• Peter Tálos har tagit ut full pappaledighet för att ta hand om dottern Karin. Foto: Heiko Junge / TT NTB

Pappa hemma var fjärde dag

Publicerad 10 februari 2014, kl 16:27

Trots att män är hemma allt mer med sina barn går utvecklingen mot ett jämställt uttag av föräldradagarna trögt. Enligt Försäkringskassan ökade pappors uttag endast med 0,4 procent under förra året, rapporterar Ekot.

Att pappors uttag fördubblats sedan år 2000 må ses som en positiv förbättring. Men faktum kvarstår att det med nuvarande takt kommer dröja ända till 2040 innan föräldradagarna delas lika mellan mor och far. Försäkringskassans statistik visar att män tog ut en fjärdedel, eller 24,8 procent, av dagarna med föräldrapenning under 2013. Att jämföra med 24,4 procent förrförra året.

Trots siffrorna och trots att kvinnorna enligt Försäkringskassan fortfarande är familjernas projektledare säger myndighetens familjeekonomiska talesperson, Niklas Löfgren, att det går åt rätt håll. Dessutom menar han att insatser som öronmärkta månader och jämställdhetsbonus gjort att det lönar sig för många att dela lika på ledigheten.

- De ekonomiska förutsättningarna för stora grupper i samhället finns redan på plats, säger Niklas Löfgren till Ekot.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Många föräldradagar tas aldrig ut

  Drygt 3,7 miljoner. Så många föräldrapenningdagar har brunnit inne för föräldrar sedan 2010. Det framgår av statistik från Försäkringskassan.

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Pappor med högre lön tar ut fler dagar

  Föräldrar med låga löner tar ut fler dagar med föräldrapenning under barnets första år, enligt Försäkringskassan. En annan studie visar dock att pappor som tjänar bra tar ut mer föräldraledighet än fäder med lägre inkomst.

 • Läs även...

  Kvinnor drabbas hårdast av krisen

  Det kommer bli tufft på svensk arbetsmarknad under lång tid framöver. Det spår Unionen i sin konjunkturrapport. Och hårdast kommer coronakrisen slå mot kvinnliga tjänstemän.

 • Läs även...

  Eva Nordmark: "Saknas stöd för höjning av a-kassan"

  Intervjun med Eva Nordmark gjordes den 25 februari, före coronakrisen.

  Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) anser att staten måste ta ett större ansvar för a-kassan. Hon vill bland annat att taket i försäkringen höjs.

 • Läs även...

  Företag inför gratis mensskydd på jobbet

  568 toaletter runt om på landets arbetsplatser är för närvarande menssäkrade. Att det finns gratis mensskydd på jobbet, likväl som det finns plåster, är en fråga om jämställdhet och en utmärkt idé, menar bland andra Unionen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.