• IF Metalls koppling till Socialdemokraterna sätter käppar i hjulet för ett samarbete med Unionen. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Partipolitik i vägen för nytt storfack

Publicerad 30 augusti 2017, kl 16:55

Tjänstemän och arbetare, förenen eder? Unionen utesluter inte ett nytt superfack för båda grupperna i framtiden.
– Men jag tror att det är en bit kvar dit, säger Unionens 2:e vice ordförande Marina Åman som menar att den största skiljelinjen ligger i att Unionen till skillnad från IF Metall är partipolitiskt obundet.

Idén om ett gemensamt fack för tjänstemän och arbetare kommer från IF Metalls nya ordförande Marie Nilsson. På vårens kongress tog hon upp att de båda gruppernas jobb alltmer glider in i varandra, berättar Dagens Arbete. 

Marie Nilsson är tydlig med att det i första hand är Unionen som hon ser som en tänkbar partner.

Från Unionens sida är man inte överraskad över utspelet.

– Gemenskapen med de man jobbar tillsammans med är en del av vår organisationsidé. Vi tror att problemen på en arbetsplats är likartade oavsett vilket yrke man har. Därför är det här inte någon främmande tanke, säger Marina Åman, Unionens andre vice ordförande, som också påpekar att de båda förbunden sedan länge har många gemensamma intressen och samarbeten, framför allt i samband med avtalsrörelserna.

Däremot tror hon inte att tiden är mogen för ett samgående. Det största hindret är enligt henne att Unionen är partipolitiskt obundet, medan IF Metall samverkar med Socialdemokraterna.

– Det vill vi fortsätta vara, för det gynnar våra medlemmar bäst. Det är en sådan grundläggande del av vår organisation. Därför är ett samgående inte aktuellt just nu.

Kan ett samgående bli verklighet framöver?
– Det är svårt att förutspå framtiden. Just nu sker många förändringar på arbetsmarknaden, inte minst som en följd av digitaliseringen. Det man kan konstatera är att vi, liksom alla fackförbund, behöver utvecklas. Framtiden får utvisa vart den utvecklingen för oss, säger Marina Åman.

Finns det några risker med att ett fack blir alltför stort och starkt?
– Det kan finnas något att vinna på mångfalden också, även om en grundläggande idé i den fackliga rörelsen är att vi blir starkare tillsammans. Vi måste alltid se till medlemsnyttan. Finns det ingen sådan ska man inte gå vidare. Det finns inget egenvärde i att bygga ett imperium.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Många ser inte förbundet som en stark röst

  Unionen vill gärna synas och höras på den offentliga arenan. Men ännu är man inte där – bara 30 procent av medlemmarna anser att förbundet är en stark röst i samhällsdebatten.

 • Läs även...

  PR-branschen kräver jämställda och trygga anställningar

  Nu har Metoo-rörelsen kommit till PR- och kommunikationsbranschen där över 2 000 kvinnor protesterar mot trakasserier och sexism. Unionen uppmanar medlemmar i branschen att bilda fackklubb och att kräva kollektivavtal.

 • Läs även...

  Medlemmar på SR uppmanas lämna facket

  Journalistförbundets (SJF) ordförande på Sveriges Radio råder medlemmar att lämna förbundet för att öka chansen att få jobba kvar. Orsaken är att Unionens kollektivavtal, till skillnad från SJF:s, gör det möjligt för SR att stapla visstider på varandra i upp till tio år.

 • Läs även...

  "Vi har alltid varit stridbara"

  På Sveriges Radio, SVT och UR gör sig fackklubbarna redo för 75-årsfirande. Eftersom företaget inte har kunnat konkurrera med höga löner har facket kämpat för bra arbetstider och villkor.

 • Läs även...

  Viktor vågade satsa på VR

  När virtual reality var på framväxt tänkte Viktor Peterson inte missa ännu ett tillfälle att haka på något nytt. Han sade upp sig och startade eget.
  - Visst har det hänt att jag tänkt ”Vad har jag gjort?!” Men nu har jag faktiskt roligt varje dag, säger Viktor.

 • Läs även...

  "Företaget bryr sig inte om arbetsmiljön"

  Ideliga omorganisationer utan tanke på medarbetarna. Så ser vardagen ut på ett stort svenskt företag, enligt fackklubben.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.