Annons

Öppning för facket på Ikea i Turkiet

Publicerad 29 april 2014, kl 13:41

Tidigare har Ikea i Turkiet förföljt fackligt aktiva. Nu har företaget svängt. Facket får dela ut flygblad och värva medlemmar, skriver tidningen Handelsnytt.

För ett år sedan berättade Marie Nelving Kihlberg, internationell sekreterare på Unionen, att oberoende forskare tagit fram en rapport om omständigheterna på Ikea i Turkiet.

- Vi vet att företaget där förföljer fackligt aktiva anställda och söker upp familjer. Arbetsgivarna eskorterar anställda för att avregistrera sig och tvingar folk att lägga handen på koranen och svära på att de inte är med i facket, sa hon till kollega.se.

I dag har Ikea ändrat sig. Enligt Handelsnytt, medlemstidning för Handels, satsar facket nu på medlemsvärvning. Ett krav för att få kollektivavtal är nämligen att 40 procent av de anställda är med.

- Vi delar ut flygblad och träffar anställda. Vi får nya medlemmar varje vecka, så vi tror att om företaget inte börjar med påtryckningar igen kan vi nå 40 procent innan slutet av året, säger Deniz Akdogan som jobbar med Ikeasatsningen på Koop-Is, Handels turkiska motsvarighet, till Handelsnytt.

Att Ikea som franschisegivare nu tar tag i situationen ser de fackliga organisationerna som ett viktigt steg, eftersom många av varuhusen runtom i världen drivs på franschisebasis.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Hopp om dialog i Sydafrika

  Låga löner, usla bostäder, alkoholism, föreningsrättskränkningar – utmaningarna för fackförbunden i Sydafrika är många. Unionen och Systembolaget, som jobbar ihop för att förbättra arbetsvillkoren för sydafrikanska vinarbetare, ser ändå små förändringar i rätt riktning.

 • Läs även...

  Lite mindre bittra druvor i Sydafrika

  Sydafrikas vinarbetare lever som statare gjorde i Sverige för hundra år sedan trots upprepade rapporter om misär och missförhållanden. Unionenklubben på Systembolaget tog initiativ till ett projekt som ska ge vinarbetarna ett drägligare liv och vinet därifrån lite mindre bitter eftersmak.

 • Läs även...

  53 fackligt aktiva mördade

  Fjolåret var ett dystert år för fackligt arbete i världen. I tio länder mördades fackligt aktiva. Det visar den årliga rapporten Global Rights Index från världsfacket ITUC enligt vilken den tydligaste försämringen av arbetsvillkoren skedde i Europa.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.