Annons

Oklart rättsläge om återbetalning till a-kassa

Publicerad 15 september 2009, kl 10:55

Vissa som glömmer att redovisa uttag av premiepension till a-kassan tvingas betala tillbaka tiotusentals kronor. Andra blir befriade från nästan hela återkravet. Hur dyrt det blir beror på vilken domare som dömer.

När Agneta fyllde 61 år började hon ta ut premiepension för att kunna åka buss till jobbet med pensionärsrabatt. Ett par år senare blev hon arbetslös och fick ersättning från a-kassan. Enligt lagen minskar arbetslöshetsersättningen från 80 procent av lönen till 65 procent för den som samtidigt får pension, oavsett hur lite pension man tar ut.

Om man glömmer att redovisa sin pension får man först ut hela ersättningen från a-kassan, och blir efteråt skyldig att betala tillbaka det man har fått för mycket. A-kassan upptäckte att Agneta fått för mycket pengar när de samkörde sitt register med Försäkringskassan. Sammanlagt krävde a-kassan att Agneta skulle betala tillbaka 30 000 kronor.

- Pensionen jag har fått under perioden, runt 2 000 kronor, står inte i proportion till den a-kassa jag ska betala tillbaka. Det är verkligen inte roligt, säger Agneta.

Lagen om arbetslöshetsförsäkring lämnar ett litet utrymme för att hjälpa Agneta. Där står det: "Om det finns särskilda skäl, får arbetslöshetskassan helt eller delvis efterge ett krav på återbetalning."

Vad som menas med "särskilda skäl" är något som olika domare tolkar på olika sätt. A-kassans beslut kan överklagas till länsrätten, vars beslut kan överklagas till kammarrätten. Kollega har tagit del av sju domar från två kammarrätter och det står klart att det inte går att förutse hur rätten ska döma.

I tre fall, däribland Agnetas, har kammarrätten beslutat att hela skulden ska betalas tillbaka till a-kassan.
Men i fyra fall har kammarrätten beslutat att den drabbade bara ska betala tillbaka en liten del av skulden. För 67-åriga Karin betyder det att hennes skuld minskas med tre fjärdedelar, och det räcker nu att hon betalar tillbaka 15 000 kronor av de 60 000 kronor a-kassan har krävt.

De domare som har sänkt summan som ska återbetalas anser att det återkrävda beloppet är oproportionerligt stort i förhållande till den pension som betalats ut.

- Det kan bli så enormt höga belopp att det knäcker en vanlig människa, och det kan inte vara meningen, säger Stig Jansson som är lagman (domare) vid kammarrätten i Stockholm.

De domare som tvärtom har dömt att hela summan måste betalas tillbaka anser att de personer som låter bli att redovisa pension annars skulle gynnas i förhållande till de som på ett korrekt sätt redogör för sin pension.

- Därför beror det på vilken person som dömer. För att få en enhetlighet krävs det att Regeringsrätten tar upp ett sånt här fall, säger Stig Jansson.

Det är precis vad Agneta hoppas på. Hon har överklagat sin dom till Regeringsrätten och hoppas att de ska ge fallet prövningstillstånd.

Agneta betonar att hon inte har försökt fuska. Hon tycker att det inte framgår tillräckligt tydligt att man måste anmäla sin premiepension när man ansöker om arbetslöshetsersättning.

- Ingen på arbetsförmedlingen kände till det här problemet. När man blir arbetslös borde de berätta det här med detsamma, säger Agneta.

Fotnot: Agneta och Karin heter egentligen något annat.

Fakta

 • Innan du tar ut premiepension i förtid, tänk på att det kan bli en dyr affär om du skulle bli arbetslös. Har du väl börjat ta ut premiepension minskar ersättningen du kan få från a-kassan.
 • Om du blir arbetslös, glöm inte att meddela a-kassan om du tar ut premiepension. Är du det minsta osäker, ring a-kassan och fråga vad som gäller.
Axel Naver
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  A-kassa stoppas efter förlikning

  Att få ekonomisk kompensation för fel som arbetsgivaren begått kan sätta käppar i hjulet för rätten till a-kassa. Det har tre Unionenmedlemmar fått erfara efter en ny dom i kammarrätten.

 • Läs även...

  Så lycklig blir du av din lön

  Att lönen är rättvis är viktigare än hur hög den är. Därmed inte sagt att storleken inte har någon betydelse. Forskning visar att lyckan klingar av efter en viss nivå.

 • Läs även...

  Få tar ut all a-kassa

  Förra året var det bara 19 000 personer som gjorde slut på sina ersättningsdagar från a-kassan. Det visar ny statistisk från Sveriges a-kassor. Sammanlagt var det 232 000 personer som fick ersättning 2018.

 • Läs även...

  TCO: Höj taket i a-kassan till 30 000 kronor i månaden

  TCO vill att taket i a-kassan höjs till 30 000 kronor i månaden. Men forskning visar att en höjd ersättningsnivå minskar viljan att söka jobb och att arbetslösheten ökar.

 • Läs även...

  Rekordmånga är sjukskrivna

  Antalet sjukskrivna tjänstemän har fördubblats de senaste tio åren. Kvinnor är sjukare än män – men allt fler män sjukskrivs på grund av psykiska diagnoser. Unionen tror att bättre rehabilitering på jobbet kan få ner sjuksiffrorna.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.