Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Morötter och piskor

För många kan tanken på att ge morötter till de rika och piskor till de fattiga kännas något orättvis. Personligen tycker jag att det ger en väldigt dålig bismak.
Madeleine Danemo Publicerad 30 november 2009, kl 14:42

De tuffare reglerna i a-kassan är ett problem för många arbetslösa i idag. Endast ett fåtal får ut 80 procent av sin lön och hetsen efter ett nytt jobb påverkar kvaliteten för individen. Sämre jobb och lägre inkomster är något som blir konsekvenserna för många arbetslösa visar en studie gjord i Schweiz som är beställd av Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) i Uppsala. Detta stärks även av den tidigare studien "Hur påverkas de arbetslösa av sanktioner i arbetslöshetsförsäkringen".

Båda undersökningarna visar att när piskan viner för hårt så blir det ingen kvalitet på de arbetslösas situation. Detta känns inte direkt som en överraskning. Visst tvingas människor snabbt över till ett nytt jobb, men ett jobb som de är överkvalificerade för vilket ger dem en lägre inkomst.

De sociala trygghetssystemen är allt annat än trygga. Nya grupper söker sig till socialtjänsten för att få socialbidrag. Det är inte längre de mest marginaliserade som behöver samhällets hjälp. Nu står också vd:ar och höga tjänstemän i kö för att få ett möte med en utarbetad socialsekreterare. Det är människor som har haft en hög levnadsstandard som får sälja hus och hem för att kunna utkvittera de knappa fyratusen kronorna.

Det senaste utspelet är att sjukskrivna ska få mindre ersättning om de nu inte blir helt utförsäkrade och skyfflas tillbaka till Arbetsförmedlingen. När den sjukpenninggrundande inkomsten ska beräknas på vad man tjänat de senaste månaderna innebär detta att alla som av någon anledning inte haft full lön under den senaste tiden kommer att få en lägre ersättning vid sjukdom. Återigen ska de som inte har straffas.

Säga vad man vill om regeringen, men de har satt tonen och de fortsätter i samma melodi - mindre morötter och mera piskor till alla som inte lyckas hänga på den givna arbetslinjen.

Jag tror att fattiga och rika drivs av samma mål och ambitioner. Att skilja dessa åt skapar ett utanförskap som kommer att ta mycket lång tid att bygga upp igen.

Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.