Annons
 • Peter Hellberg Foto: Camilla Svensk

Peter Hellberg ny ordförande för Union to Union

Publicerad 17 juni 2019, kl 14:34

Peter Hellberg, Unionens förste vice ordförande, är nyvald ordförande för den fackliga biståndsorganisationen Union to Union.

Hur ser du på uppdraget?
Det är en spännande utmaning. Det ska bli intressant hur vi tillsammans kan skapa möjlighet för människor att organisera sig fackligt och få bort den otrygghet som det tyvärr innebär att vara facklig medlem och företrädare i många länder. Varje gång jag är på Union to Union lär jag mig massor, man vidgar sina vyer och blir väldigt ödmjuk inför hur bra vi har det i Sverige.

Vilka frågor kommer du driva?
– Det är viktigt att få in tjänstemannaperspektivet. Många av de projekt som Union to Unionen driver rör LO-förbundens område, vilket är naturligt. Men det finns flera områden där vi kan göra en insats även för tjänstemännen, till exempel inom IT-Telekom. Jag anser inte att biståndsarbete bara är fattigdomsbekämpning, utan även demokratiutveckling och då är facklig organisering en grundbult.

– Annars handlar mitt styrelseuppdrag mycket om vilken färdriktning och projektportfölj Union to Union ska ha, och se till att organisationen levererar det som beslutats.

Vad kan du bidra med?
– Dels min erfarenhet av fackligt arbete och att jag tidigare har varit ordförande för LO-TCO-Biståndsnämnd (Union to Unions föregångare red anm.). Den demokratiutveckling som vi bedriver inom Unionen kommer jag ta med mig in i det internationella arbetet. Och när jag är ute på möten med våra internationella federationer så har jag möjlighet att samtidigt prata med deras personer som håller i utvecklingsprojekt, det kommer att bli effektivare.

Ställer du upp till omval i Unionen för en ny mandatperiod?
– Ja, det gör jag. Detta är verkligen ett sidouppdrag, jag är vice ordförande i TCO och i Unionen. Jag skulle inte ha det uppdraget om jag inte satt här. Det hänger ihop.

Union to Union

Union to Union, tidigare LO-TCO Biståndsnämnd, är LO, TCO, Saco:s gemensamma biståndsorganisation. Genom organisationen stöttar de svenska förbunden ett hundratal projekt i lika många länder. Man samarbetar med fackliga organisationer över hela världen för att sprida kunskap om mänskliga rättigheter och styrkan i att organisera sig fackligt. Organisationen har funnits sedan 1977 och är en av Sidas ramorganisationer. Verksamheten finansieras genom anslag från Sida samt med medel från den svenska fackföreningsrörelsen.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Dubbelt upp för Peter Hellberg

  Fram till årsskiftet kommer Unionens förste vice ordförande Peter Hellberg ha dubbla roller. Han fick snabbt kliva in som tillförordnad ordförande på TCO efter Eva Nordmark. Han ser dock ingen risk att rollerna krockar.

 • Läs även...

  Oförändrat i Unionentoppen

  Det blir oförändrat i Unionentoppen om valberedningen får igenom sitt förslag vid förbundets kongress. Däremot ser det ut att kunna bli många nya ansikten i förbundsstyrelsen – men ändå en ganska homogen grupp, vad gäller mångfald och ålder.

 • Läs även...

  Facken kritiska till bantad föreskrift

  Rehabilitering är struket i den reviderade arbetsmiljöföreskrift om arbetsanpassning som ska spikas efter sommaren. Facken är mycket skeptiska till föreskriften och menar att de inte fått gehör från Arbetsmiljöverket för sina farhågor.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.