Annons
Annons
 • Generalsekreteraren för ILO, britten Guy Ryder, presenterar rapporten World Employment and Social Outlook 2015, vid en presskonferens i Geneve. Foto: Jean-Christophe Bott/AP/TT

Osäkra jobb ger låg efterfrågan

Publicerad 5 juni 2015, kl 12:46

Bara en fjärdedel av världens alla yrkesarbetande har en tillsvidareanställning. Övriga har tillfälliga, tidsbegränsade anställningar eller jobbar helt utan kontrakt. Och de osäkra jobben ökar, enligt en ny rapport från ILO.

I den första av en serie rapporter om läget på den globala arbetsmarknaden, World Employment and Social Outlook 2015, visar ILO, International Labour Organisation, även att utöver en ökning av osäkra anställningar ökar även deltidsarbetet, särskilt bland kvinnor.

- Den här trenden riskerar att underblåsa den negativa spiral av svag global efterfrågan och långsam jobbtillväxt som har karaktäriserat den globala ekonomin och en stor del av arbetsmarknaden sedan den ekonomiska krisen, säger ILO:s generaldirektör Guy Ryder i en kommentar.

Samtidigt ökar ojämlikheten över i princip hela världen, inkomstgapet mellan de som har fasta anställningar och de som inte har det, har vuxit konstant de senaste tio åren.

ILO konstaterar också att även om allt fler omfattas av pension och socialförsäkringar har de som saknar fast anställning sällan tillgång till arbetslöshetsersättning. Pensionsavsättningar bland egenföretagare är också ett problem, under 2013 var det bara 16 procent av egenföretagarna som pensionssparade.

Arbetsrätten har stärkts under senare tid, rapporterar ILO, eller åtminstone konsensus kring vikten av en arbetsrättslig lagstiftning som skyddar arbetskraften. Detta gäller dock inte Europa, där har arbetsrätten snarare tappat i värde sedan krisen 2008.

"Arbetsrätten behöver anpassas bättre till den nya diversifierade arbetsmarknaden", konstaterar Raymond Torres, en av rapportförfattarna.

Färre GSC-jobb

Enligt ILO:s rapport har ökningen av andelen yrkesverksamma inom den globala leverantörskedjan saktat in sedan krisen 2008. I dag arbetar omkring en av fem i världen på något sätt med produktion eller tjänster för konsumtion i annat land.

Läs mer om det här: Following decades of rapid increase, global supply chain jobs shrink

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Fler män ger inte högre löner

  Låglöneyrken är ofta kvinnodominerade. Men när Medlingsinstitutet undersökte saken fann man inga belägg för att en ändrad könsbalans i ett yrke påverkar lönen.

 • Läs även...

  S vill avskaffa allmän visstid

  Socialdemokraterna vill ta bort allmän visstid som anställningsform och presenterade vid en presskonferens på onsdagen det förslaget och 39 andra vallöften som partiet tänker sig ska leda till en tryggare arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  Gudrun Sjödén kvar i garderoben

  Gudrun Sjödén och Gekås i Ullared vägrar att redovisa i vilka fabriker deras kläder sys. Det visar en färsk kartläggning gjord av organisationen Fair Action. H&M, Lindex, Åhléns och RNB får godkänt i granskningen.

 • Läs även...

  Ett stort steg närmare visselblåsarskydd

  Under måndagen antog EU:s ministerråd visselblåsardirektivet. Därmed var det sista hindret att stoppa direktivet avklarat och det blir snart förbjudet att straffa anställda som rapporterar om oegentligheter på jobbet.

 • Läs även...

  Sverige närmar sig innovationstoppen

  Sverige är numer näst bästa landet i världen på innovation. I alla fall enligt en studie från FN-organisation WIPO. I en annan rapport rankas dock Sverige betydligt lägre.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.