• IF Metalls koppling till Socialdemokraterna sätter käppar i hjulet för ett samarbete med Unionen. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Partipolitik i vägen för nytt storfack

Publicerad 30 augusti 2017, kl 16:55

Tjänstemän och arbetare, förenen eder? Unionen utesluter inte ett nytt superfack för båda grupperna i framtiden.
– Men jag tror att det är en bit kvar dit, säger Unionens 2:e vice ordförande Marina Åman som menar att den största skiljelinjen ligger i att Unionen till skillnad från IF Metall är partipolitiskt obundet.

Idén om ett gemensamt fack för tjänstemän och arbetare kommer från IF Metalls nya ordförande Marie Nilsson. På vårens kongress tog hon upp att de båda gruppernas jobb alltmer glider in i varandra, berättar Dagens Arbete. 

Marie Nilsson är tydlig med att det i första hand är Unionen som hon ser som en tänkbar partner.

Från Unionens sida är man inte överraskad över utspelet.

– Gemenskapen med de man jobbar tillsammans med är en del av vår organisationsidé. Vi tror att problemen på en arbetsplats är likartade oavsett vilket yrke man har. Därför är det här inte någon främmande tanke, säger Marina Åman, Unionens andre vice ordförande, som också påpekar att de båda förbunden sedan länge har många gemensamma intressen och samarbeten, framför allt i samband med avtalsrörelserna.

Däremot tror hon inte att tiden är mogen för ett samgående. Det största hindret är enligt henne att Unionen är partipolitiskt obundet, medan IF Metall samverkar med Socialdemokraterna.

– Det vill vi fortsätta vara, för det gynnar våra medlemmar bäst. Det är en sådan grundläggande del av vår organisation. Därför är ett samgående inte aktuellt just nu.

Kan ett samgående bli verklighet framöver?
– Det är svårt att förutspå framtiden. Just nu sker många förändringar på arbetsmarknaden, inte minst som en följd av digitaliseringen. Det man kan konstatera är att vi, liksom alla fackförbund, behöver utvecklas. Framtiden får utvisa vart den utvecklingen för oss, säger Marina Åman.

Finns det några risker med att ett fack blir alltför stort och starkt?
– Det kan finnas något att vinna på mångfalden också, även om en grundläggande idé i den fackliga rörelsen är att vi blir starkare tillsammans. Vi måste alltid se till medlemsnyttan. Finns det ingen sådan ska man inte gå vidare. Det finns inget egenvärde i att bygga ett imperium.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Färre klubbar trots medlemsökning

  Större inflytande på arbetsplatserna. Det är en av Unionens viktigaste målsättningar. Men trots en stor medlemsökning har antalet klubbar och förtroendevalda minskat rejält. Det visar en genomgång som Kollega har gjort.

 • Läs även...

  Så vill Unionen gå vidare med #MeToo

  I kölvattnet av #MeToo vittnar kvinnor över hela arbetsmarknaden om en arbetsmiljö med sexism, kränkningar och övergrepp. Så här vill Unionen gå vidare.

 • Läs även...

  Kvinnor i facket vittnar om sextrakasserier

  1 500 kvinnor från fackföreningsrörelsen kräver ett stopp på sexismen i ett offentligt upprop. Susanne Persson blev flera gånger kränkt av fackliga kamrater under sin tid i Unionens regionstyrelse.

 • Läs även...

  Unionen oväntat stort

  15 000 nya medlemmar anslöt sig till Unionen förra året som nu är över 660 000 medlemmar stort. Trots att ökningen var större än väntat vill förbundet fortsätta växa och fokuserar på högskoleutbildade tjänstemän.

 • Läs även...

  Unionen tände inte på motion om tänder

  Unionenmedlemmen Sara Ortsäter fick några spännande idéer och skickade tre motioner till förbundet. Trots att inte förbundet nappade på alla hennes förslag är hon nöjd med utgången.

 • Läs även...

  Så ofta strejkar Unionen

  Under Unionens tio första år har förbundet tagit till strejkvapnet sex gånger. Det innebär att Unionen hamnar på tredje plats om man listar antalet strejker bland de svenska fackförbunden.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.