• Det är oklart om Arbetsdomstolen kommer med beslut om fackens rätt att strejka för flexpension. Foto: Claudio Bresciani / TT

Osäkert om AD avgör strejkrätt

Publicerad 1 juni 2016, kl 13:20

I april stoppade Arbetsdomstolen tjänstemännens strejk för flexpension. Beslutet var dock inte slutgiltigt. Men nu är frågan om ett sådant ens kommer. Facken har fortfarande möjlighet att dra tillbaka målet från domstolen.

Tiotusen medlemmar i Unionen och Sveriges Ingenjörer var beredda att strejka när AD:s beslut kom som en kalldusch. AD konstaterade att flexpension hör hemma inom tjänstepensionen ITP. Eftersom ITP-avtalet fortfarande gäller råder fredsplikt, ansåg AD som dock tillade att rättsläget är oklart.

- Målet ligger kvar i AD, inget har gjorts som gör att det inte kommer att prövas. Men som i alla tvister är det upp till parterna att bestämma. Utgångspunkten är att processen fortsätter, säger Unionens chefsjurist Martin Wästfelt.

Facken har varit tydliga med att avsikten fortfarande är att driva igenom flexpensionen för samtliga medlemmar. I dag står de företag som tillhör Almega, arbetsgivarföreningen för tjänsteföretagen, utanför.

- Vi anser att det här är en intressefråga mer än en rättsfråga. Vi kommer inte att låta det bli en rättsfråga. Men det är klart att vi inte kan bortse från de rättsliga aspekterna som antingen kan bidra till att vi tar hem intressefrågan eller riskera att stjälpa så som det här interimistiska beslutet, säger Martin Wästfelt enligt vilken Unionen inom kort, sannolikt före semestrarna, kommer att presentera en strategi för hur man ska gå vidare med flexpensionen.

Hur det blir med AD:s avgörande är alltså fortfarande ytterst osäkert. Dels har parterna möjlighet att komma överens och återta ärendet. Det är dock inte mycket som talar för att det kommer ske. Dels har facken möjlighet att dra tillbaka ärendet på egen hand, en utgång som inte går att utesluta.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Sålde dåligt – blev uppsagd

  Säg upp dig själv. Det kravet ställde företaget till en säljare som de ansåg underpresterade. Nu har Unionen stämt bolaget och kräver 120 000 kronor i skadestånd.

 • Läs även...

  Självmord klassat som arbetsskada

  Sedan en 36-årige Saabanställd man tagit livet av sig under en tjänsteresa har Försäkringskassan nu kommit fram till att självmordet inträffade till följd av en arbetsskada. I och med det kan de anhöriga ha rätt till högre ersättning.

 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Frilans Finans startar "gul" fackklubb

  Företaget Frilans Finans och Unionen har diskuterat möjligheten att teckna kollektivavtal. Men parterna stod för långt ifrån varandra. Nu har företaget startat en gul fackklubb.

 • Läs även...

  Arbetsgivarna dissar löneförväntningar

  En majoritet av landets löntagare förväntar sig att deras lön kommer att öka i samma takt i år som tidigare, trots coronakrisen. Förväntningarna får kritik av Svenskt Näringsliv som inte utesluter ett bud på noll kronor i årets avtalsrörelse.

 • Läs även...

  Coronakrisen kan ge sämre löner

  Enligt Medlingsinstitutets bedömning kan den uppskjutna avtalsrörelsen på grund av coronakrisen medverka till en dämpad löneutveckling i Sverige. Även Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen, ser en risk att lönerna blir lidande.

 • Läs även...

  Medlemmarna tycker till inför avtalsrörelsen

  Mer semester till äldre, en klausul för jämställda löner och en särskild låglönesatsning. Det innebär några av avtalsmotionerna till Unionens förbundsråd.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.