Annons
 • Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Oro inför framtiden på Ericsson

Publicerad 14 oktober 2016, kl 15:10

På fredagen besökte Unionens ordförande Martin Linder Ericsson i Kista och träffade medlemmar. På plats fanns även Trygghetsrådet TRR och klubbstyrelsen för att berätta om de pågående förhandlingarna med företaget. Kollega pratade med några medlemmar om läget och framtiden.

Martin Linder sade bland annat att hans bild är att Ericsson i dag saknar tydligt ledarskap och en tydlig riktning för företaget. 

 

Håkan Asplund, som sitter i klubbstyrelsen, tycker att det är bra att Martin Linder kom på besök.

– Det är uppskattat bland medlemmarna att det kommer något från Unionen på högsta nivå. Det var väldigt bra att få veta att Unionen är aktiva och går till regeringen och trycker på för att Ericsson ska tänka på sina anställda i Sverige.

Vad kan facket göra för medlemmarna?
– I en sådan här svår situation är vår främsta uppgift att se till att allt sker till medlemmarnas bästa. I vissa lägen har vi ingen makt. Men i förhandlingarna måste vi göra vårt bästa, det gäller exempelvis när vi förhandlar om villkoren i paketen för dem som slutar frivilligt eller villkoren vid uppsägningar.

Vad tänker du om din egen framtid?
– Alla är så klart oroliga, jag också. Men jag fyller 60 nästa år och behöver inte vara lika bekymrad som en som fyller 55.

 

Peter Boström - Fick du svar på dina frågor?
– Jag tycker att informationen var ganska tydlig och att jag fick svar på vad som händer.

Vad kan facket göra?
– Facket ska stötta sina medlemmar fullt ut och göra vad de kan för att påverka politiker och olika instanser.

Vad tänker du om din egen framtid?
– Jag hoppas så klart att få vara kvar, men det är ett lotteri som beror på vad man arbetat med tidigare. Jag tror att alla tycker att Ericsson är ett bra företag att jobba på. Jag har förståelse för alla parters agerande, också företagets. Det är ändå business som gäller.

 

Rosa Bonyadi - Fick du svar på dina frågor?
– Det var mest generellt och inget nytt. Men det var lovande att Unionen visade att de bryr sig om vad som händer på Ericsson.

Vad tänker du om din egen framtid?
– Det är inte säkert att jag får stanna på Ericsson, men jag vet att det går att hitta nya jobb. Alla mina kollegor som fick gå när det sades upp förra gången har fått nya jobb.

 

Petra Hertogs - Vad tyckte du om mötet?
– Det var bra att Martin Linder kom hit och berättade att Unionen är med och försöker påverka. För mig var det han berättade om ägarnas höga avkastningskrav trots de låga räntorna och hur det påverka de anställda en eyeopener. Det hade jag inte tänkt på.

– Men i övrigt tycker jag att man lade upp programmet fel. Trygghetsrådet kunde ha kommit i ett senare skede, det finns ju ingenting att säga ännu. Det viktiga var frågestunden med klubben, vi vill ju veta hur det går i förhandlingarna och vilka möjligheter som finns.

Vad tänker du om din egen framtid?
– Det är klart att jag är orolig. Men jag tror att det kommer att vara på det här sättet fram till pension.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Drabbade på Ikea nöjda med avgångspaket

  Ikea genomför nu två stora neddragningar i Sverige. Det har lett till kritik men många anställda har också berömt de paket som förhandlat fram av Unionenklubben.

 • Läs även...

  Dyrt att bryta mot GDPR

  I dag smäller det! Nu ska alla EU-medborgares privatliv vara bättre skyddade. Medlemskap i fackförbund är en av de personuppgifter som fått ett särskilt skydd.

 • Läs även...

  Jenny såg till att fyra visstidare fick fasta jobb

  ”Har man verkligen rätt att säga upp mig?” undrade en visstidsanställd medlem i ett mejl till fackklubben på Fiskarhedenvillan.
  Sedan klubbens sekreterare Jenny Ekeblad tagit tag i frågan fick snart fyra visstidsanställda fast jobb på företaget

 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  Svenskt avtal för bättre villkor globalt

  Hygienkoncernen Essity har tecknat globalt ramavtal med Unionen.
  – Vi är glada över att det som svenskt fackförbund går att vara med och påverka globalt, säger Magnus Kjellsson, internationell chef på Unionen.

 • Läs även...

  Företag gillar svenska modellen

  De flesta jobbar på företag med kollektivavtal. Än så länge. Om det ska förbli så måste avtalen göras än mer attraktiva för arbetsgivarna menar Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER. Men det är ett feltänk, menar Unionens ordförande Martin Linder.

 • Läs även...

  Metso lägger ned i Ersmark

  Industrikoncernen Metso avslutar sin produktion i Ersmark, norr om Skellefteå. Unionenklubben är besvikna över företagets beslut.

 • Läs även...

  Sämre tider för Scania

  Svag efterfrågan och sjunkande orderingång. Nästa år väntar tuffare tider för lastbilstillverkaren Scania.
  – Det är klart att det är trevligare att vara på uppåtgående, säger Mari Carlquist, Unionens klubbordförande.

 • Läs även...

  170 får gå från Tele2

  Sedan Tele2 köpt Comhem vill nu bolaget göra sig av med 170 anställda och ett 60-tal konsulter.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.