Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Naturens hämnd

Jag har aldrig varit mycket för naturromantik men i sommar har jag ändrat uppfattning. Naturen är mäktig. Mycket mäktig. Och facket skulle faktiskt kunna lära sig ett och annat av den.
Johanna Rovira Publicerad 8 augusti 2012, kl 14:31
Johanna Rovira kommenterar

- Naturen är på väg att haverera, suckade en reptilskötare på Furuvik och berättade om jättesköldpaddorna Bibo och Poldi som nu skilt sig efter 115 års äktenskap.
- Sånt händer bara inte, konstaterade hon bekymrat och fortsatte med jeremiader om den smältande polarisen.

Jag tänkte svara något rappt och roligt, men bet ihop. Det berodde inte enbart på att jag kom att tänka på vargolyckan på Kolmården utan också att jag i sommar personligen fått uppleva naturens makt. Och dess hämndlystnad.

Det började med att de spanska mördarsniglarna fick för sig att besöka sin landsmaninnas nyförvärvade trädgård. Efter att ha skövlat min salladsodling hela tre gånger och glufsat i sig liljeskotten fick jag nog och förklarade krig. Ölfällor syntes mig som ett ofantligt slöseri med god dryck, så jag gick helt sonika ut i skymningen och petade ner varenda brun slemklump jag kunde finna i en stor hink som jag med varm hand överlämnade åt maken att ta hand om.

Denne något blödige man, brydde sig inte om att ta död på sniglarna utan tömde hinken i diket på andra sidan vägen, varför sniglarna raskt kravlade tillbaka in i trädgården och dessutom passade på att berätta vitt och brett för alla sniglar de mötte på vägen vilken utomordentligt gästfrihet som visades i vår trädgård.

Invasionen var ett faktum. Det var dags för det tunga artilleriet - en hink med salt vatten. I denna upplöstes de små spanskättlingarna till en slemmig illaluktande sörja, men det besynnerliga var att antalet sniglar fortsatte att vara konstant. Varje kväll hittade jag ganska exakt 200 nya mördarsniglar i trädgården. 

Oförtrutet fortsatte jag ändå min kamp trots att mördarsniglarna uppenbarligen reinkarnerades till ovanligt aggressiva mördarmyggor som attackerade mig så fort jag visade mig med hinken. Jag spottade naturen i ansiktet och krängde på mig en burkaliknande konstruktion och fortsatte jaga sniglar tills en kväll då jag sträckte ut handen efter en ovanligt fet rackare som kurade under en trädgårdsstol.

Just som jag skulle knipa tag över dess rygg upptäckte jag att den var luden....

Och här behöver jag troligtvis inte förklara mer för alla som liksom jag lider av en förlamande gnagarfobi - bara tanken på att jag var så nära att vidröra ett råttdjur ger mig än i denna stund intensiv hjärtklappning.

Skrikande rusade jag in i huset och erkände mig besegrad. Naturen hade vunnit - sniglarna får nu frossa bäst det gitter i vad som återstår av mina odlingar. När polarisen smält kommer trädgården troligtvis att ligga under vatten i alla fall.

Men fram till dess kunde både facket och dess medlemmar kanske lära ett och annat av naturens envetenhet. Obstinata arbetsgivare har liksom snigeljagare, alltid en akilleshäl - hjälper inte strejkhot och stämningar kan det mycket väl vara en liten murvel som får arbetsgivaren att kapitulera.  Hör gärna av dig till Kollega och berätta om du blivit lumpet behandlad av din arbetsgivare .

Övrigt

Tips: 5 poddar för dig som jobbar

Tidningar och böcker i all ära, men ibland lär man sig bättre genom att lyssna på andras samtal.
Noa Söderberg Publicerad 12 oktober 2023, kl 06:00
En bok med ett par hörlurar runt och en kopp kaffe ovanpå.
Populärvetenskap, nördigt om pension eller mens på jobbet. Det finns poddar om arbetslivet som täcker det mesta. Här är 5 kanontips på lyssning. Foto: Colourbox.

1. FACK YOU!

Tre förtroendevalda från IF Metall pratar fackliga frågor och siktar brett: las, ledarskap, studiecirklar på jobbet och allt däremellan. Ofta med en expert som gäst. Kallar sig ”Sveriges största tvärfackliga podcast”.

2. MINPENSIONSPODDEN

Nördigt om pensionen och hur du kan påverka den. Ges ut av de svenska försäkringsbolagens branschorganisation tillsammans med staten. Ett av de senaste avsnitten gästas av Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

3. AI-PODDEN MED ATHER GATTAMI

Populärvetenskaplig teknikpodd med fokus på AI. Intervjuer med forskare, företagsledare och personer i produktion. Ett spännande exempel är en intervju med batteriföretaget Northvolts forskningschef för maskininläring.

4. JOBBFIKA

En podd från arbetsmiljöorganisationen Prevent om det gränslösa arbetslivet, mentorskap, mens på jobbet och mycket mer.

5. MÅNSKOTT

Nystartad dokumentärpodd om techvärldens baksidor. Till första säsongen utlovas avsnitt om världens största digitala bankrån och algoritmer som gör mer skada än nytta.