Annons
Annons

Översyn av reglerna i sjuk- försäkringen oroar Unionen

Publicerad 16 maj 2013, kl 17:11

Det är bra att regeringen nu sett till att myndigheterna ser över hur reglerna i sjukförsäkringen fungerar för de som har psykiska diagnoser, tycker Mikael Dubois, som är utredare i socialförsäkringsfrågor på Unionen.
- Men då måste man också vara lyhörd för problemets komplexitet och se till att sjukförsäkringen ger det tillräckliga utrymme för vila och återhämtning som många behöver, säger han.

Psykisk ohälsa är i dag den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Av alla sjukskrivna har 40 procent en psykisk diagnos och andelen ökar hela tiden, rapporterar Ekot.

Det är bakgrunden till att regeringen nu gett både Försäkringskassan och Inspektionen för socialförsäkring, ISF, i uppdrag att se över hur reglerna för sjukskrivning fungerar för de som lider av psykisk ohälsa.

Till Dagens Nyheter säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson att problemet är att sjukskrivingarna riskerar att bli långa och att det inte är säkert att det hjälper att vara hemma, att det i stället kan leda till att det blir svårare att komma tillbaka till arbetet.

- Då måste vi titta på om vi kan göra något mer preventivt, om vi kan fungera på ett annat sätt, kanske till och med komma in tidigare så att det går att undvika själva sjukskrivningen och ändå få rätt hjälp, säger han.

Mikael Dubois på Unionen tycker det är bra att reglerna för sjukförsäkringen ses över eftersom de inte fungerar för dem som sjukskrivs för psykisk ohälsa. En erfarenhet är att tidsgränserna är för snäva, alltså att man prövas mot hela arbetsmarknaden efter 180 dagar. Den som drabbas av en depression behöver ofta längre tid för att vila och återhämta sig, påpekar han.

- Sedan har Ulf Kristersson en lite oroande ingång när han utgår från att det skulle vara bättre för de här människorna att komma tillbaka till arbetet och att man liksom ska göra det svårare för dem att sjukskriva sig för vila och återhämtning. Det stämmer säkert för vissa men inte för många andra där man blir sjukskriven på grund av en för hög arbetsbelastning eller för mycket stress, alltså där problemet bottnar i arbetet. Och en hög arbetsbelastning och stress brukar förr eller senare också resultera i konflikter på arbetsplatsen. Så man måste tänka på att det finns en ganska komplex problematik här.

-  Att då utforma system där man minskar möjligheten att komma bort från arbetsplatsen för att i lugn och ro vila upp sig och återhämta sig, det kanske inte heller alls är bra. Däremot har Kristersson också varit inne på att det ska vara lättare att komma tillbaka till ett annat arbete och det är bra.

Vad borde göras?

-  Man måste alltså vara lyhörd inför komplexiteten i problemet och se till att sjukförsäkringen utformas så att det finns en reell möjlighet för dem som drabbas av psykisk ohälsa att komma tillbaka till sitt arbete eller till ett annat arbete där man får använda sin kompetens och erfarenhet. Men då måste också sjukförsäkringen ge det tillräckliga utrymmet för vila och återhämtning som många behöver, säger Mikael Dubois.

- Det är också viktigt att arbeta mer förebyggande. Man skulle, som Unionen sagt ganska länge nu, kunna ta fram en psykosocial föreskrift kring den psykosociala arbetsmiljön, där man bättre ger föreskrifter för hur arbetsgivarna ska arbeta med de här frågorna. Sedan kan man även stärka företagshälsovården och ställa krav på att den ska ha kompetens att jobba med den psykosociala arbetsmiljön. Så fungerar det inte på många företag i dag.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Så ska äldre orka jobba längre

  Träning på arbetstid, kompetensutveckling och möjlighet att styra över sin arbetstid. Det är bara några av förslagen på vad arbetsgivare kan göra för att få seniora medarbetare att jobba längre, enligt en ny rapport.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.