• AMF är ett av sex pensionsbolag som får bottenbetyg för sitt hållbarhetsarbete. Foto: Hasse Holmberg / TT

Pensionsbolag dåliga på hållbarhet

Publicerad 4 augusti 2014, kl 14:59

Oroar du dig över om dina pensionspengar placeras på ett etiskt försvarbart sätt? Kanske är oron befogad. Hälften av de stora pensionsbolagen får underkänt när det kommer till hållbarhetsarbete.

Pensionsförsäkringsförmedlaren Söderberg & Partners har utvärderat tolv stora pensionsbolag utifrån hur väl deras hållbarhetsarbete ser ut. Hälften av bolagen får underkänt betyg och endast tre får klart godkänt. Högst betyg får Swedbank och SPP tack vare att de får godkänt i tre av de fyra kategorier som jämförts.

Tillsammans förvaltar de tolv bolagen nära 2 000 miljarder kronor. Söderberg & Partners menar att pensionsbolag är särskilt väl lämpade att arbeta med hållbarhetsfrågor eftersom de investerar långsiktigt och har ”etablerade marknadsrelationer”.

- Det här är stora företag med mycket pengar under förvaltning, de skulle kunna göra stor skillnad på många områden om de ansträngde sig, säger Kajsa Brundin, livbolagsanalytiker på Söderberg & Partners, i ett pressmeddelande.

Grönt betyg
Folksam
SPP
Swedbank

Gult betyg
Alecta
KPA
Skandia

Rött betyg
AMF
Handelsbanken Liv
Länsförsäkringar Liv
Nordea Liv
SEB Nya
SEB Gamla

Hållbarhetsarbete

CSR eller hållbarhetsarbete innefattar ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. Det kan till exempel handla om miljöansvar och mänskliga rättigheter.

Analysen är baserad på publik information, intervjuer och en enkätundersökning där pensionsbolagen fått svara på frågor om hur deras hållbarhetsarbete går till.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Han tar över Svenskt Näringsliv

  Jan-Olof Jacke, vd för Astra Zeneca blir ny vd för Svenskt Näringsliv.
  – Det är en klok man som förstår vikten av bra dialog och det hoppas jag att han lyckas föra vidare hos Svenskt Näringsliv, säger Mikael Hansson, ordförande för Unionenklubben på Astra Zeneca i Mölndal

 • Läs även...

  Guldpeng ska få fart på jämställdheten

  Svenskt arbetsliv är inte jämställt. Det vill Unionen ändra på genom att prisa företag som satsar på jämställdhet.
  — Det är människorna på arbetsplatserna som ska se till att det händer något, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Kön avgör startups framgång

  Startups drivna av kvinnor är mer framgångsrika – om de backas upp av andra kvinnor.

 • Läs även...

  Parterna går ihop om pensionsinfo

  PTK, LO och Svenskt Näringsliv ska bilda ett gemensamt bolag för information om försäkringar och pensioner som tecknas via kollektivavtal. Bolaget ska rikta sig till såväl tjänstemän och arbetare som arbetsgivare.

 • Läs även...

  Medlemmarna tycker till inför avtalsrörelsen

  Mer semester till äldre, en klausul för jämställda löner och en särskild låglönesatsning. Det innebär några av avtalsmotionerna till Unionens förbundsråd.

 • Läs även...

  Medlemmar i rättegång mot Unionen

  För sju år sedan gick Unionen med på en försämring av avtalet för SAS kabinpersonal. Det orsakade raseri bland många medlemmar och 186 av dem stämde Unionen. I går avslutades rättegången.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.