Annons
 • Det är oklart om Arbetsdomstolen kommer med beslut om fackens rätt att strejka för flexpension. Foto: Claudio Bresciani / TT

Osäkert om AD avgör strejkrätt

Publicerad 1 juni 2016, kl 13:20

I april stoppade Arbetsdomstolen tjänstemännens strejk för flexpension. Beslutet var dock inte slutgiltigt. Men nu är frågan om ett sådant ens kommer. Facken har fortfarande möjlighet att dra tillbaka målet från domstolen.

Tiotusen medlemmar i Unionen och Sveriges Ingenjörer var beredda att strejka när AD:s beslut kom som en kalldusch. AD konstaterade att flexpension hör hemma inom tjänstepensionen ITP. Eftersom ITP-avtalet fortfarande gäller råder fredsplikt, ansåg AD som dock tillade att rättsläget är oklart.

- Målet ligger kvar i AD, inget har gjorts som gör att det inte kommer att prövas. Men som i alla tvister är det upp till parterna att bestämma. Utgångspunkten är att processen fortsätter, säger Unionens chefsjurist Martin Wästfelt.

Facken har varit tydliga med att avsikten fortfarande är att driva igenom flexpensionen för samtliga medlemmar. I dag står de företag som tillhör Almega, arbetsgivarföreningen för tjänsteföretagen, utanför.

- Vi anser att det här är en intressefråga mer än en rättsfråga. Vi kommer inte att låta det bli en rättsfråga. Men det är klart att vi inte kan bortse från de rättsliga aspekterna som antingen kan bidra till att vi tar hem intressefrågan eller riskera att stjälpa så som det här interimistiska beslutet, säger Martin Wästfelt enligt vilken Unionen inom kort, sannolikt före semestrarna, kommer att presentera en strategi för hur man ska gå vidare med flexpensionen.

Hur det blir med AD:s avgörande är alltså fortfarande ytterst osäkert. Dels har parterna möjlighet att komma överens och återta ärendet. Det är dock inte mycket som talar för att det kommer ske. Dels har facken möjlighet att dra tillbaka ärendet på egen hand, en utgång som inte går att utesluta.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  "Ett styrkebesked för den svenska modellen"

  I tisdags lade arbetsmarknadens parter fram ett förslag om förändrad strejkrätt. Förslaget, som sannolikt även blir regeringens, får dock kritik från vissa håll.

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  Konsultbolag lockar personal med avtal

  I kampen om kompetensen valde konsultbolaget Anegy i Stockholm att teckna kollektivavtal. Trygghet samt ordning och reda är det som de anställda efterfrågar mest.

 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  ”En uppvisning i svenska modellen”

  Regeringen nappade på förslaget från arbetsmarknadens parter om etableringsjobb. Den vägen ska minst 10 000 nyanlända och långtidsarbetslösa få jobb. Men det dröjer till hösten 2019 innan reformen sjösätts.

 • Läs även...

  Företag gillar svenska modellen

  De flesta jobbar på företag med kollektivavtal. Än så länge. Om det ska förbli så måste avtalen göras än mer attraktiva för arbetsgivarna menar Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER. Men det är ett feltänk, menar Unionens ordförande Martin Linder.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.