Annons
Annons

Passa på att D-frossa i påsk

Publicerad 18 april 2011, kl 14:07

Efter en solfattig vinter har vi nu chans att fylla på våra D-vitaminförråd. Solen ska skina, har det utlovats, och på många påskbord finns sill, lax och ägg.

D-vitaminer, som är viktiga för kalkbalansen i skelett och tänder, får vi i oss på två sätt, det ena är via maten och det andra är att vara ute i solen. Då bildas vitaminet i huden.

Det behövs inte mycket sol. Livsmedelverket anser att solljus på ansikte, armar och ben två-tre gånger i veckan, cirka sex-åtta minuter per gång, täcker behoven. Det fiffiga med vitaminet är att det går att lagra. Kroppen kan alltså ta av förråden under den mörka årstiden. Men till slut måste de fyllas på.

I maten finns D-vitamin i fisk, främst i fet fisk som lax, sill och makrill. Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin. Även mini-, lätt- och mellanmjölk, margarin och matfettsblandningar är viktiga källor, eftersom de berikas med D-vitamin.

Brist på D-vitamin kan orsaka rakit, engelska sjukan, hos barn och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna. Men för stora mängder är giftigt och kan leda till njursvikt. Att äta mycket D-vitaminrik mat är inte farligt. Det är först om man stoppar i sig flera olika kosttillskott som innehåller D-vitamin som hälsan äventyras.  

Eva Karlsson