• Transportföretaget drog tillbaka befordran när Unionenmedlemmen sade att han skulle vara föräldraledig. Foto: Jessica Gow / TT

Pappa fick inte bli chef

Publicerad 28 oktober 2015, kl 12:48

Ett transportföretag erbjöd en av sina speditörer tjänsten som teamchef. När speditören förklarade att han behövde vara föräldraledig i höst, drogs erbjudandet raskt tillbaka. Nu stämmer Unionen företaget för brott mot föräldraledighetslagen.

Unionenmedlemmen hade arbetat på företaget som speditör i fyra år, när han en dag blev inkallad till sin chef och fick erbjudande om att bli teamchef. Speditören tackade ja, men berättade samtidigt att han tänkte vara föräldraledig en del av hösten, när det var tänkt att han skulle tillträda som chef.

Då drog arbetsgivaren öronen åt sig och förklarade att tjänsten ”innebar vissa uppoffringar”. Trots att medlemmen kom med förslag på lösningar om hur han skulle kunna kombinera sin föräldraledighet med jobbet som chef, drog företaget tillbaka befordran och gick vidare med rekryteringen. 

Unionen stämmer nu transportföretaget på 75 000 kronor i skadestånd för att medlemmen blivit missgynnad på grund av att han velat vara föräldraledig.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Frilans Finans startar "gul" fackklubb

  Företaget Frilans Finans och Unionen har diskuterat möjligheten att teckna kollektivavtal. Men parterna stod för långt ifrån varandra. Nu har företaget startat en gul fackklubb.

 • Läs även...

  Karriär hindrar kvinnor att skaffa barn

  Var fjärde kvinna under 36 år väntar med att skaffa barn för att inte skada sin karriär, enligt en undersökning från Unionen. På Clas Ohlson jobbar man aktivt för att föräldraskap inte ska ses som ett hinder i karriären.

 • Läs även...

  "Viktigt att reglera sextrakasserier i avtal"

  Unionen ser positivt på ta upp skyldigheter om aktivt arbete för att förebygga sextrakasserier till förhandling om kollektivavtal. Men först måste diskrimineringslagen ändras.

 • Läs även...

  Var föräldraledig - blev av med jobbet

  När kvinnan kom tillbaka till jobbet efter sin barnledighet hade hon inga arbetsuppgifter kvar. Nu stämmer Unionen redovisningsfirman för brott mot föräldraledighetslagen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.