Annons
 • Pappor i Sverige tar ut mindre än en tredjedel av föräldraledigheten och allra sämst är män i privat sektor. Foto: Tekso/Colourbox

Pappor sätter kollegor framför barn

Publicerad 31 januari 2019, kl 15:20

Pappor i Sverige, främst inom den privata sektorn, har gått på en myt. Anledningen att så få tar ut föräldraledigt är, enligt en ny studie, att papporna är lojala mot sina kollegor och vill leva upp till bilden av den ”ideale anställda”.

Sverige toppar visserligen ligan över länder där pappor tar ut föräldraledighet – icke desto mindre tar pappor i Sverige ut mindre än en tredjedel av föräldraledigheten. Män som jobbar i den privata sektorn är sämst på att ta pappaledigt.  

Forskare vid Göteborgs universitet har undersökt varför och kommit fram till att ett av hindren för papporna att vara hemma längre är att företagen struntar i att ta in vikarier för att ersätta den pappaledige och i stället kallt räknar med att arbetskamrater täcker upp. För att inte ställa till det för kollegorna, väljer papporna att begränsa sin frånvaro.

Studien visar också att den informella arbetsplatskulturen grundar sig i myten om den ”ideale anställde”, det vill säga den anställde som sätter jobbet före barn och familj. Forskarna menar att normen som råder är olycklig för alla parter eftersom arbetsgivarna faktiskt skulle tjäna på att uppmuntra män att ta ut sin föräldraledighet.

– De får lojala anställda och de blir attraktiva företag att arbeta i, säger Philip Wang, forskare i psykologi, i ett pressmeddelande.

Generösa lagar om föräldraledighet räcker inte för att få ett jämlikt föräldraskap, men det skickar ändå ut viktiga signaler, konstaterar forskarna som jämfört pappaledighet i flera länder.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Lite mindre bittra druvor i Sydafrika

  Sydafrikas vinarbetare lever som statare gjorde i Sverige för hundra år sedan trots upprepade rapporter om misär och missförhållanden. Unionenklubben på Systembolaget tog initiativ till ett projekt som ska ge vinarbetarna ett drägligare liv och vinet därifrån lite mindre bitter eftersmak.

 • Läs även...

  Hårdare krav på kvinnliga chefer

  Vad ser du för egenskaper hos en riktigt bra chef? Kompetens är viktigast, men är extra viktigt om du är kvinna, svarar cheferna själva i en ny undersökning från Ledarna.

 • Läs även...

  Snabb ökning av kvinnor i gruvorna

  Kvinnor vinner snabbt mark inom den så länge starkt mansdominerade gruvnäringen. Både beroende på ny teknik och gruvbolagens jämställdhetsarbete, enligt en avhandling. Därmed har också pinuppbilderna på Boliden försvunnit.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.