• Generalsekreteraren för ILO, britten Guy Ryder, presenterar rapporten World Employment and Social Outlook 2015, vid en presskonferens i Geneve. Foto: Jean-Christophe Bott/AP/TT

Osäkra jobb ger låg efterfrågan

Publicerad 5 juni 2015, kl 12:46

Bara en fjärdedel av världens alla yrkesarbetande har en tillsvidareanställning. Övriga har tillfälliga, tidsbegränsade anställningar eller jobbar helt utan kontrakt. Och de osäkra jobben ökar, enligt en ny rapport från ILO.

I den första av en serie rapporter om läget på den globala arbetsmarknaden, World Employment and Social Outlook 2015, visar ILO, International Labour Organisation, även att utöver en ökning av osäkra anställningar ökar även deltidsarbetet, särskilt bland kvinnor.

- Den här trenden riskerar att underblåsa den negativa spiral av svag global efterfrågan och långsam jobbtillväxt som har karaktäriserat den globala ekonomin och en stor del av arbetsmarknaden sedan den ekonomiska krisen, säger ILO:s generaldirektör Guy Ryder i en kommentar.

Samtidigt ökar ojämlikheten över i princip hela världen, inkomstgapet mellan de som har fasta anställningar och de som inte har det, har vuxit konstant de senaste tio åren.

ILO konstaterar också att även om allt fler omfattas av pension och socialförsäkringar har de som saknar fast anställning sällan tillgång till arbetslöshetsersättning. Pensionsavsättningar bland egenföretagare är också ett problem, under 2013 var det bara 16 procent av egenföretagarna som pensionssparade.

Arbetsrätten har stärkts under senare tid, rapporterar ILO, eller åtminstone konsensus kring vikten av en arbetsrättslig lagstiftning som skyddar arbetskraften. Detta gäller dock inte Europa, där har arbetsrätten snarare tappat i värde sedan krisen 2008.

"Arbetsrätten behöver anpassas bättre till den nya diversifierade arbetsmarknaden", konstaterar Raymond Torres, en av rapportförfattarna.

Färre GSC-jobb

Enligt ILO:s rapport har ökningen av andelen yrkesverksamma inom den globala leverantörskedjan saktat in sedan krisen 2008. I dag arbetar omkring en av fem i världen på något sätt med produktion eller tjänster för konsumtion i annat land.

Läs mer om det här: Following decades of rapid increase, global supply chain jobs shrink

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  S vill avskaffa allmän visstid

  Socialdemokraterna vill ta bort allmän visstid som anställningsform och presenterade vid en presskonferens på onsdagen det förslaget och 39 andra vallöften som partiet tänker sig ska leda till en tryggare arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  Egenföretagare får bättre sjukpenning

  Unionen välkomnar regeringens förslag om att alla nya egenföretagare ska få bättre sjukpenning.
  – Men man behöver även se över om socialförsäkringen fungerar när det gäller kombinatörerna, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen.

 • Läs även...

  80 miljoner jobb hotas av klimatet

  Den globala uppvärmningen väntas leda till svårare arbetsförhållanden och lägre produktivitet. Totalt beräknas 80 miljoner heltidsjobb försvinna fram till 2030, visar en färsk rapport från den internationella arbetsorganisationen, ILO.

 • Läs även...

  "No deal" kan slå hårt mot svenska jobb

  I kväll röstar brittiska parlamentet om utträdesavtal för Brexit som premiärminister May har förhandlat fram med EU. Blir det ett nej riskerar tusentals svenska företag och jobb att drabbas.

 • Läs även...

  Scania: "Vi tar höjd för värsta scenario”

  Leveransstörningar kan drabba lastbils- och busstillverkaren Scania om det inte blir något utträdesavtal mellan Storbritannien och EU. Personalneddragningar går heller inte att utesluta.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.