Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

2012

Hemma hos Winston Smith finns en teleskärm som spottar ut propaganda och samtidigt spelar in allt han gör. Han vet inte när han blir observerad, bara att han blir det, vilket räcker för att hålla sig i skinnet. Handlingen är naturligtvis från George Orwells 1984, skriven i slutet av 1940-talet men ständigt lika aktuell. Känslan av att bli kontrollerad av någon annan dröjer sig kvar, skaver och kliar.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad 13 april 2012, kl 13:33

Men jag tänker så här, är det inte ännu farligare att forma en miljö där människor när en önskan om att kontrollera sig själva? Börja med att skapa ett samhälle där det allra finaste som finns är att synas. Helst i tv, men också i bloggar, på Twitter, Facebook, bilddagböcker, Linkedin. Visa vilka kläder du har, vilka filmer du sett, vad du använder för smink, vilka ställen du checkar in på.
Vem har läst dina inlägg? Vem har tryckt på gilla? Vem har kommenterat din bild?

Vi berättar gladeligen om oss själva oavsett om någon lyssnar eller inte. Och det vi pratar om registreras och kartläggs för att kunna erbjuda annonsörer en extremt träffsäker placering och kundanpassas i annonser som personanpassad reklam. På Facebook liksom på Google.


I stort sett allt vi gör registreras. När vi tar ut pengar från en bankomat, när vi är hemma med sjukt barn, när vi gör något brottsligt. Oftast gör det ingenting. Vi är siffror. Ettor och nollor i en burk, i en lista, i ett register. Men ibland kan ett utdrag betyda skillnaden mellan att få ett jobb eller inte. Att få en lön eller inte. Att få mat på bordet eller inte.
Sedan 2003 har antalet utdrag från belastningsregistret ökat från 40 700 till 177 000. Statistik som, enligt Rikspolisstyrelsen, sannolikt beror på att allt fler arbetsgivare enbart vill anställa personer med ett fläckfritt förflutet. Man begär också utdrag på vab och sjukskrivningar, allt för att sålla ut en arbetskraft som håller måttet.
Ibland kan en koll också betyda skillnaden mellan att få behålla ett jobb eller inte. Förra året sparkades tre anställda på ett callcenterföretag i Piteå sedan de sagt nedvärderande saker om sin chef på Facebook, en Mc Donalds-anställd man sparkades 2010 på grund av ett blogginlägg och en man som jobbade på dagis fick sparken på grund av sin profilbild på Facebook.

Var går gränsen mellan jobb och privatliv? Det är inte helt tydligt.

Våren 2009 kom en statlig utredning, Integritetsskydd i arbetslivet, som föreslog att arbetsgivare ska förbjudas att, utan lagstöd, begära att arbetssökande visar upp registerutdrag. När jag mejlade Hillevi Engström för ett år sedan och frågade vad som hänt med förslaget fick jag svar från hennes pressekreterare: " Frågan om integritet i arbetslivet är högt prioriterad för regeringen" Nu har det gått ytterligare ett år. Och för riksdagen tycks inte integritet vara särskilt prioriterat. För bara några veckor sedan röstades EU:s datalagringsdirektiv igenom, vilket innebär att trafikuppgifter lagras i minst sex månader. Ett sätt att jaga och spåra bovar säger en del. Integritetskränkande säger andra.

Men är det den kontrollen som är oroande? Datatrafiken sparas i ett halvår. Bilder, inlägg och kommentarer på Facebook äger du inte. Och de sparas, ja kanske för alltid. Den nya tekniken är bra på så många sätt, men kanske finns det anledning att reflektera en smula innan du nästa gång trycker på "Gilla".
Övrigt

Tips: 5 poddar för dig som jobbar

Tidningar och böcker i all ära, men ibland lär man sig bättre genom att lyssna på andras samtal.
Noa Söderberg Publicerad 12 oktober 2023, kl 06:00
En bok med ett par hörlurar runt och en kopp kaffe ovanpå.
Populärvetenskap, nördigt om pension eller mens på jobbet. Det finns poddar om arbetslivet som täcker det mesta. Här är 5 kanontips på lyssning. Foto: Colourbox.

1. FACK YOU!

Tre förtroendevalda från IF Metall pratar fackliga frågor och siktar brett: las, ledarskap, studiecirklar på jobbet och allt däremellan. Ofta med en expert som gäst. Kallar sig ”Sveriges största tvärfackliga podcast”.

2. MINPENSIONSPODDEN

Nördigt om pensionen och hur du kan påverka den. Ges ut av de svenska försäkringsbolagens branschorganisation tillsammans med staten. Ett av de senaste avsnitten gästas av Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

3. AI-PODDEN MED ATHER GATTAMI

Populärvetenskaplig teknikpodd med fokus på AI. Intervjuer med forskare, företagsledare och personer i produktion. Ett spännande exempel är en intervju med batteriföretaget Northvolts forskningschef för maskininläring.

4. JOBBFIKA

En podd från arbetsmiljöorganisationen Prevent om det gränslösa arbetslivet, mentorskap, mens på jobbet och mycket mer.

5. MÅNSKOTT

Nystartad dokumentärpodd om techvärldens baksidor. Till första säsongen utlovas avsnitt om världens största digitala bankrån och algoritmer som gör mer skada än nytta.