Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

Oscarsgala för goda idéer

Ett företag i topp måste ständigt jobba med förbättringar för att hålla sig kvar. På Arlanda Express innebär det att man utmanar personalen att komma med nya idéer. Under pompa och ståt korades på fredagen vinnarna i en tävling där anställda bidragit med över 120 idéer.
Johanna Rovira Publicerad 24 oktober 2014, kl 15:18
Kollega
Jeanette Styfberg och Louise Westerberg var i final med sitt innovativa förslag om mobilladdare i form av cykelpedaler, på Arlanda Express innovationstävling. Men själva röstade de på ett annat förslag, det som också vann: en fogscreen. Kollega

Filmmusik, underhållning, fanfarer, smörgåstårta och prisutdelning med små Oscarsstatyetter.

Vänthallen för reseföretaget Arlanda Express vid Centralstationen i Stockholm förvandlades tillfälligt till en liten Oscarsgala light på fredagen. Uppklädda gäster minglade med tågvärdar och biljettförsäljare och spekulerade i vilket av de sex bidrag som gått vidare till final, som skulle vinna.

- Vill man inte hamna på den kyrkogård som är fylld av gravstenar från företag som en gång varit på topp, måste man ständigt jobba med förbättringar och förnyelse, förklarade företagets vd Per Thorstenson.

- Men vi i ledningsgruppen trodde aldrig att vi skulle få in 120 väldigt spännande och innovativa förslag. Det överträffade vår förväntan med råge.

Ett av de 120 förslagen hade knåpats ihop gemensamt av Jeanette Styfberg, säljare och hennes tågvärdskollegor Louise Westerberg, Claudia Sjölander och Agnieszka Kvarnström. Det handlar om att sätta upp stolar med cykelpedaler runt bord både i vänthallen i Stockholm och på plattformen i Arlanda. Här skulle resenärer själva kunna trampa ström till sina mobilbatterier och datorer på ett miljövänligt sätt samtidigt som de får lite motion.

- Det är många resenärer som efterfrågar eluttag för att ladda telefoner och det här skulle vara gratis för dem. Det enda som krävs är muskelstyrka och tid, förklarar Jeanette Styfberg.

Deras idé föll många av kollegorna på läppen så kvartetten tog sig ända till de sex finalplatserna som tävlade om en Londonresa med studiebesök på Heathrow på programmet.

Men själva hade de röstat på en annan idé – att skaffa en fogscreen, en slags dimridå som används i stället för en vanlig bildskärm, med information till resenärerna. Och det var det bidraget som vann flest röster. Förslaget kom från Jenny Möller och Johan Ytterberg, båda tågvärdar.

- En fogscreen syns verkligen och det är ett ypperligt sätt att vägleda våra resenärer till rätt tåg, sade Jenny Möller när hon tog emot priset.

Tvåa kom ett förslag om att installera ett konstcafé i vänthallen och tredjepriset gick till ett förslag om att ställa ut ett biljettbås utformat som fronten på ett av företagets tåg, i Centralens vänthall. Men Jeanette Styfberg & co gick inte helt lottlösa från galan. Alla sex finalister blev utlovade ett besök i flygtornet på Arlanda plus lunch.

- En del av de andra förslagen kommer vi att pilla in i vår vanliga förslagsverksamhet och kanske belöna framöver, deklarerade Per Thorstenson.

Ledarskap

Chefers arbetsmiljö glöms bort

Stress och en ohållbar arbetssituation. Det är vardagen för många av landets chefer. Trots det faller ansvaret för deras arbetsmiljö ofta mellan stolarna. Den slutsatsen drar Arbetsmiljöverket efter att ha inspekterat 1 100 företag.
Ola Rennstam Publicerad 25 april 2024, kl 08:01
Dålig arbetsmiljö för chefer. En kvinnlig chef masserar sin handled och en manlig chef har hela sin datorskärm täckt med kom ihåg-lappar.
När Arbetsmiljöverket inspekterade arbetsmiljön för chefer i privat sektor fann man brister på 65 procent av fallen. Foto: Colourbox.

I juni 2022 inledde Arbetsmiljöverket en stor insats med fokus på chefer inom privat sektor. Sammanlagt gjordes 1 100 inspektioner under ett och ett halvt års tid – och nu är rapporten klar. Den visar att myndighetens inspektörer fann brister i arbetsmiljöarbetet på 65 procent av de inspekterade företagen. 

Insatsen har fokuserat på första linjens chefer, alltså de chefer som är närmast medarbetarna.

– Det är yrkesgrupp som ofta pressas både uppifrån och nedifrån i organisationen, vilket kan leda till stress och en ohållbar arbetsmiljö, säger Malin Cato, arbetsmiljöinspektör vid Arbetsmiljöverket.

Chefers arbetsmiljö glöms bort

Rapporten visar att ansvaret för chefernas arbetsmiljö ofta faller mellan stolarna. Första linjens chefer exkluderas från medarbetarundersökningar, skyddsronder och medarbetarsamtal. Malin Cato anser att chefernas arbetsmiljö behöver lyftas och synliggöras.

Malin Cato, Arbetsmiljöverket

– På många företag är det inte självklart att tänka på cheferna som vanliga arbetstagare. En chef är också en medarbetare, som behöver en bra arbetsmiljö för att kunna vara ett bra stöd åt andra. Om chefen har en bra arbetsmiljö är chansen större att medarbetarna har det, säger hon.

Varför glöms chefernas arbetsmiljö bort?
– Inspektionerna har visat att den person som ansvarar för första linjens chefers arbetsmiljö, det vill säga dennes chef, inte alltid har förstått att det ingår i arbetsuppgifterna. Många saknar också tillräcklig kunskap inom arbetsmiljöområdet. Risken är att de arbetsmiljöfrågor som berör chefer inte tas om hand och det kan i sin tur leda till ohälsa och olyckor.

Arbetsmiljöombud saknas för chefer

Arbetsmiljöverket påpekar att första linjens chefer ofta saknar arbetsmiljöombud*. I många fall finns arbetsmiljöombud på arbetsplatsen men de representerar medarbetarna gentemot arbetsgivaren.

– Cheferna ses ofta som arbetsgivarrepresentanter och som en motpart. Här har arbetsmiljöombuden en viktig roll i att påtala arbetsmiljörisker. Även chefer kan behöva arbetsmiljöombud, säger Malin Cato.

Arbetsmiljöverket understryker att majoriteten av de inspekterade företagen har åtgärdat de påpekade bristerna.

*Inom Unionen benämns rollen "arbetsmiljöombud" men lagstiftningen och Arbetsmiljöverket använder benämningen  "skyddsombud".