• Målen för verksamheten var otydliga och det fanns inga riktlinjer för hur Unionenmedlemmen skulle prioritera arbetet Foto: Aleksandr/Colourbox.com

Otydliga arbetsuppgifter ledde till uppsägning

Publicerad 23 november 2017, kl 14:47

Mannen uppfyllde inte sina arbetsuppgifter tyckte chefen och sade upp honom. Men eftersom han aldrig blivit informerad om företagets mål var det svårt att fullfölja dem, anser Unionen som nu stämmer det amerikanska företaget å medlemmens vägnar på sammanlagt 300 000 kronor.

Medlemmen anställdes som marknadsföringsansvarig på det amerikanska bolaget sommaren 2016. Hans närmaste chef satt i Tyskland och de övriga i marknadsteamet fanns i England. Själv satt han på ett kontor i Stockholm.

Arbetsbelastningen blev nästan genast enorm, mycket på grund av att han ansvarade för ett stort geografiskt område. Han skulle hålla koll på Norden, Belgien, Nederländerna och Luxemburg. Plus att marknadsföringen i de länderna krävde ett antal utlandsresor per månad som oftast varade några dagar.

Läs mer: Se till att få en befattningsbeskrivning

Målen för verksamheten var otydliga och det fanns inga riktlinjer för hur han skulle prioritera arbetet. Så när chefen kallade honom till möte under hösten och sade att han inte uppnått sina mål blev han förvånad eftersom han aldrig hade fått några. De bestämde dock att de skulle ha veckovisa avstämningar via Skype.

Några månader senare blev han kallad till möte igen och den här gången var det för att sägas upp av personliga skäl. Återigen var det hans arbetsinsatser som ifrågasattes. Man varnade honom aldrig att hans arbete var i fara, eller erbjöd stöd för att han skulle kunna utföra sitt arbete. Någon omplacering var inte heller aktuell.

Medlemmen bad företaget att kontakta Unionen innan han blev uppsagd, men de ville inte ha några kontaktuppgifter. Nu stämmer medlemmen företaget i tingsrätten för bland annat brott mot las, lagen om anställningsskydd.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Sålde dåligt – blev uppsagd

  Säg upp dig själv. Det kravet ställde företaget till en säljare som de ansåg underpresterade. Nu har Unionen stämt bolaget och kräver 120 000 kronor i skadestånd.

 • Läs även...

  Självmord klassat som arbetsskada

  Sedan en 36-årige Saabanställd man tagit livet av sig under en tjänsteresa har Försäkringskassan nu kommit fram till att självmordet inträffade till följd av en arbetsskada. I och med det kan de anhöriga ha rätt till högre ersättning.

 • Läs även...

  "Vi har alltid varit stridbara"

  På Sveriges Radio, SVT och UR gör sig fackklubbarna redo för 75-årsfirande. Eftersom företaget inte har kunnat konkurrera med höga löner har facket kämpat för bra arbetstider och villkor.

 • Läs även...

  Electrolux utreder varför 70 fick sluta efter coronaprotest

  Nyligen blev 70 anställda vid Electrolux fabrik i Mexiko av med jobbet sedan de protesterat mot att skyddsåtgärderna mot corona inte var tillräckliga på arbetsplatsen. Nu har företaget inlett en intern utredning om vad som hände på fabriken.

 • Läs även...

  Frostig relation med chef ledde till avsked

  Efter att inköparen bad nya chefen att förtydliga hennes arbetsuppgifter och skickade en kopia av önskemålet till facket blev relationen ansträngd. Kort därefter blev hon avskedad. Felaktigt, menar Unionen som stämmer företaget i AD.

 • Läs även...

  Scania backar om att ändra semesterlagen

  När Scania ska beta av sin orderbok kan det bli en del extrajobb för medarbetarna. Därför diskuteras nu övertid, arbete på lördagar och att skjuta på semestrar. Däremot backar Scania när det gäller att ändra semesterlagen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.