Annons
Annons

Passa på att D-frossa i påsk

Publicerad 18 april 2011, kl 14:07

Efter en solfattig vinter har vi nu chans att fylla på våra D-vitaminförråd. Solen ska skina, har det utlovats, och på många påskbord finns sill, lax och ägg.

D-vitaminer, som är viktiga för kalkbalansen i skelett och tänder, får vi i oss på två sätt, det ena är via maten och det andra är att vara ute i solen. Då bildas vitaminet i huden.

Det behövs inte mycket sol. Livsmedelverket anser att solljus på ansikte, armar och ben två-tre gånger i veckan, cirka sex-åtta minuter per gång, täcker behoven. Det fiffiga med vitaminet är att det går att lagra. Kroppen kan alltså ta av förråden under den mörka årstiden. Men till slut måste de fyllas på.

I maten finns D-vitamin i fisk, främst i fet fisk som lax, sill och makrill. Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin. Även mini-, lätt- och mellanmjölk, margarin och matfettsblandningar är viktiga källor, eftersom de berikas med D-vitamin.

Brist på D-vitamin kan orsaka rakit, engelska sjukan, hos barn och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna. Men för stora mängder är giftigt och kan leda till njursvikt. Att äta mycket D-vitaminrik mat är inte farligt. Det är först om man stoppar i sig flera olika kosttillskott som innehåller D-vitamin som hälsan äventyras.  

Eva Karlsson
Lediga jobb
 • Läs även...

  Fullt möjligt att förhindra mobbning

  Det behöver inte vara svårt att förhindra mobbning. När medarbetarna får vara med och upptäcka problem går det att göra något åt dem.

 • Läs även...

  De mobbades röst

  Kollegas reportage om mobbning i arbetslivet har väckt många reaktioner. Här är några läsares erfarenheter.

 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Osjälviskhet lönar sig

  Börja bry dig om andra. Det kan vara ett fungerande tips för den som vill ha högre lön, visar ny forskning.

 • Läs även...

  De heter det de gör

  Båtbyggaren och ensamseglaren Sven Yrvind ville ha ett efternamn som passade honom – och det han gör. Han är inte ensam om att ha ett namn som hör ihop med jobbet, men för de flesta är det en tillfällighet.

 • Läs även...

  Hur vet jag att kollegan dricker för mycket?

  Andelen samtal till Alna, experter på skadligt bruk i arbetslivet, ökade med 30 procent under coronavåren. Alna misstänker att samtalen kommer fortsätta stiga under hösten på grund av ökat hemarbete.

 • Läs även...

  Många lider av kronisk sömnbrist

  Varje natt under arbetsveckan förlorar vi en halv timmes sömn. Men sömnbristen skulle kunna avhjälpas med mer flexibla arbetstider, tror en av forskarna bakom en ny studie.

 • Läs även...

  Kvinnor äter ensamma på tjänsteresan

  Kvinnor är mer prismedvetna, medan män söker sig till sociala sammanhang när de ska äta sin mat. Det visar en ny avhandling, om hur vi inmundigar våra måltider under tjänsteresor, från Umeå universitet.