Annons
Annons
 • Om du inte kan låta bli att tänka på jobbet fast du har semester, se till att göra det på ett sätt som både är kompetensstärkande och peppande - och ändå tillräckligt långt ifrån ditt vardagliga för att du ska komma utvilad tillbaka efter semestern. Foto: Colourbox

Om du nu ska tänka på jobbet - tänk så här!

Publicerad 23 juni 2015, kl 14:26

Är du en av dem som har svårt att släppa tankarna på jobbet under semestern? Lugn, om du bara styr jobbtankarna åt rätt håll kan du ändå komma tillbaka både stärkt och peppad. Tänk så här!

 1. Läs på i hemlighet! Om du ändå inte kan fokusera på den där klassikern du släpar omkring på, ladda ner och läs några white papers om din bransch – med makroperspektiv om det går, branschen i stort. Gör det förutsättningslöst och utan att koppla det du läser till din specifika yrkesvardag. Berätta inte för någon på jobbet vad du läser. Håll det för dig själv! Det här är inte kunskap du ska applicera, gör inga strategiska listor utifrån det du tar in på semestern. Bara läs, i hemlighet, som om det vore snaskig kiosklitteratur.
   
 2. Prata med varenda främling du ser. Vinka till förbipasserande. Lek att hela sommaren är ett enda långt mingelparty. Det kan vara roligare än du tror och gör underverk för den sociala kompetensen – och det sociala tålamodet. (Men sov länge om morgnarna.)
   
 3. Fyller en avlägsen släkting jämnt eller ska en gammal klasskompis gifta sig? Håll tal! Även om du avskyr att stå i centrum – särskilt om du avskyr att stå i centrum. Även om du inte tycker att du har en särskilt nära relation till personen i fråga. Gör det! Och skoja inte bort alltihop, ta både dig och bemärkelsepersonen på allvar och håll ett långt, vänligt och respektfullt tal. Sjukt bra kommunikationsövning. Dessutom gör du någon glad.
   
 4. Påminner dina otvättade fönster dig om allt du borde men inte hann göra på jobbet innan du stack på semestern? Slipp ångesten genom att projicera! Och använd benchmarking – ta en bild på fönstren innan tvätt, och efter att du faktiskt tagit dig i kragen och tvättat dem. Jämför. Rena rama dopaminduschen.
   
 5. Svårt att släppa irritationen över att chefen under året som gått gett dig uppgifter du inte vill ha och tagit ifrån dig uppgifter du vill ha? Tänk inte på chefen. Fokusera i stället på glappet mellan det du vill göra och det du får göra, och se om du kan hitta en väg du inte tänkt på förut, att smyga dig runt hindren till det du vill genom det du får. Som vattnet i en bäck, porlande.
   
 6. Ta ett bad. 

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
 • Läs även...

  Så motar du din jobbångest

  Bara några dagar kvar av sommarsemestern med vetskapen om att det är ett år kvar till nästa? Eller kanske har du just börjat jobba igen? Då kan jobbångesten ha smugit sig på.

 • Läs även...

  Soffan sämre för psyket än att sitta på jobbet

  Stå emot frestelsen att sjunka ner i soffan i helgen. Det är sämre för din mentala hälsa att sitta stilla på fritiden än att sitta stilla på jobbet, visar ny forskning från GIH och Karolinska.

 • Läs även...

  Civilsamhällets viktigaste avtalskrav

  Reglera arbetstiden så att de anställda hinner återhämta sig. Och öka kompetensen om att axla ett arbetsgivaransvar hos styrelsen. Det är några av de viktigaste frågorna för organisationer och föreningar inför årets avtalsrörelse.

 • Läs även...

  Debatt: Vilket ledarskap vill vi ha efter pandemin?

  De ledare som skapar störst inflytande är de som förstår sin roll som förebild, inte har mest kunskap om teorier. Att stå för sina misstag och lära sig av dem och förstå att det alltid finns nya saker att lära sig skapar hållbart ledarskap, skriver ledarskapscoachen Annah Thunberg.

 • Läs även...

  Fler ska få a-kassa

  Regeringen presenterar tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna ett krispaket för att dämpa konsekvenser på arbetsmarknaden, bland annat genom att höja taket i a-kassan och sänka kraven på hur länge man ska ha jobbat och ha varit medlem i en a-kassa.

 • Läs även...

  Bara hälften fick personalutbildning

  Företagen snålar på kompetensutveckling. Av den totala personalkostnaden läggs bara 1,6 procent på utbildning och endast 52 procent av de anställda deltog i kurser under ett år.