Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Orden du ska undvika för att få jobb

Vill du ha ett jobb inom HR och rekrytering? Ett råd är då att gå mot strömmen och undvika ord som alla andra använder. Linkedin har avslöjat de mest överanvända orden och klichéerna på svenska medlemsprofiler.
Publicerad 27 januari 2017, kl 07:00
Jobbansökningar som kommer ur en laptop.
Vill du ha jobbet gäller det att sticka ut! Undvik därför de allra vanligaste orden. Foto: Colourbox

För att sticka ut i mängden och fånga rekryterares uppmärksamhet gäller det att profilera sig och väcka intresse. Ord som används ofta känns lätt urvattnade och opersonliga.

Därför kan det vara bra att ha koll på de vanligaste orden på världens största professionella nätverk, Linkedin som har över 450 miljoner medlemmar, varav 2,6 miljoner i Sverige. Varje år släpps en lista på orden som förekommit mest frekvent i medlemmarnas profiler.

Svenskar i HR-branschen beskriver sig ofta som specialiserade och strategiska med ledarskapsförmåga. De är gärna passionerade och fokuserade experter, som är drivande i sin yrkesroll och ansvarstagande i sin personlighet, enligt Linkedins lista.

Så här undviker du klichéer i din profil:

Satsa på din sammanfattning

Första intrycket är viktigt. Förutom din profilbild är din sammanfattning en av de första sakerna människor ser när de besöker din profil. Se till att den ger en bra bild av dig som yrkesperson.

Skriv för dina kandidater

Skriv din sammanfattning för dina potentiella kandidater och beskriv ditt företags kultur, värderingar och vad det betyder för dig att vara en del av organisationen.

Illustrera din kompetens

Var du en av de bästa HR-cheferna i din tidigare roll? Visa det genom att exempelvis ladda upp projekt som blev framgångsrika på grund av kandidater som du rekryterade till företaget. 

Källa: Linkedin

Gertrud Dahlberg

Undvik de här 10 orden när du söker jobb

De mest överanvända orden på Linkedin 2016 i Sverige inom området HR/rekrytering:

  1. Specialiserad
  2. Ledarskap
  3. Strategisk
  4. Passionerad
  5. Fokuserad
  6. Driven
  7. Erfaren
  8. Ansvarsfull
  9. Expert
  10. Generalist
Söka jobb

Kravet: Jobba på distans – annars får det vara

Tjänstemän tackar nej till jobb om distansarbete inte är möjligt. Mest sugna på att arbeta hemifrån är äldre och stockholmare.
David Österberg Publicerad 11 december 2023, kl 15:29
En man som jobbar hemifrån vid sin dator
Medelålders stockholmare är den grupp som helst sitter hemma och jobbar, enligt undersökningen. Foto: Shutterstock

Efter pandemin distansarbetar vi som aldrig förr. Möjligheten att arbeta hemifrån är också viktig för tjänstemän som letar nytt jobb. 4 av 10 skulle tacka nej till ett arbete som inte tillåter distansjobb, enligt en rapport från forskningsinstitutet Ratio.

Äldre vill jobba på distans

Mest negativa till ständigt kontorsarbete är äldre. I åldersgruppen 36-64 år svarar 52 procent att de ”troligtvis inte” eller ”absolut inte” kan tänka sig att jobba på en arbetsplats som inte erbjuder distansarbete.

– Det här är viktigt för arbetsgivare att känna till. Om en person har två jobb att välja mellan och det ena inte erbjuder distansarbete, finns en risk att personen tackar nej till det, sa rapportförfattaren Jonas Grafström på ett seminarium där studien presenterades.

Vill byta jobb för att få arbeta på distans

Yngre är betydligt positivare till att enbart jobba från kontoret. Inom åldersgruppen 18-25 år svarar 77 procent att de absolut eller troligen skulle arbeta på ett kontor utan distansjobb. 19 procent svarar att de inte skulle göra det.

Flera andra undersökningar har kommit till liknande slutsatser. Enligt en rapport från it-företaget Global connect skulle 30 procent av svenskarna välja bort ett jobb där man måste vara på kontoret alla dagar. 44 procent svarade att de hade funderat på att byta jobb för att kunna jobba hemifrån mer.

I en undersökning från företaget Owl lab svarar 42 procent att de skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att återvända till kontoret på heltid.

Äldre jobbar mest på distans

Viljan att jobba hemifrån skiljer sig stort mellan åldersgrupper och mellan olika delar av Sverige. Äldre och stockholmare jobbar mest på distans.

 

Distansarbete i olika åldrar, dagar/vecka

18-25    26-35     36-49      49-64

1,2          1,7           1,9           2,0

 

Distansarbete i olika regioner, dagar/vecka

Stockholm                         2,1

Malmö                               1,9

Östra mellansverige        1,9

Norra mellansverige        1,9

Göteborg                           1,8

Sydsverige                         1,6

Västsverige                        1,4

Småland                            1,4

Norra Sverige                    1,4