Annons

Slå in julklapparna med stil

Publicerad 1 december 2014, kl 13:05

Ge bort extra snygga julklappar i år. Allt som krävs är bra redskap, lite kreativitet och fingertoppskänsla enligt giftwrap-artisten Annica Thorberg.

Julen är ett ypperligt tillfälle att experimentera och utnyttja sin kreativitet.  Allt kan användas till att slå in sina klappar på ett roligare sätt än med det traditionella papperet inhandlat i snabbkassan. Tygpåsar, skokartonger, kakburkar, stuvbitar eller tidningspapper. Det räcker ofta att ta en titt runt om hemma för att få inspiration och idéer till paket­inslagning.

– Skokartonger är perfekta att slå in i papper och använda. I stället för papper kan man slå in med serietidningar eller gamla kartor, säger Annica Thorberg, giftwrap-artist, och expert på att slå in paket.

Enligt japansk filosofi ska en inslagning spegla tillfället, vem som ska få presenten och vad man ger bort.

– Tänk till och våga vara lite personlig. Farfar kanske har en speciell stil som du vill ska visas genom en speciell inslagning. Använd till exempel sidenband eller fäst små udda julkulor på paketet eller rulla cigarrer av pappersbitar och fäst vid knuten, säger Annica Thorberg.

Något som Annica Thorberg anser vara viktigt är papperskvaliteten. Det bör vara 70 grams papper (70 gram per kvadratmeter). Det kan vara svårt att få tag på, men enfärgade, lite ribbade papper är oftast 70 gram.

– Papper med tomtar, änglar och slädar som finns vid kassan i matvarubutiken är inget att ha. Det är alldeles för tunt och går sönder. Det kan vara svårt att få tag på papper av god kvalitet men ett tips är att gå till någon kontorsvaruhandel.

Att våga strunta i de klassiska presentsnören som man vanligtvis krullar med sax är också ett tips från Annica. Garn, bast, sidenband är fint att använda i stället. Eller strunta helt i snören.

– Om man slagit in ett paket med en fin vikteknik kanske det inte ens behövs snören. Har man använt ett enfärgat papper kan man ta ett mönstrat papper och bara lägga som en bård över.

A och O med fin inslagning är att man måttar pappret ordentligt. Då slipper man klippa bort en decimeter på varje sida och knöla ihop det bäst det går. Lär man sig att måtta spar man papper.

(Klicka igång filmen ovan så får du en snabblektion i hur att skapa snyggaste klapparna! Och vill du sedan gå vidare till överkursen så följer du länken till höger.)

Bra att ha!

 • Dubbelhäftande tejp. Syns inte under papperskanten.
 • Bandsplittare. För att dela snören.
 • Sax. En vass sax som används till papper och inget annat.
 • Mönstersax. Få till fina kanter på etiketter.
 • Håltång. För att knyta fast egna etiketter.

Redan klar? Då kan du gå vidare till överkursen: se här.

Kommentarer

Super fiffigt och snyggt!
Tack för tipset!

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2014-12-04. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Drabbad av bore out

  Har du så lite att göra på jobbet att du blir håglös? Så känner många kontorsanställda i dag. Men det är inget man talar högt om, trots att ”bore out” till och med kan göra dig sjuk.

 • Läs även...

  Utvecklingsledighet dissas av facket

  Det är bra att staten tar tag i de yrkesverksammas behov av kompetensutveckling. Men man gör det på fel sätt,
  anser Unionen om förslaget om att anställda ska få betald
  ledighet för studier.

 • Läs även...

  Valresultatet kan påverka din jobbinsats

  Den som röstar på ett parti som förlorar kan prestera sämre på jobbet, enligt en kanadensisk studie. Mikael Wallsbeck, idrottspsykologisk rådgivare, menar att det krävs tydliga rutiner för att hantera en förlust.

 • Läs även...

  A-kassa stoppas efter förlikning

  Att få ekonomisk kompensation för fel som arbetsgivaren begått kan sätta käppar i hjulet för rätten till a-kassa. Det har tre Unionenmedlemmar fått erfara efter en ny dom i kammarrätten.

 • Läs även...

  "Jag vill förändra modebranschen"

  Louise Linderoths examenskollektion från Textilhögskolan, med kläder skapade utifrån en sittande position, väckte stor uppmärksamhet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.