Oro för nedläggning på Vin & Sprit i Sundsvall

Publicerad 9 mars 2006, kl 12:00

Om inte alkoholskatten sänks hotas Vin & Sprits fabrik i Sundsvall av nedläggning befarar Sifklubbens ordförande Ann-Kristin Lennerth.
- Får vi sälja ännu mindre kommer produktionen att flyttas utomlands, säger hon.

Vin & Sprit har två fabriker i Sverige. I Åhus framställs enbart exportframgången Absolut Vodka. I Sundsvall produceras alla övriga svenska spritdrycker, men enbart för den inhemska marknaden, vilket gör fabriken helt beroende av Systembolagets försäljning.
Under de senaste fyra åren har produktionen gått stadigt nedåt. Förra året producerades 14,5 miljoner liter spritdrycker, i år bedömer produktcheferna att man kan sälja 13,8 miljoner liter till Systembolaget.
Innan ett första varsel kom 2004 fanns nära hundra anställda vid Sundsvallsfabriken. Efter ett ytterligare varsel i höstas har personalstyrkan reducerats till 83 och enligt Ann-Kristin Lennerth finns nu en stark oro inför framtiden bland personalen.
- I dag är vi så få som det går att vara på produktionslinjerna. Om volymerna blir ännu lägre blir omkostnaderna per framställd liter för stora med den nuvarande personalstyrkan. Och då kommer produktionen att flyttas till någon av Vin & Sprits fabriker utomlands, säger hon.
Sifklubben ser den numera EU-anpassade införselkvoten som en självklar orsak till problemet och anser därför att alkoholskatten måste sänkas, vilket både Sifklubben och koncernfacket försökt få politikerna att ta beslut om.
Några moraliska betänkligheter, med tanke på att en skattesänkning skulle kunna leda till att svenskarna dricker mer, har Ann-Kristin Lennerth inte.
- Vi måste naturligtvis värna jobben i första hand. Dessutom är ju konsumtionen redan hög och vi tycker det är bättre att spriten säljs av Systembolaget eftersom det också innebär att staten får skatteintäkter som den annars inte får, säger hon.
Regeringen har förklarat sig vara villig att sänka spritskatten med de 40 procent som alkoholinförselutredningen föreslagit medan samarbetspartierna, vänsterpartiet och miljöpartiet, är emot en skattesänkning. Enligt regeringens senaste besked kommer ingen sänkning av spritskatten att ske innan valet i höst.

ANITA TÄPP

    Lediga jobb
    Nyhetsbrev

    Prenumerera

    Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.