Annons
Annons
 • Pappor i Sverige tar ut mindre än en tredjedel av föräldraledigheten och allra sämst är män i privat sektor. Foto: Tekso/Colourbox

Pappor sätter kollegor framför barn

Publicerad 31 januari 2019, kl 15:20

Pappor i Sverige, främst inom den privata sektorn, har gått på en myt. Anledningen att så få tar ut föräldraledigt är, enligt en ny studie, att papporna är lojala mot sina kollegor och vill leva upp till bilden av den ”ideale anställda”.

Sverige toppar visserligen ligan över länder där pappor tar ut föräldraledighet – icke desto mindre tar pappor i Sverige ut mindre än en tredjedel av föräldraledigheten. Män som jobbar i den privata sektorn är sämst på att ta pappaledigt.  

Forskare vid Göteborgs universitet har undersökt varför och kommit fram till att ett av hindren för papporna att vara hemma längre är att företagen struntar i att ta in vikarier för att ersätta den pappaledige och i stället kallt räknar med att arbetskamrater täcker upp. För att inte ställa till det för kollegorna, väljer papporna att begränsa sin frånvaro.

Studien visar också att den informella arbetsplatskulturen grundar sig i myten om den ”ideale anställde”, det vill säga den anställde som sätter jobbet före barn och familj. Forskarna menar att normen som råder är olycklig för alla parter eftersom arbetsgivarna faktiskt skulle tjäna på att uppmuntra män att ta ut sin föräldraledighet.

– De får lojala anställda och de blir attraktiva företag att arbeta i, säger Philip Wang, forskare i psykologi, i ett pressmeddelande.

Generösa lagar om föräldraledighet räcker inte för att få ett jämlikt föräldraskap, men det skickar ändå ut viktiga signaler, konstaterar forskarna som jämfört pappaledighet i flera länder.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Sportföretag förtegna om kläders ursprung

  Hur vet du att din träningströja inte tillverkats på en fabrik med bedrövliga arbetsförhållanden? Kommer tröjan från Team Sportia eller Sportamore kan du glömma att få reda på var och hur den tillverkats.

 • Läs även...

  ”Många gubbar tycker att hockey är för män”

  Hockeyspelaren och sportchefen Erika Grahm är väl insatt i jämställdhetsproblemen inom hockeyn. Trots de stora löneskillnaderna mellan damer och herrar menar hon att det först och främst är attityderna som behöver förändras.

 • Läs även...

  Stora löneskillnader i hockeyn

  En manlig hockeyspelare tjänar i snitt 121 000 kronor i månaden. En kvinna får nöja sig med 5 500 kronor. Nu kräver Unionen medvetna satsningar på damhockeyn.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.