Annons
 • Peter Tálos har tagit ut full pappaledighet för att ta hand om dottern Karin. Foto: Heiko Junge / TT NTB

Pappa hemma var fjärde dag

Publicerad 10 februari 2014, kl 16:27

Trots att män är hemma allt mer med sina barn går utvecklingen mot ett jämställt uttag av föräldradagarna trögt. Enligt Försäkringskassan ökade pappors uttag endast med 0,4 procent under förra året, rapporterar Ekot.

Att pappors uttag fördubblats sedan år 2000 må ses som en positiv förbättring. Men faktum kvarstår att det med nuvarande takt kommer dröja ända till 2040 innan föräldradagarna delas lika mellan mor och far. Försäkringskassans statistik visar att män tog ut en fjärdedel, eller 24,8 procent, av dagarna med föräldrapenning under 2013. Att jämföra med 24,4 procent förrförra året.

Trots siffrorna och trots att kvinnorna enligt Försäkringskassan fortfarande är familjernas projektledare säger myndighetens familjeekonomiska talesperson, Niklas Löfgren, att det går åt rätt håll. Dessutom menar han att insatser som öronmärkta månader och jämställdhetsbonus gjort att det lönar sig för många att dela lika på ledigheten.

- De ekonomiska förutsättningarna för stora grupper i samhället finns redan på plats, säger Niklas Löfgren till Ekot.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Pappor med högre lön tar ut fler dagar

  Föräldrar med låga löner tar ut fler dagar med föräldrapenning under barnets första år, enligt Försäkringskassan. En annan studie visar dock att pappor som tjänar bra tar ut mer föräldraledighet än fäder med lägre inkomst.

 • Läs även...

  Nya regler för föräldrar

  Fler reserverade månader för vardera förälder och möjlighet att lämna över en del av sin rätt till föräldrapenning till morfar. Det föreslår utredningen för den nya föräldraförsäkringen som lämnades över till socialminister Annika Strandhäll under måndagen.

 • Läs även...

  Extrema löneskillnader i fotbollen

  Spelplanen är lika stor, matcherna lika långa och bollen ser likadan ut. Men löneskillnaderna mellan spelarna i dam- och herrallsvenskan är markanta. De kvinnliga SM-vinnarna 2017 tjänade bara en femtedel av vad de manliga gjorde.

 • Läs även...

  Unionen hoppas på avtal för damerna

  Unionen vill teckna kollektivavtal för kvinnliga fotbollsspelare och diskussioner pågår.

 • Läs även...

  Kvinnor rankas som bättre chefer

  Kvinnor överträffar män i flertalet önskade ledaregenskaper, visar en ny amerikansk studie. Manliga chefer är egentligen bara bättre på två saker: teknisk eller professionell expertis och att utveckla strategiska perspektiv.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.