• Målen för verksamheten var otydliga och det fanns inga riktlinjer för hur Unionenmedlemmen skulle prioritera arbetet Foto: Aleksandr/Colourbox.com

Otydliga arbetsuppgifter ledde till uppsägning

Publicerad 23 november 2017, kl 14:47

Mannen uppfyllde inte sina arbetsuppgifter tyckte chefen och sade upp honom. Men eftersom han aldrig blivit informerad om företagets mål var det svårt att fullfölja dem, anser Unionen som nu stämmer det amerikanska företaget å medlemmens vägnar på sammanlagt 300 000 kronor.

Medlemmen anställdes som marknadsföringsansvarig på det amerikanska bolaget sommaren 2016. Hans närmaste chef satt i Tyskland och de övriga i marknadsteamet fanns i England. Själv satt han på ett kontor i Stockholm.

Arbetsbelastningen blev nästan genast enorm, mycket på grund av att han ansvarade för ett stort geografiskt område. Han skulle hålla koll på Norden, Belgien, Nederländerna och Luxemburg. Plus att marknadsföringen i de länderna krävde ett antal utlandsresor per månad som oftast varade några dagar.

Läs mer: Se till att få en befattningsbeskrivning

Målen för verksamheten var otydliga och det fanns inga riktlinjer för hur han skulle prioritera arbetet. Så när chefen kallade honom till möte under hösten och sade att han inte uppnått sina mål blev han förvånad eftersom han aldrig hade fått några. De bestämde dock att de skulle ha veckovisa avstämningar via Skype.

Några månader senare blev han kallad till möte igen och den här gången var det för att sägas upp av personliga skäl. Återigen var det hans arbetsinsatser som ifrågasattes. Man varnade honom aldrig att hans arbete var i fara, eller erbjöd stöd för att han skulle kunna utföra sitt arbete. Någon omplacering var inte heller aktuell.

Medlemmen bad företaget att kontakta Unionen innan han blev uppsagd, men de ville inte ha några kontaktuppgifter. Nu stämmer medlemmen företaget i tingsrätten för bland annat brott mot las, lagen om anställningsskydd.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  5 tips för Skypemötet

  Det blir allt vanligare med anställningsintervjuer via Skype. Men vad ska man tänka på i den situationen? Här får du rekryteraren Jessica Fogelsjöös bästa tips.

 • Läs även...

  Sades upp utan förklaring

  ”Bara så du vet är du uppsagd från i morgon”. Det beskedet gav företaget utan förklaring om varför och vägrade sedan komma till förhandling med Unionen.

 • Läs även...

  Blev avskedad på sms

  ”Krya på dig, men om du sjukskriver dig så kan du betrakta dig som färdig med jobbet här.” Så skrev en chef till sin medarbetare på en tandklinik i sydöstra Sverige. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren på 200 000 för brott mot las och utebliven lön.

 • Läs även...

  Sålde dåligt – blev uppsagd

  Säg upp dig själv. Det kravet ställde företaget till en säljare som de ansåg underpresterade. Nu har Unionen stämt bolaget och kräver 120 000 kronor i skadestånd.

 • Läs även...

  Självmord klassat som arbetsskada

  Sedan en 36-årige Saabanställd man tagit livet av sig under en tjänsteresa har Försäkringskassan nu kommit fram till att självmordet inträffade till följd av en arbetsskada. I och med det kan de anhöriga ha rätt till högre ersättning.

 • Läs även...

  Krafttag mot hot och våld i arbetslivet

  Regeringen tar ett kliv framåt i arbetet mot våld och trakasserier i arbetslivet. En utredare ska tillsättas som ska titta närmare på hur arbetstagare kan skyddas på jobbet, på tjänsteresan och i sociala medier.

 • Läs även...

  De förlorade strid mot storbankerna

  Utvecklingsföretaget Accumulate ville ha betalt för sin uppfinning Bank-id och stämde storbankerna på sammanlagt sex miljarder kronor i förlorade intäkter. Men när domstolen nu sagt sitt har resultatet blivit 13 miljoner i nota för rättegångskostnader.

 • Läs även...

  Skånsk skurk fick nobben av a-kassan

  En kriminell man från Malmö, som suttit häktad i Spanien, ansåg att han hade rätt till a-kassa under häktningstiden. Han överklagade beslutet från Unionens a-kassa till förvaltningsrätten, som gick på a-kassans linje.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.