Annons
Annons
 • Peter Tálos har tagit ut full pappaledighet för att ta hand om dottern Karin. Foto: Heiko Junge / TT NTB

Pappa hemma var fjärde dag

Publicerad 10 februari 2014, kl 16:27

Trots att män är hemma allt mer med sina barn går utvecklingen mot ett jämställt uttag av föräldradagarna trögt. Enligt Försäkringskassan ökade pappors uttag endast med 0,4 procent under förra året, rapporterar Ekot.

Att pappors uttag fördubblats sedan år 2000 må ses som en positiv förbättring. Men faktum kvarstår att det med nuvarande takt kommer dröja ända till 2040 innan föräldradagarna delas lika mellan mor och far. Försäkringskassans statistik visar att män tog ut en fjärdedel, eller 24,8 procent, av dagarna med föräldrapenning under 2013. Att jämföra med 24,4 procent förrförra året.

Trots siffrorna och trots att kvinnorna enligt Försäkringskassan fortfarande är familjernas projektledare säger myndighetens familjeekonomiska talesperson, Niklas Löfgren, att det går åt rätt håll. Dessutom menar han att insatser som öronmärkta månader och jämställdhetsbonus gjort att det lönar sig för många att dela lika på ledigheten.

- De ekonomiska förutsättningarna för stora grupper i samhället finns redan på plats, säger Niklas Löfgren till Ekot.

 • Läs även...

  Så ökade antalet kvinnliga sökande till TietoEvry

  TietoEvry ändrade några få ord i en jobbannons. Då lyckades de locka till sig 32 procent fler kvinnor.

 • Läs även...

  Debatt: Sluta besluta med reptilhjärnan

  Att rekrytera med reptilhjärnan som är fullproppad med fördomar kan kännas enkelt men får förödande effekter på en arbetsplats. Det gör att vissa grupper får en gräddfil medan andra slår i glastaket, skriver Julia Sandberg.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.