• Malin Sandahl och Margareta Eriksson besiktar en bil vars kylarsymbol är järnmärket tillika den astronomiska symbolen för planeten mars som används internationellt som symbol för män eller hanar. Foto: Erik Sandström

Öppet hus ska locka kvinnor till Bilprovningen

Publicerad 8 mars 2019, kl 11:22

Att som kvinna jobba i en mansdominerad bransch kan vara tufft. Men besiktningsteknikern Malin Lindahl menar att kollegorna inte är något problem, däremot kan kunder ibland fälla taskiga kommentarer.

Bilprovningen bjuder i dag på Internationella kvinnodagen in både kvinnor och män till öppet hus på fyra bilprovningsstationer i landet. De fyra stationerna kommer inte enbart att vara bemannade av kvinnor, men till stor del. Anledningen är framför allt att få fler kvinnor att få upp ögonen för yrket.

När Bilprovningen startade var det bara män som jobbade där. I dag är 12 procent av de som jobbar som besiktningstekniker på Bilprovningen kvinnor tack vare en hård satsning på mångfald. Men innan årets slut ska andelen kvinnor ha ökat till 14 procent är målet.

En som gärna ser det hända är Malin Lindahl, vice ordförande i Unionenklubben ASB nord med 60 medlemmar från Kramfors och uppåt, och besiktningstekniker sedan nio år. Hon jobbar normalt i Örnsköldsvik, men har i dag fattat posto på en av de fyra stationerna som bjuder in till öppet hus – den i Skellefteå.

– Jag är ju intresserad av bilar och läste fordon på gymnasiet, bilsystemteknisk linje. Sedan lämnade jag in mitt CV och fick jobb, berättar Malin Lindahl.

– Målet att få in fler kvinnor är inte bara företagets mål – det är något vi alla vill. Det är klart att det blir bättre på arbetsplatser med mer mångfald, säger Malin Lindahl, som också sitter med i Unionens likabehandlingsgrupp.

Några större problem med att jobba i en mansdominerad bransch kan hon inte se, eftersom hon faktiskt inte har något att jämföra med.

– Visst kan jargongen vara lite tuff, men det är inget som inte känns bekvämt. Kollegorna är inget problem, däremot kan kunderna fälla riktigt elaka kommentarer ibland och ifrågasätta ens kompetens. Har man en dålig dag kan sådant sänka en. Men man får mycket positiva kommentarer från kunder också.

Bilprovningen gör regelbundna lönekartläggningar och Malin Lindahl är som förtroendevald aktiv i det arbetet.

– Ett problem vi har är att tjejerna oftare har kortare anställningstid så det blir svårt att hävda att det är osakliga löneskillnader. Vissa år har vi fått igenom justeringar, men det har hänt att det varit åt andra hållet också – alltså att män legat för lågt, säger Malin Lindahl.

Fakta

Fyra besiktningsstationer bjuder på fika och godis 8 mars. Skellefteå, Rissne, Jönköping och Örebro. Den första kvinnliga besiktningsteknikern på Bilprovningen anställdes 1979. I dag jobbar 51 kvinnor som besiktningstekniker på Bilprovningen.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  80 miljoner jobb hotas av klimatet

  Den globala uppvärmningen väntas leda till svårare arbetsförhållanden och lägre produktivitet. Totalt beräknas 80 miljoner heltidsjobb försvinna fram till 2030, visar en färsk rapport från den internationella arbetsorganisationen, ILO.

 • Läs även...

  Störst löneskillnad i privat sektor

  Löneskillnaden mellan män och kvinnor fortsätter att minska, visar Medlingsinstitutets årliga rapport. Skillnaden är dock stor mellan olika sektorer och allra störst är den oförklarade löneskillnaden bland tjänstemän i privat sektor.

 • Läs även...

  Löneskillnader en gåta för forskarna

  Ju högre lön desto större är löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Forskare har försökt finna svaret på varför glastaket finns genom att studera anställda som pluggat ekonomi eller juridik.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.