Oklart rättsläge om återbetalning till a-kassa

Publicerad 15 september 2009, kl 10:55

Vissa som glömmer att redovisa uttag av premiepension till a-kassan tvingas betala tillbaka tiotusentals kronor. Andra blir befriade från nästan hela återkravet. Hur dyrt det blir beror på vilken domare som dömer.

När Agneta fyllde 61 år började hon ta ut premiepension för att kunna åka buss till jobbet med pensionärsrabatt. Ett par år senare blev hon arbetslös och fick ersättning från a-kassan. Enligt lagen minskar arbetslöshetsersättningen från 80 procent av lönen till 65 procent för den som samtidigt får pension, oavsett hur lite pension man tar ut.

Om man glömmer att redovisa sin pension får man först ut hela ersättningen från a-kassan, och blir efteråt skyldig att betala tillbaka det man har fått för mycket. A-kassan upptäckte att Agneta fått för mycket pengar när de samkörde sitt register med Försäkringskassan. Sammanlagt krävde a-kassan att Agneta skulle betala tillbaka 30 000 kronor.

- Pensionen jag har fått under perioden, runt 2 000 kronor, står inte i proportion till den a-kassa jag ska betala tillbaka. Det är verkligen inte roligt, säger Agneta.

Lagen om arbetslöshetsförsäkring lämnar ett litet utrymme för att hjälpa Agneta. Där står det: "Om det finns särskilda skäl, får arbetslöshetskassan helt eller delvis efterge ett krav på återbetalning."

Vad som menas med "särskilda skäl" är något som olika domare tolkar på olika sätt. A-kassans beslut kan överklagas till länsrätten, vars beslut kan överklagas till kammarrätten. Kollega har tagit del av sju domar från två kammarrätter och det står klart att det inte går att förutse hur rätten ska döma.

I tre fall, däribland Agnetas, har kammarrätten beslutat att hela skulden ska betalas tillbaka till a-kassan.
Men i fyra fall har kammarrätten beslutat att den drabbade bara ska betala tillbaka en liten del av skulden. För 67-åriga Karin betyder det att hennes skuld minskas med tre fjärdedelar, och det räcker nu att hon betalar tillbaka 15 000 kronor av de 60 000 kronor a-kassan har krävt.

De domare som har sänkt summan som ska återbetalas anser att det återkrävda beloppet är oproportionerligt stort i förhållande till den pension som betalats ut.

- Det kan bli så enormt höga belopp att det knäcker en vanlig människa, och det kan inte vara meningen, säger Stig Jansson som är lagman (domare) vid kammarrätten i Stockholm.

De domare som tvärtom har dömt att hela summan måste betalas tillbaka anser att de personer som låter bli att redovisa pension annars skulle gynnas i förhållande till de som på ett korrekt sätt redogör för sin pension.

- Därför beror det på vilken person som dömer. För att få en enhetlighet krävs det att Regeringsrätten tar upp ett sånt här fall, säger Stig Jansson.

Det är precis vad Agneta hoppas på. Hon har överklagat sin dom till Regeringsrätten och hoppas att de ska ge fallet prövningstillstånd.

Agneta betonar att hon inte har försökt fuska. Hon tycker att det inte framgår tillräckligt tydligt att man måste anmäla sin premiepension när man ansöker om arbetslöshetsersättning.

- Ingen på arbetsförmedlingen kände till det här problemet. När man blir arbetslös borde de berätta det här med detsamma, säger Agneta.

Fotnot: Agneta och Karin heter egentligen något annat.

Fakta

 • Innan du tar ut premiepension i förtid, tänk på att det kan bli en dyr affär om du skulle bli arbetslös. Har du väl börjat ta ut premiepension minskar ersättningen du kan få från a-kassan.
 • Om du blir arbetslös, glöm inte att meddela a-kassan om du tar ut premiepension. Är du det minsta osäker, ring a-kassan och fråga vad som gäller.
Axel Naver
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  "Försäkringskassans bedöming måste baseras på kunskap"

  Förra året nekades 27 000 personer ersättning från Försäkringskassan. Men trots hård kritik har myndigheten inga planer på att ändra rutinerna.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  Partierna om: Den svenska partsmodellen

  Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

 • Läs även...

  Drabbad av bore out

  Har du så lite att göra på jobbet att du blir håglös? Så känner många kontorsanställda i dag. Men det är inget man talar högt om, trots att ”bore out” till och med kan göra dig sjuk.

 • Läs även...

  Riskerar konkurs: "Det tog tvärstopp"

  Nästan varannan egenföretagare tror att de snart kommer gå i konkurs på grund av coronakrisen, enligt en undersökning bland Unionens medlemmar. Johan Svälas har länge klarat sig bra – men nu har det tagit stopp.

 • Läs även...

  Utredning: ”Alla ska ha rätt till a-kassa”

  Alla som har jobbat ska få a-kassa om de blir arbetslösa. Det föreslår den utredning om a-kassan som presenterades under tisdagen. Men för den som är arbetslös länge blir ersättningen lägre än i dag.

 • Läs även...

  Unionens a-kassa dyrast

  58 kronor. Så mycket höjs avgiften till Unionens a-kassa som därmed blir dyrast av landets kassor.
  – Vi gör det inte för att tjäna pengar utan för att finansiera de utgifter vi fått, säger Harald Petersson, chef för Unionens a-kassa.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.