Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Så här gör du en egen surdeg

Du behöver inte vara trendig storstadsbo för att sätta din egen surdeg. Här är ett enkelt recept för oss glada amatörer.
Åsa Frisk Publicerad 25 oktober 2011, kl 14:25

För att baka ett surdegsbröd behöver man först en surdegsgrund, det är den som utgör jäskraften i ett surdegsbröd, och det är den som ger brödet sin karaktär. Det tar ungefär 4-5 dagar. Man kan starta en surdeg på många olika sätt. Det här är ett sätt. Jag brukar använda rågmjöl då jag tycker det är lättare att få igång.

Dag 1, morgon

1 dl ljummet vatten

½ dl rågmjöl

Rör ihop vatten och mjöl i en plastburk som rymmer minst ½ liter. Lägg på lock men skruva inte fast det. Ställ på ett varmt ställe, gärna 20-25 grader. Låt blandningen stå i 3 dygn, skaka försiktigt burken morgon och kväll.

Dag 4, morgon

1 dl ljummet vatten

1,5 dl rågmjöl

Blanda i ytterligare mjöl och vatten. Rör om. Blandningen kommer nu att bli tjockare.

Dag 4, kväll

1 dl ljummet vatten

1 dl rågmjöl

Häll i vatten och mjöl och rör om.

Nu bör surdegen ha vuxit en hel del. Häll ut nästan allt men spara ungefär 1½ dl. På så vis håller du surdegen stark. Fyll på med mer mjöl och vatten. Om degen inte reser sig, låt den stå ytterligare 10-12 timmar innan du fortsätter. Konsistensen ska likna chokladmousse. Nu är det dags att baka med surdegen eller ställa in den i kylskåpet om du vill baka senare.

Så här håller du surdegen levande:

Surdeg förvaras i kylskåp. Jag försöker se till att inte ha för mycket surdeg i burken eftersom ju större surdeg desto hungrigare och mer mat kräver den. Och oftast räcker det med en liten klick surdeg i degen. Har jag mer än 50 gram i min burk häller jag ut överflödet. Jag matar med 150 gram vatten och 90 gram mjöl ungefär en gång i veckan. Rör ihop och låter stå i rumstemperatur 6-8 timmar. Ställ sedan in det i kylskåpet.

Tips

Låt brödet kalljäsa i kylskåpet över natten.

Ogräddade kanelbullar och kakdeg går utmärkt att frysa. Ta fram en stund innan gästerna kommer och grädda så har du "nybakat".

Övrigt

Tips: 5 poddar för dig som jobbar

Tidningar och böcker i all ära, men ibland lär man sig bättre genom att lyssna på andras samtal.
Noa Söderberg Publicerad 12 oktober 2023, kl 06:00
En bok med ett par hörlurar runt och en kopp kaffe ovanpå.
Populärvetenskap, nördigt om pension eller mens på jobbet. Det finns poddar om arbetslivet som täcker det mesta. Här är 5 kanontips på lyssning. Foto: Colourbox.

1. FACK YOU!

Tre förtroendevalda från IF Metall pratar fackliga frågor och siktar brett: las, ledarskap, studiecirklar på jobbet och allt däremellan. Ofta med en expert som gäst. Kallar sig ”Sveriges största tvärfackliga podcast”.

2. MINPENSIONSPODDEN

Nördigt om pensionen och hur du kan påverka den. Ges ut av de svenska försäkringsbolagens branschorganisation tillsammans med staten. Ett av de senaste avsnitten gästas av Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

3. AI-PODDEN MED ATHER GATTAMI

Populärvetenskaplig teknikpodd med fokus på AI. Intervjuer med forskare, företagsledare och personer i produktion. Ett spännande exempel är en intervju med batteriföretaget Northvolts forskningschef för maskininläring.

4. JOBBFIKA

En podd från arbetsmiljöorganisationen Prevent om det gränslösa arbetslivet, mentorskap, mens på jobbet och mycket mer.

5. MÅNSKOTT

Nystartad dokumentärpodd om techvärldens baksidor. Till första säsongen utlovas avsnitt om världens största digitala bankrån och algoritmer som gör mer skada än nytta.