• Anna Jonsson, Ikeaforskare

Personalen förklaringen till Ikeas framgångar

Publicerad 24 januari 2008, kl 14:33

Personalen är viktigaste faktorn för Ikeas internationella framgångar. Framför allt deras öppenhet att dela kunskaper med varandra. Det är slutsatserna i en avhandling som Anna Jonsson vid Lunds universitet gjort.

"Som Ikeaanställd är du beredd att dela dina kunskaper och erfarenheter med alla Ikeaanställda."

Denna tankegång i Ikeas policy ligger till grund för företagets framgångar internationellt. Det hävdar företagsekonomen Anna Jonsson som i dagarna disputerar på Ikeas internationalisering.

I dag är kunskapsöverföring - knowledge management - ett modeord bland näringslivsutvecklare. Ofta inkluderar begreppet dyra IT-lösningar, intranät och liknande för att överföra kunskapen från huvudkontoret till de anställda.

- Hos Ikea har kunskapsöverföringen redan från starten varit en inbyggd del av företagskulturen. Alla förväntas dela med sig av vad man kan. Det tas upp i utvecklingssamtal och liknande, säger Anna Jonsson.

- I många företag kan en person ha en vinning i sin karriär av att inte dela med sig av sina kunskaper, säger Anna Jonsson. Inom Ikea är det tvärtom; där kan man inte göra karriär om man inte delar med sig.

Den som ska göra karriär på Ikea får räkna med att ha en rad olika positioner i företaget och zick-zacka sig uppåt.
- Personalen ska inte bara kunna sin lilla del. De ska ha kännedom om hela processen. En som sysslar med försäljning ska kunna logistik och så vidare, säger Anna Jonsson

För Ikeamedarbetaren är det viktigt att bygga sig ett personligt nätverk inom organisationen. Om en logistikchef i Japan behöver hjälp är det troligt att han vänder sig till sin kollega i Paris, lika gärna som till huvudkontoret.
- Kunskapsöverföringen sker väldigt hands-on. Det är ofta kanalerna går bortom företagsledningens kontroll.

Anna Jonsson har intervjuat ett 70-tal Ikeamedarbetare, oftast i arbetsledande ställning. Hon har också gjort observationer på plats vid Ikeas varuhus i Japan. Hon har slagits av hur avslappnad icke-formell stämningen är bland medarbetarna. Anna Jonsson gissar att en delförklaring till Ikeas lyckade informella lärande är att företaget inte är börsnoterat.

Man har råd att köra sin egen stil, menar hon. Det är, säger hon, Ikeasättet att ifrågasätta  beprövade lösningar.
- Ingvar har själv betonat vikten av att ifrågasätta beprövade sanningar.

Är du Ingvar med Ingvar Kamprad?
- Nej, jag har aldrig träffat honom. Men alla på Ikea säger Ingvar, så då gör jag också det.

Fotnot: Avhandlingen är finansierad av Handelsbankens forskningsstiftelse

Thomas Heldmark
Lediga jobb
 • Läs även...

  80 miljoner jobb hotas av klimatet

  Den globala uppvärmningen väntas leda till svårare arbetsförhållanden och lägre produktivitet. Totalt beräknas 80 miljoner heltidsjobb försvinna fram till 2030, visar en färsk rapport från den internationella arbetsorganisationen, ILO.

 • Läs även...

  Brist på arbetskraft leder till övertid

  Samtidigt som sysselsättningen ökar råder det fortfarande stor brist på kvalificerad personal på många företag. Vilket leder till mer övertidsarbete, enligt en ny undersökning från Unionen.

 • Läs även...

  Ljus framtid för välutbildade

  Arbetsmarknaden är fortsatt het för personer med utbildning. För ingenjörer, tekniker och systemutvecklare ser det riktigt ljust ut. Men högkonjunkturen är på väg att mattas av.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.