Annons

Oro för ökad ohälsa när Sandvik varslar

Publicerad 21 augusti 2017, kl 15:13

Sammanlagt 210 tjänstemän på Sandvik Materials Technology varslas om uppsägning. Blir varslet verklighet innebär det att en femtedel av tjänstemännen blir av med sina jobb. Facket känner oro för att nedskärningarna ska leda till ökad press och stress.

Att det skulle bli tal om nedskärningar kommer inte som en blixt från klar himmel. Redan i samband med delårsrapporten för en dryg månad sedan aviserade företaget att det skulle krävas åtgärder. Orsaken är, enligt företaget, bristande lönsamhet. Den beror i sin tur bland annat på ökad konkurrens från andra tillverkare, vilket lett till sjunkande priser, skriver man i ett pressmeddelande.

I och med att varslet nu är lagt startar också förhandlingarna. De tre förhandlande fackens - Unionen, Ledarna och Sveriges Ingenjörer - förhoppningar är givetvis att uppsägningarna ska bli så få som möjligt.

– Det här är ju ett varsel för att Arbetsförmedlingen och Länsarbetsnämnden ska vara förvarnade. Om man tittar historiskt så brukar man varsla fler än vad som slutligen sägs upp. Men hur det här slutar är omöjligt att säga i dagsläget, säger Mikael Larsson, sektionsordförande för Unionen på Sandvik Materials Technology, som fruktar att uppsägningarna ska leda till ökad stress och press för tjänstemännen.

– Vi kommer att påpeka för arbetsgivaren att om 210 personer ska bort så måste också göromål för 210 personer tas bort. Den psykosociala ohälsan är ett generellt problem i dag, den är vårt största gissel.

Från fackens sida har man redan begärt att en löntagarkonsult ska tas in för att titta på siffrorna. Man har också egna idéer på möjliga besparingsåtgärder som man vill föra fram till ledningen, säger Mikael Larsson.

– Som stor arbetsgivare har man ett ansvar. Därför får man hoppas att det är genomtänkt när man lägger ett sådant här varsel. Det drabbar inte bara de anställda på Sandvik, utan också en massa andra i samhället omkring, exempelvis anställda i barnomsorg och skola, och underleverantörer.

Enligt Mikael Larsson är arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län ett av de sämsta i landet. För dem som blir av med jobben finns ändå hopp, tror han.

– Min bild är att det inte borde vara helstängt om man är mobil. Sverige går ju bra, även om just våra produkter möter lite konkurrens.

Varseltiden är sex månader. I ett pressmeddelande säger företagets vd Petra Einarsson att ambitionen är ”att processen ska drivas så snabbt som möjligt för att minska perioden av ovisshet”.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Sålde dåligt – blev uppsagd

  Säg upp dig själv. Det kravet ställde företaget till en säljare som de ansåg underpresterade. Nu har Unionen stämt bolaget och kräver 120 000 kronor i skadestånd.

 • Läs även...

  210 tjänster bort på Sandvik

  Lika många tjänstemän som varslades i augusti kommer att sägas upp. Det står klart sedan första delen av förhandlingarna på Sandvik Materials Technology avslutats.

 • Läs även...

  Tuff e-handel tvingar Ellos att varsla

  Ellos behöver spara 100 miljoner kronor och varslar därför ett 50-tal anställda.
  – Vi växer inte i lika hög utsträckning som branschen i övrigt, säger Hans Lindau, ordförande i Unionenklubben på företaget.

 • Läs även...

  Turordningen inte självklar

  Trodde du att sist in-först ut var en absolut regel? Då tror du fel. Det blir allt vanligare att fackklubbar kommer överens med arbetsgivaren om en alternativ turordning, genom en så kallad avtalsturlista.

 • Läs även...

  Lag pressar företag säga upp

  När ett företag vinner en offentlig upphandling överklagas det ofta. Följden blir en oviss väntan för anställda som riskerar att bli av med sina jobb.

 • Läs även...

  Minst nio månadslöner till varslade på Ikea

  Anställda på Ikea som blir övertaliga efter höstens storvarsel kommer att erbjudas ett avgångsvederlag på minst nio månadslöner. Enligt företaget kommer färre än de 560 varslade att förlora jobbet. Enligt Unionens representant är dock många medlemmar oroliga.

 • Läs även...

  Hälften av de varslade blir kvar på Gina Tricot

  Efter förhandlingarna på klädföretaget Gina Tricot där 30 personer varslades i slutet av mars får 15 personer behålla jobbet.

 • Läs även...

  Clas Ohlson varslar 80 tjänstemän

  I måndags lades ett varsel mot 80 tjänstemän på Clas Ohlson i Insjön. Unionenklubben håller tummarna för att detta blir det enda, men har ännu inte fått någon förhandlingsframställan från arbetsgivaren.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.