• Många går tillbaka till att leva tonårsliv, efter pensioneringen, enligt en undersökning. På bilden Jerry Williams, född 1942, som rockar loss på Skansens stora scen som om det inte fanns en morgondag. Foto: Leif R Jansson/TT

Pensionärer i Sverige lever som tonåringar

Publicerad 8 december 2014, kl 10:32

Sjuttio är det nya femtio. Det konstaterar forskare som bekräftar ny statistik om att pensionärer i Sverige är friskast i hela Europa. Många går tillbaka till att leva tonårsliv efter att de gått i pension, hävdar forskare.

Kvinnor i Sverige har en förväntad medellivslängd på 83,7 år medan männen förväntas lämna in vid 80,1 år och därmed är de mest långlivade männen i Europa, enligt SvD, som tagit del av data från statistikbyrån Eurostat.

Går du i pension vid 65 kan du således se fram emot 14-15 år innan åldern börjar ta ut sin rätt.  Om du inte lever ett allt för utsvävande liv efter pensionen vill säga – enligt forskaren Ingemar Skoog, som sedan 70-talet följt olika generationer av 70-åringar, menar i Svenska Dagbladet, att många av dagens pensionärer har en livsstil och gör saker som påminner om ett tonårsliv.

Att de är krya nog att göra det beror enligt honom på att dagens äldre haft ett bättre arbetsliv än sina föregångare som jobbade sexdagarsvecka fram till slutet av 60-talet och inte hade semesterrätt förrän 1938.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  Fler män ger inte högre löner

  Låglöneyrken är ofta kvinnodominerade. Men när Medlingsinstitutet undersökte saken fann man inga belägg för att en ändrad könsbalans i ett yrke påverkar lönen.

 • Läs även...

  Osjälviskhet lönar sig

  Börja bry dig om andra. Det kan vara ett fungerande tips för den som vill ha högre lön, visar ny forskning.

 • Läs även...

  De heter det de gör

  Båtbyggaren och ensamseglaren Sven Yrvind ville ha ett efternamn som passade honom – och det han gör. Han är inte ensam om att ha ett namn som hör ihop med jobbet, men för de flesta är det en tillfällighet.

 • Läs även...

  Blev avskedad på sms

  ”Krya på dig, men om du sjukskriver dig så kan du betrakta dig som färdig med jobbet här.” Så skrev en chef till sin medarbetare på en tandklinik i sydöstra Sverige. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren på 200 000 för brott mot las och utebliven lön.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.