Hoppa till huvudinnehåll
Pension

”Pensionsspararnas pengar är inte hotade”

Swedbanks vd fick på torsdagen sparken efter misstankar om att banken har varit inblandad i penningtvätt. Handeln med aktien, som rasat 15 procent på två dagar, stoppades också. Men enligt en av bankens storägare, pensionsbolaget Alecta, behöver pensionsspararna inte känna någon oro för sina investeringar.
Kamilla Kvarntorp Publicerad 28 mars 2019, kl 15:56
Henrik Montgomery/TT
Henrik Montgomery/TT

Uppdrag granskning och SVT Nyheter har avslöjat att Swedbanks kontor i Baltikum kan ha använts för penningtvätt under perioden 2007-2015. Enligt granskningen ska 50 av bankens kunder, som visar tydliga signaler på att ha gjort sig skyldiga till penningtvätt, ha gjort transaktioner för motsvarande 40 miljarder svenska kronor. En av bankens kunder är Ukrainas förre president Viktor Janukovitj, som dömdes för landsförräderi i januari 2019. Han ska ha slussat 34 miljoner kronor genom ett konto i Swedbank.

Misstankarna om penningtvätt har gjort att förtroendet för banken har skadats och på torsdagen avsattes vd Birgitte Bonnesen. Handeln med Swedbanks aktie stoppades också på Stockholmsbörsen. Aktien hade då backat med drygt 15 procent på två dagar.

Men enligt pensionsbolaget Alecta, som äger 4,8 procent av aktierna i Swedbank, har pensionsspararna inget att oroa sig över.

– Självklart är vi bekymrade över turbulensen i Swedbank. Bankens förtroende har skadats allvarligt. Men som pensionssparare tycker jag att man kan vara lugn. Aktier går upp och ner dagligen och vi har ett mycket långsiktigt perspektiv när vi investerar. De som har pension under utbetalning eller som står inför pensionering inom de närmaste fem – tio åren har dessutom ofta en förmånsbestämd pension, där avkastning och aktievärde inte spelar någon roll. Pensionen bestäms istället av slutlönens storlek, säger Alectas pensionsekonom Staffan Ström.

På längre sikt finns inte heller någon anledning att känna oro för att pensionspengarna ska gå förlorade, enligt honom. Om Swedbank bedöms vara en dålig investering på lång sikt plockas aktien ur portföljen.

– Vår kapitalförvaltare analyserar dagligen våra aktieinnehav. Att se över vilka innehav vi långsiktigt vill investera i och hur de bäst bidar till avkastning för våra pensionssparare är något som vi jobbar med hela tiden. Hur det blir med Swedbanks aktie framåt är det för tidigt att säga något om i dag, säger Staffan Ström.

Pension

Avtalat tar över Collectums roll - kolla tjänstepension på ny sajt

Snart kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat. På sajten finns också information om vilka kollektivavtalade försäkringar du har rätt till.
– Vi vet att det finns pengar många inte får del av, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.
Elisabeth Brising Publicerad 11 januari 2024, kl 13:36
Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund
11 mars kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat.se i stället för på Collectum.se. På bild syns Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund

Just nu är det många som diskuterar kollektivavtal i Sverige med anledning av Teslastrejk och den tidigare Klarnakonflikten. Men långt ifrån alla svenskar vet vad ett kollektivavtal är, om de har något på sin arbetsplats och vad det i så fall ingår för förmåner och skydd i det. 

– Vi vet att det finns pengar många inte får del av. Man kanske ramlar på vägen till jobbet och kan få pengar för det via försäkringar som finns i kollektivavtalet. Nu vill vi öka kunskapen om det här skyddet, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.

Ny sajt för pensionsval

Ett sätt från näringsliv och fack i privat sektor att tillsammans lösa bristen på enhetlig information om olika kollektivavtalade förmåner är bildandet av Avtalat och deras sajt som nu får en utökad funktion. 

På Avtalat.se ska privata tjänstemän från 11 mars kunna logga in för att göra ändringar i sin tjänstepension, ITP 1 och 2, i stället för som idag ändra den på Collectum.se. 

Redan i dag går det att logga in på Avtalat.se med bank-id och få digital rådgivning kring sin tjänstepension beroende på ens familjesituation - om man är gift, har barn eller lever ensam till exempel.

Användare på Avtalat.se ska också kunna få aktuell information om sitt avtalade försäkringsskydd vid arbetslöshet, föräldraledighet, arbetsskada, sjukdom eller dödsfall. 

Varför gör ni den här förändringen från Collectum till Avtalat?

– Många tycker pension och försäkring i sig är svårt. Är det sedan svårt att veta var man ska vända sig för att få information om det blir det ännu mer komplicerat. Det här är ett första steg i att samla alla tjänster om kollektivavtalad pension och försäkring på ett ställe. I dag är det utspritt, säger Niklas Hjert, vd för Avtalat. 

Föräldralön och omställningsstöd

Han ger några exempel: kollektivavtalen innehåller stöd till omställning vid eventuell arbetslöshet och ofta en kompletterande ersättning vid föräldraledighet som täcker upp för mer lönebortfall än vad Försäkringskassan betalar. 

Det här är Avtalat

Avtalat och deras sajt ägs gemensamt av Svenskt Näringsliv, LO och PTK, där Unionen ingår. Avtalat skapades för att sprida kunskap och ge råd till alla som jobbar på en arbetsplats i privat sektor med kollektivavtalade tjänstepensioner och försäkringar.