Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Heja Försäkringskassan!

Mina semesterdagar är nästan slut. Sommaren slukade majoriteten av dagarna men jag har också använt semester till att torka snor, spyor och hänga på vårdcentralen med ungarna.
Petra Rendik Publicerad 8 november 2011, kl 15:15

2008 infördes nya regler för vård av sjukt barn, vab. Föräldrar som är hemma med sjuka barn och tar ut tillfällig föräldrapenning måste skicka in en blankett till Försäkringskassan där förskolan eller skolan intygar att barnen verkligen stannat hemma. Inget intyg, inga pengar.

Måltavlan för de nya reglerna var fuskande mammor och pappor. Såna som lämnat friska barn till barnomsorgen och samtidigt anmält vab. Dessutom skulle reformen generera pengar till statskassan, så där 650 miljoner kronor närmare bestämt.

Nu menar Försäkringskassan att ur ett fuskhänseende har det inte blivit någon skillnad. Systemet är mest bara krångligt, så nu tycker man att det är lika bra att avskaffa intygstvånget.

Heja heja Försäkringskassan, för en gångs skulle har ni min röst.

Mina barn har inte blivit friska över en natt bara för att reglerna ändrats. Det verkar gälla andra barn i landet också. Så var är fuskarna?

Jag har slösat semesterdagar på att torka snor.  Det är mindre tidskrävande än att ringa Försäkringskassan om ett nytt intyg för det gamla har försvunnit i soporna eller i kaoset på förskolan. Ibland har jag inte ens anmält semester.

Jag vet, det är mitt val, ingen annans. Tanken att fuska har aldrig slagit mig.

Jag har inte tid att fuska. Jag har inte ork att fuska. Dessutom får jag panik bara jag är en dag sen med att lämna tillbaka hyrfilmerna.

Jag har vabbat oändligt många gånger. Varje gång får jag eller min sambo och alla andra föräldrar som är hemma med sjuka barn ett intyg som förskolan ska fylla i.

Blanketten lämnas till förskolepersonalen som med en unge i vardera handen något otåligt ber mig lägga intyget på sonens hylla. Med lite tur har jag fått tillbaka det, underskrivet och stämplat, några dagar senare. Ibland har intyget hamnat hos en vikarie som inte har större koll på rutinerna och i stället lägger sin energi på barnen.

Ett underskrivet intyg måste postas i tid. Annars inga pengar.

Sen har jag en kille som går i tvåan Han går själv till skolan. Jag eller hans pappa trycker intyget i hans lilla hand och säger åt honom att lämna till fröken

Intyget försvinner i samma sekund som han springer på en kompis på vägen och leken blir viktigare.

Så ska det vara, intyget är inte hans ansvar. 

Frågan är vems ansvar det är att stoppa fusket? Förskolans? Eller mitt som förälder?

När reglerna ändrades sa dåvarande socialförsäkringsministern Christina Husman Pehrsson till Sydsvenskan att det inte kommer att vara så bekvämt i början men att  förskollärare efter ett tag förhoppningsvis kommer att tycka att intygskravet känns naturligt.

Tre år senare tittar de pedagoger jag känner knappt om datumet på intyget stämmer med barnets frånvaro. De bara skriver under. När de har tid. För plötsligt har vinterkräksjukan slagit ner som en bomb och lämnat efter sig minst 10 intyg som ska skrivas under.

Nu hoppas Försäkringskassan ändå komma åt fusket genom att det ska falla på arbetsgivarens lott att lämna inkomstuppgifter till Skatteverket varje månad. För då kommer det att märkas om personer som anmäler vab ändå plockar ut full lön.

Kontrollansvaret ligger på Försäkringskassan och arbetsgivaren, inte förskolan.

Tack! Låt mig som förälder slippa ännu fler intyg och blanketter.

De som anmäler vab istället för att sjukskriva sig själva när de är sjuka och därmed slippa karensdag, vad ska vi göra med dem, undrar någon?

Skippa karensdagen. Men det är ju förstås en helt annan historia.

Övrigt

Tips: 5 poddar för dig som jobbar

Tidningar och böcker i all ära, men ibland lär man sig bättre genom att lyssna på andras samtal.
Noa Söderberg Publicerad 12 oktober 2023, kl 06:00
En bok med ett par hörlurar runt och en kopp kaffe ovanpå.
Populärvetenskap, nördigt om pension eller mens på jobbet. Det finns poddar om arbetslivet som täcker det mesta. Här är 5 kanontips på lyssning. Foto: Colourbox.

1. FACK YOU!

Tre förtroendevalda från IF Metall pratar fackliga frågor och siktar brett: las, ledarskap, studiecirklar på jobbet och allt däremellan. Ofta med en expert som gäst. Kallar sig ”Sveriges största tvärfackliga podcast”.

2. MINPENSIONSPODDEN

Nördigt om pensionen och hur du kan påverka den. Ges ut av de svenska försäkringsbolagens branschorganisation tillsammans med staten. Ett av de senaste avsnitten gästas av Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

3. AI-PODDEN MED ATHER GATTAMI

Populärvetenskaplig teknikpodd med fokus på AI. Intervjuer med forskare, företagsledare och personer i produktion. Ett spännande exempel är en intervju med batteriföretaget Northvolts forskningschef för maskininläring.

4. JOBBFIKA

En podd från arbetsmiljöorganisationen Prevent om det gränslösa arbetslivet, mentorskap, mens på jobbet och mycket mer.

5. MÅNSKOTT

Nystartad dokumentärpodd om techvärldens baksidor. Till första säsongen utlovas avsnitt om världens största digitala bankrån och algoritmer som gör mer skada än nytta.