Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Pfizer ger upp – facken lättade

Läkemedelsjätten Pfizer har gett upp försöken att köpa konkurrenten Astra Zeneca. Beskedet är en lättnad för personalen.
– Det känns som en liten seger, men man vågar inte riktigt jubla, säger Eva Cederwall Finn, ordförande för Unionenklubben i Södertälje.
Ola Rennstam Publicerad 27 maj 2014, kl 11:30
Björn Larsson Ask/TT
Astra Zeneca i Södertälje. Björn Larsson Ask/TT

Vid 18-tiden på måndagen löpte tidsfristen ut för Pfizer att lägga ett nytt bud på Astra Zeneca. Astras styrelse hade tidigare i veckan tydligt tackat nej till uppvaktningen från den amerikanska konkurrenten och budet på 768 miljarder kronor. Att tidsfristen löpt ut innebär att de båda läkemedelsjättarna nu måste vänta flera månader med att ta upp diskussionerna, enligt brittiska regler. Och Pfizer får återkomma med ett nytt bud först om ett halvår.

Oron har varit stor över vad ett samgående mellan de båda bolagen skulle innebära för läkemedelsforskningen, skatteintäkterna och inte minst jobben. Vid Astra Zenecas anläggningar i Södertälje pustar personalen ut i dag.

– Stämningen är lättsam och glad, samtidigt finns det en skugga för man vet inte riktigt vad som kan hända framöver, vi vet att det kan komma tillbaka. Beskedet känns som en liten seger för vi har verkligen försökt visa att vi är så duktiga att vi klarar att vara ett eget företag, säger Eva Cederwall Finn, ordförande för Unionenklubben i Södertälje.
 
Pfizers uppköpsplaner har lett till att läkemedelsforskningens betydelse har uppmärksammats av media och makthavare på ett annat sätt än tidigare. Facket hoppas att det kan mynna ut i något positivt för branschen och bolaget.

– Vi tyckte från första stund att det var väldigt tyst från regeringen, men det har blivit riktigt bra och vi har verkligen blivit involverade. Jag har fått träffa politiker och det har startats en särskild branschgrupp inom Unionen – vi har visat att vi tillsammans vill samma sak. Nu ligger vårt fokus på att komma ut med de produkter vi har på gång, säger Eva Cederwall Finn.

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

  1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
     
  2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
     
  3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
     
  4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
     
  5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

  • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
  • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
  • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.