Annons
 • Foto: Colourbox

Över 20 miljoner till Unionens medlemmar

Publicerad 20 juni 2018, kl 09:53

Förra året delades nästan 24 miljoner kronor ut till medlemmar som fått hjälp av Unionens jurister i försäkringsärenden.

De allra flesta ärendena förra året gällde arbetsskador. Av dessa rörde de flesta sjukpenning, alltså pengar som Försäkringskassan betalar ut om du är för sjuk för att jobba. Fallen utgjorde  sammanlagt 40 procent och har dessutom ökat markant under åren. För tre år sedan skickade 12 medlemmar in överklagan som gällde sjukpenning och året efter var det 25. Nu har det fördubblats.

Näst vanligaste arbetsskadeärendet handlar om livränta. Livränta är en ersättning som Försäkringskassan betalar ut om du har en arbetsskada som kommer att påverka dina möjligheter att jobba i minst ett år framåt i tiden.

Det är fler kvinnor än män som har begärt rättshjälp. Av 188 ärenden som är å kallat ”tvistiga” var 103 stycken kvinnor och 85 män. Flest ärenden lämnades in i Stockholmsregionen och Östra Sörmland och Gotland följt av Norrbotten, Västerbotten och Mellannorrland.

2016 fick Unionens juridiska avdelning ta emot 170 ärenden som rörde försäkringsrätt. Det året betalades hela 33 miljoner kronor ut till medlemmarna. Att summan blev så stor det året beror troligtvis på att arbetsskadeärenden som pågått under flera år avslutades och därmed genererade stora summor till medlemmarna.
 

Antal ärenden

2017: 188
2016: 170
2015: 133
2014: 102

Lediga jobb
 • Läs även...

  Självmord klassat som arbetsskada

  Sedan en 36-årige Saabanställd man tagit livet av sig under en tjänsteresa har Försäkringskassan nu kommit fram till att självmordet inträffade till följd av en arbetsskada. I och med det kan de anhöriga ha rätt till högre ersättning.

 • Läs även...

  Svårt få ersättning för arbetsskada

  Få personer får ersättning för skador de fått på jobbet. Det vill regeringen ändra på och har därför tillsatt en utredning som ska titta närmare på hur arbetsskadeförsäkringen kan förbättras.

 • Läs även...

  Företag struntar i att granska orättvisa löner

  En fjärdedel av företagen gör inte någon lönekartläggning – trots att de därmed bryter mot lagen. Det visar en ny undersökning från Unionen.

 • Läs även...

  Sextrakasserad fick inget stöd

  Företagsledningen kände till att en kvinnlig anställd utsattes för sexuella trakasserier av en kollega. Trots det vidtogs inga åtgärder för att trakasserierna skulle upphöra. Nu har Unionen stämt företaget för diskriminering.

 • Läs även...

  Anklagad för våldtäkt - förlorade jobbet

  Mannen pekades ut som våldtäktsman på en blogg, vilket ledde till att han förlorade en välbetald provanställning. Paret som drev bloggen måste nu betala 822 000 kronor i skadestånd, enligt en dom i hovrätten.

 • Läs även...

  Sågs som säkerhetsrisk – fick sparken

  Indiska ambassaden pekade ut mannen som säkerhetsrisk och krävde att hans arbetsgivare skulle avskeda honom. Några bevis har dock varken ambassaden eller företaget presenterat.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.