsböter för tre fall av bidragsbrott. Detta sedan han fått ersättning från Unionens a-kassa samtidigt som han jobbade.

Mannen, som är hemmahörande i Örebrotrakten, ansökte under perioden maj till augusti förra året om ersättning från Unionens a-kassa. I de elektroniska tidrapporterna intygade mannen att han var arbetslös. Men a-kassan upptäckte att 33-åringen arbetat heltid på ett bemanningsföretag. På detta sätt fick han felaktigt 11 715 kronor i ersättning.

Mannen tar på sig skulden för det inträffade men nekar till brott och har betalat tillbaka beloppet. Hans förklaring är att han inte förstått hur han skulle signera de elektroniska handlingarna.

Läs mer: Gå med a-kassan? Tänk på det här?

Örebro tingsrätt har nu dömt 33-åringen för bidragsbrott till villkorlig dom och dagsböter på 2 000 kronor. Enligt tingsrätten friar mannens problem med siffror och datum inte honom från ansvar. Inte heller den omständighet att han själv hade tagit kontakt med a-kassan när han upptäckte felet.

Under förra året gjorde Unionens a-kassa sammanlagt 207 polisanmälningar om bidragsfusk.

– I jämförelse med den totala volymen ärenden rör det sig om väldigt få fall. De flesta polisanmälningar leder inte till någonting och det har att göra med polisens situation och handläggningstider. Det är ett stort spann hur ett ärende kan se ut, från väldigt medvetet bedrägeri till att man agerat slarvigt, säger Harald Petersson, chef på Unionens a-kassa.

Bedrägerierna tar stora resurser från a-kassan som i förlängningen leder till längre handläggningstider. Harald Petersson ser allvarligt på att personer försöker fuska sig till ersättning.

– Det är förstås inte bra att någon medvetet försöker tillskansa sig pengar på det här sättet, det undergräver legitimiteten med försäkringen. Solidaritet är grunden när man är medlem i en förening, säger han.
 
Misstänker ni att fusket kommer att öka nu i kristider?
– Det är svårt att säga generellt. Vi har blivit bättre på att upptäcka fusk än tidigare, vi har säkrare system och gör samkörningar med andra myndigheter. Redan så här långt i år ser vi, oavsett corona, en ökning av antalet polisanmälningar jämfört med i fjol.

Antalet polisanmälningar om fusk

2019: 207
2018: 150
2017: 145
2016: 84

Unionens a-kassa
Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
 • Läs även...

  Extrastöd räddar a-kassan

  Antalet ansökningarna till Unionens a-kassa har nästan fördubblats under pandemin. Men väntetiderna har inte ökat i motsvarande grad – tack vare extra stöd till kundtjänsten och nyanställningar.

 • Läs även...

  Boråsfamilj blåste Unionen och a-kassan på ersättning

  Två systrar i Borås och deras svägerska misstänks bland annat för att ha lurat till sig över 850 000 kronor från Unionens a-kassa. Dessutom har de fått ut drygt 300 000 från Unionens inkomstförsäkring.

 • Läs även...

  Unionens a-kassa dyrast

  58 kronor. Så mycket höjs avgiften till Unionens a-kassa som därmed blir dyrast av landets kassor.
  – Vi gör det inte för att tjäna pengar utan för att finansiera de utgifter vi fått, säger Harald Petersson, chef för Unionens a-kassa.

 • Läs även...

  Kraftig ökning av arbetslösa hos a-kassan

  Antalet personer med ersättning från Unionens a-kassa närapå fördubblades mellan mars och oktober. Nu befarar a-kassan att arbetslösheten ska öka ytterligare.

 • Läs även...

  A-kassan kritiseras för långa väntetider

  IAF är kritisk till a-kassornas långa handläggningstider. För en del arbetslösa medlemmar i Unionens a-kassa kan det betyda en väntan på ersättning i nio veckor eller mer. För de flesta går det dock snabbare.

 • Läs även...

  A-kassan höjer avgiften

  Unionens a-kassa måste höja medlemsavgiften och anställa fler för att klara det ökade trycket under coronakrisen. Hur hög avgiftshöjning det handlar kan bli klart nästa vecka.