Annons
 • Den vitryske presidenten Alexandr Lukasjenko i en närkamp mot Alexander Sopelkin i en presidentmatch mellan Vitryssland och Ryssland. Foto: Alexander Zemlianichenko/TT

Omänskliga villkor vid hockey-VM

Publicerad 8 maj 2014, kl 10:39

Tvångsarbete och andra människorättskränkningar har förekommit i samband med arrangemanget av ishockey-VM i Vitryssland som börjar i dag, fredag. Det visar en ny rapport som kom i veckan.

I morgon, fredag, kör hockey-VM igång i den vitryska huvudstaden Minsk. Men det är först på lördag som Tre Kronor möter Danmark i en arena som enligt en ny rapport ska ha byggts under omänskliga förhållanden.

Swedwatch och LO-TCO Biståndsnämnd visar i rapporten ”Mänskliga rättigheter på hal is” att tvångsarbete och andra människorättskränkningar har förekommit. Hemlösa och diverse ”orosmoment” har rensats bort från gator och torg så att inget kan störa hockeyfesten.

Valet av Vitryssland, som också kallas Europas sista diktatur, som värdnation är omdiskuterat. Svenska Ishockeyförbundet har varit med och röstat fram landet som arrangör av mästerskapet men inte gjort en konsekvensanalys av risken för människorättskränkningar enligt rapporten.

Även Tre Kronors huvudsponsorer Svenska spel, Scandic Hotels, Skoda och Bauhaus får kritik. Som sponsorer har man inte ställt sig frågan om vilket ansvar man och vad man kan göra för att påverka situationen.

Det är berättigade frågor menar Johan Tisell, presschef på Svenska spel.

- Vi har tillsammans med idrottsrörelsen jobbat med värderingsfrågor i andra sammanhang, men då främst i ett nationellt perspektiv. Det är rimligt att idrottens värdegrund också får inflytande över vilka länder som tilldelas mästerskap. Här måste vi lyssna på kritiken och försöka ta ett större ansvar. Men flera aktörer måste göra det och frågan måste främst lyftas av internationella idrotter, säger Johan Tisell.

Valen av länder som fått arrangera stora mästerskap och idrottsarrangemang som till exempel sommar-OS i Kina 2008 och nu senast vinter-OS i ryska Sotji har kritiserats och diskuterats flitigt de senare åren och det lär fortsätta.  2022 spelas fotbolls-VM i Qatar där flera hundra gästarbetare redan ska ha omkommit i samband med bygget av arenor.

Johan Tisell tycker att sponsorerna kan ta ett större ansvar och försöka påverka genom att bland annat tillämpa OECD:s riktlinjer och FN:s Global Compact i sponsorsamarbeten men risk och konsekvensanalysen måste göras i första hand av idrotten själva.

Sett i backspegeln, är det fel att Vitryssland håller i ishockey-VM?

- Vi hade hellre sett att VM spelats någon annanstans men vår förhoppning, och den kanske är naiv, är att mästerskapet kan skapa debatt och en större insyn i vad som faktisk sker i Vitryssland.

Även på Scandic Hotel, som är en annan huvudsponsor, har man tagit till sig av kritiken i rapporten. Företaget är värderingsstyrt och mänskliga rättigheter står högt på agendan menar Mathias Kemi, sponsor och partnerchef på Scandic Hotel. Som sponsor kan man påverka mer genom att  som i det här fallet få hockeyförbundet att välja rätt i framtida val av värdnationer.

- Vi har ett avtal med svenska ishockeyförbundet, inte mästerskapen. Vi står bakom Tre Kronor fullt ut men inte bakom det som sker i Vitryssland. Vi kan inte påverka det som sker i Vitryssland men vi kan påverka hockeyförbundet när de står inför en urvalsprocess.

Hur då?

-  Genom framtida avtalsskrivningar. Vi kan starkt påtala att vi inte vill att Sverige lägger sin röst på länder som kränker mänskliga rättigheter, säger Mathias Kemi.

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Svenskt avtal för bättre villkor globalt

  Hygienkoncernen Essity har tecknat globalt ramavtal med Unionen.
  – Vi är glada över att det som svenskt fackförbund går att vara med och påverka globalt, säger Magnus Kjellsson, internationell chef på Unionen.

 • Läs även...

  Vinarbetare ska få bättre arbetsmiljö

  Systembolaget har inlett ett samarbete med Unionen och den fackliga organisationen IUF. Syftet är att förbättra arbetsmiljön för anställda i vinindustrin. Initiativet kommer från Unionens fackklubb på Systembolaget.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  50 år senare - så siade experterna om framtiden

  Det är inte helt lätt ens för experter att sia om hur livet kommer att te sig om några årtionden. Det framgår med all önskvärd tydlighet av en forskningsrapport från 1969.

 • Läs även...

  ”Politikerna bör hålla fingrarna borta”

  Unionen gör tummen ned för allianspartiernas hot om lagstiftning om lägre ingångslöner. Det är parterna som ska reglera den saken även i fortsättningen, anser Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.

 • Läs även...

  H&M kände till att strejkare fått sparken

  2 181 anställda hos underleverantörer till klädföretaget H&M har fått sparken på grund av att de deltog i strejker i Bangladesh i vintras.

 • Läs även...

  H&M röstade nej till levnadslöner

  H&M:s aktieägare röstade ner förslaget att införa levnadslöner för de underleverantörer som syr företagets kläder. Aktieägaren CCC, som lagt förslaget tillsammans med föreningen Fair action, hoppas dock att frågan ska fungera som en väckarklocka för andra aktieägare.

 • Läs även...

  Samma jobb men olika lön på svenska ambassader

  Att tillämpa lagen i det land man jobbar kan tyckas vara en självklarhet. Men både lokalt anställda vid svenska ambassader utomlands och lokalanställd personal vid utländska ambassader i Sverige, föredrar svensk arbetslagstiftning.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.