Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Allt du behöver veta om världshistorien.

Norstedts
Lars Sköld Publicerad 21 november 2011, kl 15:04

 Allt du behöver veta om världshistorien!? En kaxig titel, för vem bestämmer vad just du behöver veta om vad som har hänt ute i världen sedan Hedenhös? Annars är det inget större fel på den här boken. Den är en ambitiös genomgång om vad som hänt sedan de första människorna började gå upprätta till omkring 2000.

Nej, problemet ligger inte där. Problemet är det samma som i alla verk av det här slaget, där man komprimerar ett väldigt material på jämförelsevis få sidor. Texten blir så informationstät att man inte kommer ihåg vad man har läst för några meningar sedan.  

Därför brukar den här typen av böcker bli en sådan som står i bokhyllan och som man slår upp när man börjar diskutera hur det kom sig att Julius Caesar fick ihop det med Kleopatra eller om Churchill blev premiärminister före eller efter Hitlers överfall på Polen. Men läsa från pärm till pärm blir oftast för ansträngande. Personligen irriteras jag också av att texten ständigt bryts av siffror som hänvisar till små bilder som är insprängda här och var på uppslaget.

                

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Övrigt

Tips: 5 poddar för dig som jobbar

Tidningar och böcker i all ära, men ibland lär man sig bättre genom att lyssna på andras samtal.
Noa Söderberg Publicerad 12 oktober 2023, kl 06:00
En bok med ett par hörlurar runt och en kopp kaffe ovanpå.
Populärvetenskap, nördigt om pension eller mens på jobbet. Det finns poddar om arbetslivet som täcker det mesta. Här är 5 kanontips på lyssning. Foto: Colourbox.

1. FACK YOU!

Tre förtroendevalda från IF Metall pratar fackliga frågor och siktar brett: las, ledarskap, studiecirklar på jobbet och allt däremellan. Ofta med en expert som gäst. Kallar sig ”Sveriges största tvärfackliga podcast”.

2. MINPENSIONSPODDEN

Nördigt om pensionen och hur du kan påverka den. Ges ut av de svenska försäkringsbolagens branschorganisation tillsammans med staten. Ett av de senaste avsnitten gästas av Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

3. AI-PODDEN MED ATHER GATTAMI

Populärvetenskaplig teknikpodd med fokus på AI. Intervjuer med forskare, företagsledare och personer i produktion. Ett spännande exempel är en intervju med batteriföretaget Northvolts forskningschef för maskininläring.

4. JOBBFIKA

En podd från arbetsmiljöorganisationen Prevent om det gränslösa arbetslivet, mentorskap, mens på jobbet och mycket mer.

5. MÅNSKOTT

Nystartad dokumentärpodd om techvärldens baksidor. Till första säsongen utlovas avsnitt om världens största digitala bankrån och algoritmer som gör mer skada än nytta.