Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Personalen förklaringen till Ikeas framgångar

Personalen är viktigaste faktorn för Ikeas internationella framgångar. Framför allt deras öppenhet att dela kunskaper med varandra. Det är slutsatserna i en avhandling som Anna Jonsson vid Lunds universitet gjort.
Thomas Heldmark Publicerad 24 januari 2008, kl 14:33
Anna Jonsson, Ikeaforskare

"Som Ikeaanställd är du beredd att dela dina kunskaper och erfarenheter med alla Ikeaanställda."

Denna tankegång i Ikeas policy ligger till grund för företagets framgångar internationellt. Det hävdar företagsekonomen Anna Jonsson som i dagarna disputerar på Ikeas internationalisering.

I dag är kunskapsöverföring - knowledge management - ett modeord bland näringslivsutvecklare. Ofta inkluderar begreppet dyra IT-lösningar, intranät och liknande för att överföra kunskapen från huvudkontoret till de anställda.

- Hos Ikea har kunskapsöverföringen redan från starten varit en inbyggd del av företagskulturen. Alla förväntas dela med sig av vad man kan. Det tas upp i utvecklingssamtal och liknande, säger Anna Jonsson.

- I många företag kan en person ha en vinning i sin karriär av att inte dela med sig av sina kunskaper, säger Anna Jonsson. Inom Ikea är det tvärtom; där kan man inte göra karriär om man inte delar med sig.

Den som ska göra karriär på Ikea får räkna med att ha en rad olika positioner i företaget och zick-zacka sig uppåt.
- Personalen ska inte bara kunna sin lilla del. De ska ha kännedom om hela processen. En som sysslar med försäljning ska kunna logistik och så vidare, säger Anna Jonsson

För Ikeamedarbetaren är det viktigt att bygga sig ett personligt nätverk inom organisationen. Om en logistikchef i Japan behöver hjälp är det troligt att han vänder sig till sin kollega i Paris, lika gärna som till huvudkontoret.
- Kunskapsöverföringen sker väldigt hands-on. Det är ofta kanalerna går bortom företagsledningens kontroll.

Anna Jonsson har intervjuat ett 70-tal Ikeamedarbetare, oftast i arbetsledande ställning. Hon har också gjort observationer på plats vid Ikeas varuhus i Japan. Hon har slagits av hur avslappnad icke-formell stämningen är bland medarbetarna. Anna Jonsson gissar att en delförklaring till Ikeas lyckade informella lärande är att företaget inte är börsnoterat.

Man har råd att köra sin egen stil, menar hon. Det är, säger hon, Ikeasättet att ifrågasätta  beprövade lösningar.
- Ingvar har själv betonat vikten av att ifrågasätta beprövade sanningar.

Är du Ingvar med Ingvar Kamprad?
- Nej, jag har aldrig träffat honom. Men alla på Ikea säger Ingvar, så då gör jag också det.

Fotnot: Avhandlingen är finansierad av Handelsbankens forskningsstiftelse

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.