• Generalsekreteraren för ILO, britten Guy Ryder, presenterar rapporten World Employment and Social Outlook 2015, vid en presskonferens i Geneve. Foto: Jean-Christophe Bott/AP/TT

Osäkra jobb ger låg efterfrågan

Publicerad 5 juni 2015, kl 12:46

Bara en fjärdedel av världens alla yrkesarbetande har en tillsvidareanställning. Övriga har tillfälliga, tidsbegränsade anställningar eller jobbar helt utan kontrakt. Och de osäkra jobben ökar, enligt en ny rapport från ILO.

I den första av en serie rapporter om läget på den globala arbetsmarknaden, World Employment and Social Outlook 2015, visar ILO, International Labour Organisation, även att utöver en ökning av osäkra anställningar ökar även deltidsarbetet, särskilt bland kvinnor.

- Den här trenden riskerar att underblåsa den negativa spiral av svag global efterfrågan och långsam jobbtillväxt som har karaktäriserat den globala ekonomin och en stor del av arbetsmarknaden sedan den ekonomiska krisen, säger ILO:s generaldirektör Guy Ryder i en kommentar.

Samtidigt ökar ojämlikheten över i princip hela världen, inkomstgapet mellan de som har fasta anställningar och de som inte har det, har vuxit konstant de senaste tio åren.

ILO konstaterar också att även om allt fler omfattas av pension och socialförsäkringar har de som saknar fast anställning sällan tillgång till arbetslöshetsersättning. Pensionsavsättningar bland egenföretagare är också ett problem, under 2013 var det bara 16 procent av egenföretagarna som pensionssparade.

Arbetsrätten har stärkts under senare tid, rapporterar ILO, eller åtminstone konsensus kring vikten av en arbetsrättslig lagstiftning som skyddar arbetskraften. Detta gäller dock inte Europa, där har arbetsrätten snarare tappat i värde sedan krisen 2008.

"Arbetsrätten behöver anpassas bättre till den nya diversifierade arbetsmarknaden", konstaterar Raymond Torres, en av rapportförfattarna.

Färre GSC-jobb

Enligt ILO:s rapport har ökningen av andelen yrkesverksamma inom den globala leverantörskedjan saktat in sedan krisen 2008. I dag arbetar omkring en av fem i världen på något sätt med produktion eller tjänster för konsumtion i annat land.

Läs mer om det här: Following decades of rapid increase, global supply chain jobs shrink

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  S vill avskaffa allmän visstid

  Socialdemokraterna vill ta bort allmän visstid som anställningsform och presenterade vid en presskonferens på onsdagen det förslaget och 39 andra vallöften som partiet tänker sig ska leda till en tryggare arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Pappor jobbar minst deltid

  Det är tre gånger vanligare att kvinnor i tjänstemannayrken på den privata arbetsmarknaden jobbar deltid än att män gör det, visar en ny undersökning från Unionen. Minst deltid jobbar papporna. Men vi är tydligt på väg mot en heltidsnorm.

 • Läs även...

  Pappaledighet kan bli EU-lag

  Vardera föräldern får rätt till fyra månaders ledighet fram till barnets tolvårsdag. Ledigheten blir obligatorisk och kan inte överlåtas på den andre föräldern. Dessutom ges möjlighet att ta ut sjukdagar för att ta hand om släktingar. Det är några av lagförslagen som kommer att gälla inom hela EU.

 • Läs även...

  "No deal" kan slå hårt mot svenska jobb

  I kväll röstar brittiska parlamentet om utträdesavtal för Brexit som premiärminister May har förhandlat fram med EU. Blir det ett nej riskerar tusentals svenska företag och jobb att drabbas.

 • Läs även...

  Scania: "Vi tar höjd för värsta scenario”

  Leveransstörningar kan drabba lastbils- och busstillverkaren Scania om det inte blir något utträdesavtal mellan Storbritannien och EU. Personalneddragningar går heller inte att utesluta.

 • Läs även...

  Arbetsgivarmiss ska inte leda till utvisning

  Att arbetsgivare gjort smärre missar genom att exempelvis betala för låg lön under kortare perioder ska inte längre tvinga arbetskraftsinvandrare att lämna landet. Bra, tycker Unionen om förslaget som regeringens utredare lagt fram.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.