Annons
 • Har du tagit i lite extra vid en jobbintervju? I så fall är du inte ensam. De flesta tycker att det är okej att skarva på sanningen för att få ett jobb. Foto: Colourbox

Okej att ljuga för att få jobb

Publicerad 29 september 2015, kl 13:51

Att skarva under en anställningsintervju är helt okej, anser närmare sju av tio personer. Det visar en undersökning som också avslöjar att varannan tillfrågad under 40 faktiskt har förskönat sina egna kunskaper och sopat mindre goda egenskaper under mattan vid en anställningsintervju.

En och annan lögn och lite överdrifter är något rekryterare och personalchefer får räkna med i dag. Sju av tio tillfrågade i en undersökning från företaget Silentium förutsätter att rekryterare utgår från att de sökande skarvar under anställningsintervjuerna.

Det är framförallt personer under 40 som tycker att det är helt i sin ordning att förstärka sig själva och tona ner eventuella brister, visar undersökningen. Bara 15 procent av de tillfrågade under trettio anser att det är fel att vara oärlig under en intervju.

- Jag tror att anledningen till att det framförallt är unga som tycker det är okej att överdriva är att det är svårare att komma ut på arbetsmarknaden som ung i dag, säger Linnéa Engström, projektledare på Silentium, som själv aldrig behövt överdriva sina förtjänster men har full förståelse för att det görs. 

- Man måste kunna få förstärka sig själv och sälja in sig själv under en anställningsintervju, men det måste vara på en schyst nivå. Man ska kunna leverera det man lovat att leverera.

Även bland äldre finns det en förståelse för att det kan behövas lite skarvning under anställningsintervjun – mer än hälften av de tillfrågade över 56 ansåg att det är okej att brodera ut sina meriter. 34 procent av de äldre tog dock helt avstånd från skönmålning.

Lite drygt hälften av alla tillfrågade under 40 erkänner att de tagit till lögner under en anställningsintervju. En fjärdedel av personer mellan 56 och 70 har gjort detsamma. Män är något mer benägna att ta till osanningar än vad kvinnor är visar undersökning.

Exakt vad man ljuger om framgår inte av undersökningen. Men enligt Linnéa Engström är det bättre att glida på sanningen om saker som man enkelt kan komplettera i efterhand.

- Det är nog inte så lämpligt att hävda att man är stresstålig om man i själva verket är jättekänslig för stress, säger Linnéa Engström.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Psykisk ohälsa vanligaste orsaken till sjukskrivning

  Den vanligaste orsaken till sjukskrivning bland privatanställda tjänstemän är psykisk ohälsa.
  Och många unga stressar så mycket att deras hälsa är i fara.
  – Det är alarmerande när unga som befinner sig i början av sitt yrkesliv riskerar att bli sjuka av jobbet. Arbetsgivarna måste ta situationen på allvar, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Ålders­diskriminering på arbetsmarknaden ökar

  När blir man för gammal? I vissa branscher kan det mycket väl vara redan när man passerar 40-strecket. Säkert är i alla fall att ju närmare 60 du kommer, desto mindre intressant blir du i arbetsgivarnas ögon.

 • Läs även...

  Företag struntar i att granska orättvisa löner

  En fjärdedel av företagen gör inte någon lönekartläggning – trots att de därmed bryter mot lagen. Det visar en ny undersökning från Unionen.

 • Läs även...

  Så säger du nej till att vara referens

  Hjälp! Din trevliga men inkompetenta kollega vill ha dig som referens till ett jobb som du inte alls tror att han skulle klara. Här är tre sätt att klara situationen utan att såra kollegan.

 • Läs även...

  Vikt och utseende avgör om du får jobb

  Många anser att de diskriminerats vid anställningsintervjuer. Vanligast är åldersdiskriminering – men många uppger också att de nekats ett jobb på grund av hur de ser ut.

 • Läs även...

  5 tips för Skypemötet

  Det blir allt vanligare med anställningsintervjuer via Skype. Men vad ska man tänka på i den situationen? Här får du rekryteraren Jessica Fogelsjöös bästa tips.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.