• Peter Hellberg Foto: Camilla Svensk

Peter Hellberg ny ordförande för Union to Union

Publicerad 17 juni 2019, kl 14:34

Peter Hellberg, Unionens förste vice ordförande, är nyvald ordförande för den fackliga biståndsorganisationen Union to Union.

Hur ser du på uppdraget?
Det är en spännande utmaning. Det ska bli intressant hur vi tillsammans kan skapa möjlighet för människor att organisera sig fackligt och få bort den otrygghet som det tyvärr innebär att vara facklig medlem och företrädare i många länder. Varje gång jag är på Union to Union lär jag mig massor, man vidgar sina vyer och blir väldigt ödmjuk inför hur bra vi har det i Sverige.

Vilka frågor kommer du driva?
– Det är viktigt att få in tjänstemannaperspektivet. Många av de projekt som Union to Unionen driver rör LO-förbundens område, vilket är naturligt. Men det finns flera områden där vi kan göra en insats även för tjänstemännen, till exempel inom IT-Telekom. Jag anser inte att biståndsarbete bara är fattigdomsbekämpning, utan även demokratiutveckling och då är facklig organisering en grundbult.

– Annars handlar mitt styrelseuppdrag mycket om vilken färdriktning och projektportfölj Union to Union ska ha, och se till att organisationen levererar det som beslutats.

Vad kan du bidra med?
– Dels min erfarenhet av fackligt arbete och att jag tidigare har varit ordförande för LO-TCO-Biståndsnämnd (Union to Unions föregångare red anm.). Den demokratiutveckling som vi bedriver inom Unionen kommer jag ta med mig in i det internationella arbetet. Och när jag är ute på möten med våra internationella federationer så har jag möjlighet att samtidigt prata med deras personer som håller i utvecklingsprojekt, det kommer att bli effektivare.

Ställer du upp till omval i Unionen för en ny mandatperiod?
– Ja, det gör jag. Detta är verkligen ett sidouppdrag, jag är vice ordförande i TCO och i Unionen. Jag skulle inte ha det uppdraget om jag inte satt här. Det hänger ihop.

Union to Union

Union to Union, tidigare LO-TCO Biståndsnämnd, är LO, TCO, Saco:s gemensamma biståndsorganisation. Genom organisationen stöttar de svenska förbunden ett hundratal projekt i lika många länder. Man samarbetar med fackliga organisationer över hela världen för att sprida kunskap om mänskliga rättigheter och styrkan i att organisera sig fackligt. Organisationen har funnits sedan 1977 och är en av Sidas ramorganisationer. Verksamheten finansieras genom anslag från Sida samt med medel från den svenska fackföreningsrörelsen.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Facken kritiska till bantad föreskrift

  Rehabilitering är struket i den reviderade arbetsmiljöföreskrift om arbetsanpassning som ska spikas efter sommaren. Facken är mycket skeptiska till föreskriften och menar att de inte fått gehör från Arbetsmiljöverket för sina farhågor.

 • Läs även...

  53 fackligt aktiva mördade

  Fjolåret var ett dystert år för fackligt arbete i världen. I tio länder mördades fackligt aktiva. Det visar den årliga rapporten Global Rights Index från världsfacket ITUC enligt vilken den tydligaste försämringen av arbetsvillkoren skedde i Europa.

 • Läs även...

  Nya jobbhjältar korade

  En majoritet Skåne med inslag av Värmland. Så beskriver årets uppstickare sig och de andra två jobbhjältarna som under måndagen prisades av Unionen för sina fackliga bedrifter

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.