Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Oracle bemöter kritiken

Oracle vill inte intervjuas per telefon. I stället väljer man att besvara Kollegas frågor via mejl.
Ola Rennstam Publicerad 7 oktober 2014, kl 14:36

Oracle har nyligen köpt upp Micros Retail och Micros Fidelio, företag som i dag omfattas av kollektivavtal och har en välfungerande Unionenklubb. Enligt uppgifter till tidningen Kollega planerar ni att säga upp kollektivavtalen inom kort. Vad är orsaken till det?

SVAR: Alla de bolag vi har förvärvat under årens lopp (vilket är många) har på lokal nivå fusionerats med Oracle Svenska AB och Oracle Svenska AB har inte tecknat kollektivavtal. Kollektivavtalen är liksom alla andra avtal något som två parter måste komma överens om och helst för att nå gemensamma fördelar.

Vi har gjort en omfattande jämförande studie mellan de villkor som kollektivavtalen skulle ge våra anställda och de förmåner som vi idag erbjuder. På punkt efter punkt, bland annat när det gäller generella försäkringar och pensionsförmåner, bättre villkor än kollektivavtalet ger. Vi har efter samtal med våra anställda fått helt klart för oss att vi inte har något stöd för att försämra dessa villkor och eftersom de anställda är vår viktigaste resurs så är detta är ett viktigt skäl för oss att inte teckna kollektivavtal.

Vi anser också att vi under åren har haft en mycket öppen och transparent dialog med de fackliga organisationerna i frågor som kollektivavtalen avhandlar och vi kommer fortsätta med den typen av samarbete.

Att personalen på Micros inte längre kommer att omfattas av kollektivavtal innebär att de varken är garanterade inflytande över verksamheten eller årliga löneökningar. Varför vill ni ta ifrån dem detta?

SVAR: Oracle har redan i dag individuella lönerevisioner med våra medarbetare – antingen via vår formella översyn eller genom befordring/rolländring. Alla anställda har också ett ansvar och möjlighet att påverka sin egen arbetsmiljö och arbetssituation. Oracle har en väl fungerande arbetsmiljökommitté och det finns ett mångårigt samarbete med de lokala fackklubbarna.

Oron är stor inför framtiden bland personalen på de två Microsbolagen, vilka garantier kan ni ge dem när det gäller inflytande och villkor som årliga löneökningar? 

SVAR: Oracle är av en annan uppfattning om hur stämningen bland Micros-personalen är. Vi upplever stor entusiasm och att de känner en glädje att tillhöra ett av världens mest framgångsrika mjukvaruföretag.

Vi har pratat med anställda på Oracle som inte fått löneökningar på sju år, medan andra grupper på företaget får generösa lönepåslag. Varför väljer ni att agera på det sätt?

SVAR: Vi kommenterar inte enskilda personers löneutveckling och det kan finnas skäl som till exempel förändringar i befattning eller ansvar eller liknande som påverkar den enskildes förhållanden. Vi är dock verksamma i en av de mest konkurrensutsatta branscher som finns. Många typer av tjänster har – liksom hos andra företag i branschen – flyttat till låglöneländer. För att fylla de typer av tjänster som finns kvar här i Sverige råder emellertid en mycket stark konkurrens. Vi vet också från jämförelser att våra löner ligger betydligt över de genomsnittliga lönerna i Sverige.

Unionen har under flera år försökt få till kollektivavtal med stora IT-företag. De senaste åren har till exempel både Huawei och Microsoft  tecknat avtal, men inte Oracle. Unionen är kritiskt och anser att företaget genom att vägra avtal inte konkurrerar på lika villkor. Kommentar?

SVAR: Se vårt svar på första frågan om kollektivavtalet.

Hur kommer ni att agera om personalen med hjälp av sina fackförbund kräver kollektivavtal? Ett rykte säger att Oracle då kan komma att dra sig ur Sverige.

SVAR: Vi kommenterar inte rykten. Oracle Svenska har en omfattande verksamhet i Sverige – inom såväl forskning och utveckling som marknad och försäljning – och vi kommer att fortsätta att utvecklas tillsammans med våra kunder.

Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.

Avtal

Spotify vill inte fortsätta förhandla

David Österberg Publicerad 9 augusti 2023, kl 11:51
Spotify vill inte fortsätta förhandla
Skylt utanför Spotifys huvudkontor i Stockholm.
Spotify vill inte fortsätta förhandla