• Redan så här långt i år ser Unionens a-kassa en ökning av antalet polisanmälningar om fusk jämfört med förra året. Foto: Pavel Koubek / TT

Ökat fusk med a-kassa

Publicerad 15 maj 2020, kl 14:17

Antalet polisanmälningar om fusk med a-kassa ökar. I veckan dömdes en 33-årig man till dagsböter för tre fall av bidragsbrott. Detta sedan han fått ersättning från Unionens a-kassa samtidigt som han jobbade.

Mannen, som är hemmahörande i Örebrotrakten, ansökte under perioden maj till augusti förra året om ersättning från Unionens a-kassa. I de elektroniska tidrapporterna intygade mannen att han var arbetslös. Men a-kassan upptäckte att 33-åringen arbetat heltid på ett bemanningsföretag. På detta sätt fick han felaktigt 11 715 kronor i ersättning.

Mannen tar på sig skulden för det inträffade men nekar till brott och har betalat tillbaka beloppet. Hans förklaring är att han inte förstått hur han skulle signera de elektroniska handlingarna.

Läs mer: Gå med a-kassan? Tänk på det här?

Örebro tingsrätt har nu dömt 33-åringen för bidragsbrott till villkorlig dom och dagsböter på 2 000 kronor. Enligt tingsrätten friar mannens problem med siffror och datum inte honom från ansvar. Inte heller den omständighet att han själv hade tagit kontakt med a-kassan när han upptäckte felet.

Under förra året gjorde Unionens a-kassa sammanlagt 207 polisanmälningar om bidragsfusk.

– I jämförelse med den totala volymen ärenden rör det sig om väldigt få fall. De flesta polisanmälningar leder inte till någonting och det har att göra med polisens situation och handläggningstider. Det är ett stort spann hur ett ärende kan se ut, från väldigt medvetet bedrägeri till att man agerat slarvigt, säger Harald Petersson, chef på Unionens a-kassa.

Bedrägerierna tar stora resurser från a-kassan som i förlängningen leder till längre handläggningstider. Harald Petersson ser allvarligt på att personer försöker fuska sig till ersättning.

– Det är förstås inte bra att någon medvetet försöker tillskansa sig pengar på det här sättet, det undergräver legitimiteten med försäkringen. Solidaritet är grunden när man är medlem i en förening, säger han.
 
Misstänker ni att fusket kommer att öka nu i kristider?
– Det är svårt att säga generellt. Vi har blivit bättre på att upptäcka fusk än tidigare, vi har säkrare system och gör samkörningar med andra myndigheter. Redan så här långt i år ser vi, oavsett corona, en ökning av antalet polisanmälningar jämfört med i fjol.

Antalet polisanmälningar om fusk

2019: 207
2018: 150
2017: 145
2016: 84

Unionens a-kassa
Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Unionens a-kassa dyrast

  58 kronor. Så mycket höjs avgiften till Unionens a-kassa som därmed blir dyrast av landets kassor.
  – Vi gör det inte för att tjäna pengar utan för att finansiera de utgifter vi fått, säger Harald Petersson, chef för Unionens a-kassa.

 • Läs även...

  A-kassan höjer avgiften

  Unionens a-kassa måste höja medlemsavgiften och anställa fler för att klara det ökade trycket under coronakrisen. Hur hög avgiftshöjning det handlar kan bli klart nästa vecka.

 • Läs även...

  Gå med i a-kassan? Tänk på det här!

  I coronans och varslens spår har anställda strömmat till landets a-kassor. För att ha rätt till ersättning finns dock en del krav.

 • Läs även...

  A-kassor slåss om medlemmar

  Flera a-kassor upplever att Unionens a-kassa konkurrerar med dem om medlemmar. Det visar en rapport från tillsynsmyndigheten IAF som också anmärker på hur Unionenkassan beviljar medlemskap.

 • Läs även...

  Arbetslösa får vänta länge på a-kassa

  Anders Lindström har väntat tio veckor på ersättning från Unionens a-kassa, trots att han skickat in alla intyg. Han är kritisk till att kassan inte informerar om de långa handläggningstiderna.

 • Läs även...

  Få tar ut all a-kassa

  Förra året var det bara 19 000 personer som gjorde slut på sina ersättningsdagar från a-kassan. Det visar ny statistisk från Sveriges a-kassor. Sammanlagt var det 232 000 personer som fick ersättning 2018.

 • Läs även...

  Utredning: ”Alla ska ha rätt till a-kassa”

  Alla som har jobbat ska få a-kassa om de blir arbetslösa. Det föreslår den utredning om a-kassan som presenterades under tisdagen. Men för den som är arbetslös länge blir ersättningen lägre än i dag.

 • Läs även...

  TCO vill se ändrade regler för arbetslösa egenföretagare

  Ändra reglerna i a-kassan tillfälligt så att egenföretagare slipper lägga ner sina företag när de söker a-kassa. Det föreslår centralorganisationen TCO. Ett bra förslag anser Unionens nystartade klubb för egenföretagare.

 • Läs även...

  Inga ändrade regler för inkomstförsäkring

  Kravet på hur länge man ska ha varit med i a-kassan för att få ersättning sänks tillfälligt till tre månader. Men för att få del av Unionens inkomstförsäkring måste du fortfarande ha varit medlem i både förbundet och a-kassan i tolv månader. Däremot slipper du karensen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.